Jarné upratovanie nie je len rituál! Zbavuje nás nepotrebností a robí priestor pre nové začiatky. Ako na to?

Jarné upratovanie nie je len zvykom, ktorý by sme mali dodržiavať, ale má svoje hlbšie opodstatnenie. Má nás totiž pripraviť na ďalší rok a ďalšie obdobia, kedy budeme potrebovať skladovať nové veci a zásoby. Či už sú to nádoby s voňavými sušenými bylinkami, chutné zaváraniny alebo nové sezónne topánky, všetko predsa potrebuje svoj priestor. Ako však na to?

mr Foto: www.majster-regal.sk

Zbavte sa všetkého nepotrebného a starého

Základom je vytvoriť dostatočný priestor a najjednoduchšie je urobiť inventúru vo veciach, ktoré už doma máte. Okrem toho, že potraviny po záruke či skazené zaváraniny už isto konzumovať nebudete, zbytočne vám iba zaberajú potrebné miesto.

Rovnako je to aj s topánkami či oblečením, ktoré už nemienite nosiť. Nemusíte ich rovno vyhodiť, ale môžete ich skúsiť predať, darovať, alebo posunúť iným členom rodiny. Každopádne, najskôr je potrebné sa zbaviť všetkého, čo už nevyužijete.

Pridajte nové odkladacie priestory

Vypratanie nepoužívaných vecí niekedy nestačí, a preto je vhodné sa zamyslieť nad novými odkladacími priestormi. Problémy môžu vyriešiť napríklad moderné regály do špajze či komory. Môžete ich pokojne umiestniť na celú stenu alebo do nevyužitého rohu. Nakoľko sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, výškach a hĺbkach, dopasovať nový regál k už existujúcim kusom nebude určite najmenší problém.

Ak už regály máte, pokojne ich doplňte o nové police alebo nadstavte. Nápadom sa medze nekladú. Dôležitá je funkčnosť. Okrem regálov v komore a špajze, môžete pokojne regál pridať priamo do kuchyne.

Vďaka rôznym farebným prevedeniam zapadne do interiéru alebo bude pôsobiť ako dominantný prvok priestoru. Rozhodnutie je iba na vás. Vhodným využitím nízkeho regálu je funkcia netypického jedálenského ostrovčeka alebo baru.

Nízke regály môžu pôsobiť ako konferenčné stolíky alebo stolíky pod rádio či dekorácie a zároveň plniť svoju funkciu. Prípadne ich môžete zavesiť nad úroveň očí, a tak priestor môže dýchať a zároveň je využitý na maximum.

Skladujte a ukladajte systematicky

Nech už sa rozhodnete ukladať do regálov čokoľvek, zaveďte si systém. Ťažké veci do spodných políc, ľahké a menej používané kusy do vrchných políc. Nezabudnite si police riadne označiť, aby bolo hľadanie čo najjednoduchšie.

mr2 Foto: www.majster-regal.sk

Pre lepšiu orientáciu a aj väčší poriadok je vhodné si jednotlivé skupiny predmetov vložiť do boxov a tie uložiť do regálov. Vyberanie je potom menej náročné a zároveň sa vyhnete možnosti, že na vás veci popadajú. Upratovanie osvieži nielen váš domov, ale aj vašu dušu. Urobte si priestor pre nové suveníry a zážitky čo najskôr.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

marie kondo

Triky na efektívne jarné upratovanie - Danšari & Marie Kondo

Jarné upratovanie podľa Marie Kondo či Danšari vám pomôže zbaviť sa zbytočných vecí, ktoré celý rok odkladáte. Nevyužité, staré či...

záclona

Metrážové, hotové a luxusné závesy a záclony

Závesy a záclony sú tradičným doplnkom okien každej domácnosti. V našom článku rozoberieme ako záclony a závesy vybrať, zavesiť a zladiť so...

fs

Feng shuei, princípy a pravidlá, symbol

Feng shuei je východná filozofia, ktorá pracuje so zemskými a atmosférickými silami. Doprajte si správne usporiadanie, harmóniu 🪷 blahobyt...