Najlepšie vianočné rozprávky - filmy aj na čítanie

Mnoho z nás si nedokáže vianočné sviatky predstaviť bez obľúbenej vianočnej  rozprávky, bez ktorej by sa nám Vianoce ani nerátali. Tak sa pohodlne usaďte a užite si spoločné sledovanie tých najlepších vianočných rozprávok, ktoré vám predstavíme v našom článku.

Najlepšie vianočné rozprávky - filmy aj na čítanie Foto: Pixabay

Klasické vianočné rozprávky
TOP vianočné rozprávky na Netflixe
Vianočné knižky
Vianočné rozprávky na počúvanie

Vianočné rozprávky 2023 - pre deti, aj dospelých, filmy online

Vianočné sviatky sú ideálny čas, kedy si môžete v pohodlí a kľude pozrieť s celou rodinou vianočné rozprávky. Prinášame vám tipy na rozprávkové klasiky, ale aj na tie TOP vianočné filmy, ktoré si môžete pozrieť na Netflixe. V článku nájdete aj nápady na knižné rozprávky a rozprávky v audio podobe.

TOP 5 vianočných klasických rozprávok (slovenské a české)

1. Perinbaba (1985)

Je slovenskou klasikou, ktorú režíroval Juraj Jakubisko. Režisér J. Jakubisko neodmysliteľne patrí k najvýraznejším režisérom Československej novej vlny. Vianočná rozprávka má krásny obsah, aj pôsobivú formu. Jeden z najobľúbenejších filmov, ku ktorému sa radi vracajú celé generácie Slovákov, nestráca na popularite ani dnes. Perinbabu môžete nájsť na DVD nosičoch, ale aj na streamovacej platforme Netflix.

Hlavnou postavou príbehu je chlapec Jakub, ktorého zachráni Perinbaba pred Zubatou, ktorá ho chcela zabiť. Jakub sa tak dostane k Perinbabe do neba, kde spolu vyrábajú sneh skákaním na perine. Chlapcovi sa zapáči Alžbetka, ktorá žije na zemi a tak ju sleduje cez čarovnú guľu. Jedného dňa utečie od Perinbaby, aby získal srdce milovanej Alžbetky, no na zemi na neho však číhajú nástrahy, ako - Zubatá, Alžbetkina macocha a nevlastná sestra.

Pokračovanie rozprávky s názvom Perinbaba a dva svety vstupuje do kín 7. decembra 2023 a v mnohých kinách ju môžete vidieť aj medzi vianočnými sviatkami.

2. Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Určite každý z vás pozná rozprávkovú klasiku Tri oriešky pre Popolušku, ktorú režíroval Václav Vorlíček. V hlavnej úlohe Popolušky sa predstavila nezabudnuteľná Libuše Šafránková, ktorej podmanivý pohľad a šibalský úsmev si zamilovali tisíce divákov.

Filmové spracovanie Popolušky stvárňuje klasický príbeh o dievčine, ktorá musí prekonávať zlobu a šikanu od macochy a nevlastnej sestry. Popoluška rešpektuje priania a vrtochy nevlastnej mamy a sestry a žije si skromným životom. Jedného dňa dostane 3 kúzelné oriešky sľubujúce peknú budúcnosť, v ktorej stretne aj lásku svojho života, princa.

S princom, ktorého stvárnil Pavel Trávniček, zažije pár kúzelných chvíľ a tanečných kreácií. Popoluška je nielen skromná, ale i schopná jazdkyňa na koni šikovná lovkyňa zvery. Princ je zase svojhlavý, bláznivý a vtipný, ktorého vášňou je lov a bláznovstvá s kamarátmi. Popolušku nájdete tiež na Netflixe.

sipka Nenechajte si utiecť premiéru filmu Avatar: Cesta vody

3. Princezná so zlatou hviezdou na čele (1959)

Ďalšia rozprávková klasika Vianoc, ktorá pochádza z konca 50-tych rokov minulého storočia, vás chytí za srdce. Krásna a múdra princezná Lada musí schovať svoju zlatú hviezdu pod kapucňu myšieho kožúšku a začať pracovať v kuchyni, pretože sa nechce vydať za zlého Kazisveta. Úprimná a láskavá rozprávka s názvom Princezná so zlatou hviezdou na čele, určite poteší každú generáciu.

4. S tebou ma baví svet (S tebou mně baví svět) (1982)

Rodinná komédia Márie Poledňákovej, s názvom S tebou ma baví svet, sa stala ďalšou vianočnou klasikou, ktorú obľubujú aj mladšie generácie. Láskavý humor, milí detskí herci, nezabudnuteľný Július Satinský, ako aj kopec vtipných situácií a scénok, baví nielen samotných detských i dospelých hercov, ale aj divákov.

Príbeh sa točí okolo troch kamarátov, ktorí sa rozhodnú, že vezmú svojich šesť detí na prázdniny na chalupu do Beskýd. Ústrednou líniou je benevolentnejší prístup k deťom i k sebe samým. Príbeh so sebou prináša ako humorné situácie, tak aj isté úskalia z manželského života.

5. Bol raz jeden kráľ (Byl jednou jeden král) 1954

Vianočná rozprávka Bol raz jeden kráľ (Byl jednou jeden král) je adaptáciou príbehu Soľ nad zlato, vo filme sa predstavil ako kráľ nezabudnuteľný český herec Jan Werich. Rozprávka o úprimnosti, láske, neporozumení, múdrosti aj hlúposti. Nakoniec ale láska a dobro zvíťazí.

Najlepšie vianočné rozprávky a filmy na Netflixe online - pre deti aj celú rodinu

1. Vianočná kronika (2018)

Rodinná komédia pre všetky vekové kategórie. V hlavnej úlohe sa objavuje herec Kurt Russell, ktorý stvárňuje Santa Clausa, na ktorého dve neposedné deti Kate a Teddy nachystajú pascu a rozbijú mu sane. Počas zbytku noci sa spolu so Santom snažia zachrániť Vianoce. Film je plný magických okamžikov, ale aj komických situácii, ktorý vám spríjemni vianočné sviatky. Na ČSFD má Vianočná kronika hodnotenie až 70 %, čo by sa mohlo považovať za slušné skóre nemyslíte?

2. Pinocchio Guillerma del Tora (2022)

Náš druhý tip nie je úplne čisto vianočný, ale je to v súčasnosti jedna z najočakávanejších rozprávok jesene, ktorá mala premiéru len nedávno. Príbeh o Pinocchiovi prináša skvelý režisér Guillermo del Toro v úchvatnej stop-motion animácii. Krásny príbeh plný emócií a spevu a trochou adrenalínu sa zapáči celej rodine. Na na ČSFD dosiahol hodnotenie až 79 %!

3. Klaus (2019)

Netflix prináša aj úspešný animovaný film Klaus, ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší animovaný film roku. Príbeh je o rozmaznanom chlapcovi Jesperovi, ktorý sa stal najhorším študentom poštovej akadémie. Kvôli svojej povahe je poslaný na zamrznutý ostrov Smeerenburg, kde za jeden rok musí doručiť až 6000 dopisov, inak ho jeho otec vydedí. Problematické vzťahy obyvateľov ostrova však Jesperovi nehrajú do kariet. Postupom času však naviaže priateľstvo s tajomným Klausom a začnú sa diať doslova kúzla. Nechajte sa prekvapiť.

4. A boy called Christmas (Chlapec menom Vianoce 2021)

Netflix má vo svojej ponuke aj ďalší rodinný film A boy called Christmas. Film rozpráva príbeh o obyčajnom chlapcovi Nikolasovi a jeho ceste do krajiny plnej snehu, kam sa vybral aby našiel svojho otca. Dobrodružná rozprávka má na ČSFD hodnotenie 62 %.

5. Vianočná koleda: Muzikál (2022)

Klasický vianočný príbeh podľa knižnej predlohy Vianočná koleda od Charlesa Dickensa sa dočkal svojho muzikálového spracovania. Príbeh o sebeckom Ebenezerovi Scroogovi, ktorý má už len jednu noc na to, aby čelil svojej minulosti a zmenil svoju budúcnosť. Rozprávka má na ČSFD 62 %.

6. Veselá farma: Predvianočný let (2021)

Ak máte radi ovečku Shaun, jej kamarátov a komického farmára, určite vás zaujmú aj jej vianočné dobrodružstvá. Animák ma tridsať minút, takže vám môže pokojne urobiť predskokana pred celovečernou rozprávkou. Na ČSFD získala Veselá farma až 78 %.

Vianočné rozprávky na čítanie pri kozube

K Vianociam nedmysliteľne patria aj knihy s krásnymi obrázkami, pútavými a poučnými príbehmi. Osvedčené a tradičné vianočné rozprávky môžete doplniť aj o pár nových príbehov. Keďže veľa z nás miluje čítané alebo zvukové príbehy z CD nosičov, máme pre vás pár knižných tipov s témou Vianoc, ktoré nadchnú nielen malých čitateľov, ale aj ich rodičov.

1. Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla

Nevidomé dievčatko Mimi a jej nerozlučná kamarátka Líza zažívajú ďalšie dobrodružstvá, kde tentokrát pri zdobení vianočného stromčeka zistia, že im nefunguje vianočné osvetlenie. Čo sa s vianočným svetlom stalo a kam sa podelo? Mimi a Líza sa to rozhodnúť zistiť a zachrániť tak vianočnú atmosféru. Krásne ilustrovaná knižka vás vtiahne do príbehu, až zatajíte dych.

2. Snehová kráľovná

Dojímavá a napínavá klasika od Hansa Christiana Anderesena prináša v knižnej podobe nakladateľstvo Svojtka. Príbeh o Snehovej kráľovne a zrkadle, ktoré začaroval zlý škriatok a ktoré sa roztrieštilo na tisíce kúskov, ale aj láske medzi dvoma mladými ľuďmi, zaujme veľkých i malých.

3. Čo sa deje v jasličkách

Interaktívne leporelo od autorky Emily Bolam je vhodné aj pre tie najmenšie detičky.  Čo sa deje v jasličkách odkrýva výsuvné prvky a pekné ilustrácie, zároveň vysvetľuje príbeh svätej rodiny a narodenie Ježiška. Knižná hračka je vhodná pre deti od 1 roku.

4. Potulky zimou

Obrázková knižka z edície Potulky, ktorá obsahuje aj ostatné ročné obdobia, je veľmi obľúbená. V knihe nájdete množstvo malých príbehov vo forme obrázkov, aby deti tak mohli na každej stránke rozpoznávať rôzne postavy a príbeh o nich.

5. Vianočné mystérium

Vianočné mystérium rozpráva neuveriteľný príbeh nórskeho dievčatka Elisabet, ktoré nakupuje počas vianočných sviatkov v obchode s mamou a stratí sa. V tomto momente sa jej veľkolepé dobrodružstvo ešte len začína. Knižka funguje ako adventný kalendár, kde na každý deň pripadá jeden príbeh. Rozuzlenie príbehu sa čitateľ dozvie, ako inak, na Vianoce. Vo videu nižšie sa môžete pozrieť na nahrávanie audio verzie knižky.

Vianočné rozprávky na počúvanie

Pri pečení vianočných koláčov, zdobení stromčeka či s vyloženými nohami na gauči a s dobrým čajíkom v ruke, si skúste pustiť vianočné rozprávky v audio podobe. Rozhlas a televízia Slovenska má rozsiahly archív, v ktorom nájdete rozprávky pre deti.

V archíve nájdete aj vianočné príbehy, napríklad dobrodružstvá dvoch kamarátoch si môžete vypočuť v rozprávke - Mimi a Líza: Vianoce. Zaujať by vás mohla pôvodná rozhlasová hra Voňavé šťastie, ktorá má dve časti a taktiež vianočná rozprávka s krásnymi pesničkami Vianoce poštára Samuela.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Vianočné trhy Bratislava

Vianočné trhy Bratislava, Košice, Prešov, Trenčín a ďalšie mestá

Vianočná výzdoba, hudba, vôňa vareného vína a príjemná atmosféra láka ľudí každý rok na vianočné trhy. Kam sa na trhy vydať a aký program...

vianocne-trhy.jpg

TOP vianočné trhy - Viedeň, Praha, Gyor, Krakov a iné

Počas adventu láka mnoho ľudí návšteva vianočných trhov nielen u nás na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. Prečítajte si informácie o...

Originálne a netradičné vianočné darčeky

Originálne a netradičné vianočné darčeky - pre ženy, mužov, deti

Lámete si hlavu, čím obdarovať svojich najbližších? Prečítajte si naše tipy na tie najlepšie darčeky 🎀 nielen pre ženy, ale aj mužov,...