Avatar 2 v kinách: premiéra, dej a herci

Po trinástich rokoch prichádza do kín pokračovanie prelomového filmu Avatar. Režisér James Cameron predstaví divákom nový príbeh a neopakovateľný vizuálny zážitok v najočakávanejšom filme tohto roku Avatar: Cesta vody. Film prichádza do slovenských kín už v polovici decembra 2022.

Avatar 2 - 2022, premiera, herci, ČSFD, imdb Foto: Profimedia

Premiéra Avatar 2 online
Dej – Trailer – Herci
Avatar 3, 4 a 5
James Cameron
Hodnotenie filmu

Hodnotenie traileru Avatar: Cesta vody 9/10:

  • skvelé vizuálne efekty, dynamický strih
  • pútavé prostredie a rýchle predstavenie hlavných postáv

Avatar 2: Cesta vody - teraz online, slovenský dabing, titulky, 2023

Ak ste sa nedostali do kina na Cameronove pokračovanie Avatara: Cesta vody, tak máte ideálnu príležitosť pozrieť sa na film v najlepšej kvalite 4K, Dolby Atmos z pohodlia vášho gauču. Film si môžete kúpiť online na iTunes, Google PlayRakuten, kde je za najvýhodnejšiu cenu 11,3 €. Avatar 2 by mal byť dostupný aj na Disney plus, avšak zatiaľ nie je známe, kedy.

Avatar 2: Cesta vody - premiéra v kine 2022, release date (Cinemax, sk a cz dabing a titulky)

Na premiéru pokračovania Avatara sa čakalo dlhé roky, pôvodne bola premiéra plánovaná na koniec roku 2015 a neskôr bola ešte niekoľkokrát odložená. Samozrejme ju ovplyvnila aj pandémia Covid-19.

Konečne sa všetci priaznivci Avatara dočkali a premiéra na Slovensku sa uskutočnila 15. 12. 2022 a v USA 16. 12. 2022. Film bol uvedený v originálnom znení so slovenskými titulkami, alebo so slovenský dabingom a to ako v 2D, tak aj v 3D. Očakáva sa, že by Avatar 2 mohol za prvý víkend zarobiť až 135 -175 miliónov dolárov.

Avatar 2 - dej a príbeh

Vo filme Avatar: Cesta vody sa vraciame na planétu Pandora, kde žije vojak Jake Sully, ktorého poznáme už z prvého filmu. Medzičasom sa z neho stal domorodec a patrí k pôvodným obyvateľom Na’vi na Pandore. So svojou partnerkou Neytiri založil mnohopočetnú rodinu, ktorá sa stretáva s rôznymi problémami a musí opustiť časť Pandory, na ktorej žije.

Podstatná časť príbehu sa bude odohrávať v oceáne a na časti Pandory s útesmi, kde žije kmeň Metkayina. Na Pandoru sa vracia aj RDA (Agentúra pre rozvoj zdrojov) s novými technológia na ťažbu a spolu s nimi sa vracia aj hlavná záporná postava - plukovník Colonel Miles Quaritch, ktorého v prvom filme zabila Neytiri.

Podľa dostupných informácií sa chystajú okrem Avatar: Cesta vody, ďalšie tri filmy. Podľa režiséra Jamesa Camerona by mali príbehy v jednotlivých filmoch tvoriť samostatné ucelené príbehy, ale mali by na seba nadväzovať.

Avatar 2 - trailer, teaser

Nižšie sa môžete pozrieť na trailer k najočakávanejšiemu filmu roku 2022.

Avatar 2 - herci a obsadenie

V pokračovaní Avatara môžu diváci vidieť Sama Worthingtona, ktorý v prvom filme stvárnil ochrnutého vojaka Jake Sullyho, ktorý sa zamiloval do Neytiri a stal sa jedným z pôvodných obyvateľov Pandory - Na'vi. Herečku Zoe Saldaña uvidíme znovu v úlohe Neytiri, Jakeovej partnerky.

V Avatarovi 2 má s Jakeom tri vlastné deti, jedno adoptované a jedno ľudské. Sigourney Weaver si zahrá Kiri, adoptovanú dcéru Jakea a Neytiri. V prvom filme sme ju mohli vidieť v úlohe doktorky Grace Augustine, ktorá umrela počas konfliktu.

Stephen Lang sa vracia v roli hlavného záporáka plukovníka Colonel Miles Quaritcha, ktorý v prvom filme kolonizoval Pandoru. Hoci bol v prvom filme zabitý, v pokračovaní sa vracia ako Recombinant, čo je avatar, ktorý má uložené ľudské spomienky. Vo filme Avatar: Cesta vody ho má hnať hlavne túžba pomstiť sa.

Novou tvárou v Avatorovi bude Kate Winslet, ktorá si zahrá Ronal z kmeňa Metkayina. Kvôli filmu musela absolvovať kurz free divingu a pri natáčaní scén bola schopná zadržať dych až na sedem minút. S režisérom Jamesom Cameronom naposledy spolupracovali pri natáčaní Titanicu.

Avatar (2009), Avatar: Cesta vody (2022), Avatar 3 a ďalšie pokračovania

Pentalógia Avatar filmov by mala obsahovať celkom päť filmov. V súčasnosti je tretí film pod názvom Avatar: The Seed Bearer už natočený (natáčal sa súbežne s druhým filmom) a v čase vzniku tohto článku prebiehala náročná postprodukcia. Jeho premiéra je naplánovaná na rok 2024.

Podľa dostupných informácií by mali vznik štvrtého a piateho filmu ovplyvniť ohlasy a zárobky druhého filmu. Časť štvrtého Avatara je už natočená, hlavne kvôli scénam, kde figurujú detskí herci. Cameron sa bál, že ak by sa natáčanie veľmi odkladalo, mohli by vyrásť. Premiéra štvrtého filmu Avatar: The Tulkun Rider je plánovaná na rok 2026 a o dva roky neskôr by mal ísť do kín piaty film Avatar: The Quest for Eywa.

Avatar 2 - režisér James Cameron a scenáristi

Scenáristicky a režijne stojí aj pri druhom filme Avatar: Cesta vody James Cameron, podobne ako pri prvom filme Avatar. Pri druhom filme spojil sily so scenáristickou dvojicou Rickom Jaffom a Amandou Silver. Na samotnom príbehu spolupracovali ešte s Josh Friedmanom a Shane Salernom.

Cameron je jeden z najprogresívnejších režisérov súčasnosti, na svojom konte má ako scenáristicky, tak aj režijne absolútne trháky. Preslávil sa filmom Terminátor, nadviazal Votrelcami a v roku 1997 získal s filmom Titanic Oscara za najlepší film a réžiu (film získal dohromady 11 Oscarov). Avatar sa spolu s Titanicom a Avengers: Endgame radí medzi tri najviac zarábajúce filmy v histórii.

Avatar: Cesta vody - tvorcovia

Nižšie v tabuľke nájdete zoznam tvorcov, ktorí sa na pokračovaní Avatar: Cesta vody podieľali.

Avatar: Cesta vody

Réžia James Cameron
Scenár

James Cameron

Rick Jaffa

Amanda Silver

Príbeh

James Cameron

Rick Jaffa

Amanda Silver

Josh Friedman

Shane Salerno

Producenti

James Cameron

Jon Landau

Herci

Sam Worthington

Zoe Saldaña

Sigourney Weaver

Stephen Lang

Kate Winslet

Kamera
Russell Carpenter
Strih

Stephen E. Rivkin

David Brenner

John Refoua

James Cameron

Hudba Simon Franglen
Premiéra (Slovensko) 15. 12. 2022
Stopáž 193 minút
Rozpočet 350 - 400 miliónov dolárov

Prvé ohlasy – recenzie a hodnotenie na ČSFD a imdb

Už po prvej novinárskej premiére Avatara: Cesta vody internet zaplavili pozitívne ohlasy, hlavne čo sa vizuálnych efektov týka. Tie napokon ocenila aj americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá tvorcom snímky udelila Oscara za efekty. Mnoho novinárov chváli aj samotný príbeh, ktorý by mal byť oproti prvému filmu ucelenejší a prepracovanejší.

Premiéru filmu Avatar: Cesta vody na Slovensku už máme za sebou. Internet sa plní reakciami a recenziami, názory na film sa v niektorých bodoch rozchádzajú, hlavne čo sa týka samotného príbehu. Recenzenti chvália výpravu a vizuálnu stránku filmu, niektorí kritizujú dej Avatara 2. Recenzie na film, ale aj zaujímavosti z natáčania si môžete prečítať na profile fimu na ČSFD.

sipkaPrečítajte si viac o seriálovej klasike Priatelia

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Top romantické filmy

Najlepšie romantické filmy všetkých čias

Chcete si urobiť pohodový večer? Dávate prednosť ❤️ a romantike pred strieľačkami? Určite si prečítajte naše tipy na romantické filmy,...

Monstrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera

Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera - seriál na Netflixe a film

Streamovacia platforma Netflix priniesla desaťdielny seriál s názvom Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera o kanibalovi a nekrofilovi z...

ny

And Just Like That: film, soundtrack, ako to bolo ďalej?

And Just Like That ▷ Ako to bolo ďalej - je pokračovaním príbehu zo seriálu a filmu Sex and the city (Sex v meste). Carrie ako 50-ročná...