Signály, ktoré naznačujú, že je najvyšší čas na výmenu matraca

Kvalitná výplň v posteli, ktorou je väčšinou dobrý matrac, tvorí základný kameň plnohodnotného nočného odpočinku. Avšak, aj tento doplnok má svoju životnosť, vďaka ktorej sa môže vaše telo a najmä chrbtica spoľahnúť na potrebnú podporu a pohodlie. Ako ale zistíte, kedy má toho váš aktuálny matrac už dosť a potrebuje vymeniť, pretože vám už nedokáže verne slúžiť? Jednoduchou odpoveďou je niekoľko signálov, ktorým by ste mali venovať pozornosť.

Muž na posteli Foto: New Africa/Shutterstock.com

Únava materiálu a strata pôvodnej hrúbky

Aj matrace sa časom môžu začať odoberať na svoj vlastný odpočinok a strácať tak svoju pôvodnú schopnosť podpory. Výsledkom jeho opotrebenia, spôsobeného buď vekom, nadmerným používaním alebo únavou materiálu, sú najčastejšie veľké priehlbiny, na ktorých o komfortnom spánku môžeme len snívať.

Mieru trvanlivosti matracov ovplyvňuje aj ich hustota, ktorá hovorí o tom, ako ťažký je meter kubický matracovej peny v kilogramoch. Čím je tento údaj vyšší, tým by mal byť matrac stabilnejší a odolnejší, pričom závisí aj od miery jeho vyťaženia. Pri dennom používaní je vhodná hustota matraca 4. stupňa.

Matrace s nižšou hustotou na dlhodobé používanie vhodné moc nie sú, pretože svoju podporu a oporu strácajú oveľa rýchlejšie. Pomôcť vyriešiť situáciu môže aj pravidelné otáčanie matraca. Avšak, ak sa dutiny a priehlbiny začnú tvoriť a nedajú sa ani týmto spôsobom odstrániť, môže to znamenať, že je čas na nový matrac.

Zlý vzhľad a zápach

Pri určovaní potreby výmeny matraca je dôležité brať do úvahy aj jeho vzhľad. Matrac, ktorý dosiahol odporúčaný maximálny vek, čo je podľa odborníkov a v závislosti od jeho typu 7 až 8 rokov, by mal byť teda vymenený aj z hygienických dôvodov. Nepríjemný zápach alebo prítomnosť plesní, môže naznačovať zvýšenú vlhkosť, prítomnosť baktérií alebo plesní v matraci.

V priebehu času sa na matraci hromadia aj rôzne nečistoty, ako je prach, čiastočky kože, pot a výlučky roztočov. Ak sa k týmto nečistotám pridajú aj spomínané a nebezpečné baktérie, môže sa u človeka objaviť nepríjemná reakcia a zvýšiť riziko alergií.

Firma PURTEX vám ponúka kvalitné matrace s vynikajúcou ventiláciou a jadrami, ktoré dokážu efektívne odvádzať vlhkosť, čo k celkovému komfortu spánku len prispieva. Tieto vlastnosti môžu podporiť aj vytvorenie zdravého prostredia na nočný odpočinok, počas ktorého sa naše telo kompletne regeneruje.

Bolesti tela po prebudení

Bolesti tela po prebudení sú ďalším častým indikátorom toho, že vám už váš matrac nedokáže poskytnúť potrebnú podporu a pohodlie počas spánku. Tieto bolesti sa často vyskytujú v oblasti chrbta, krku, ramien a bedier. Nedostatočná podpora matraca môže spôsobiť aj neprirodzené deformácie tela a nadmerné zaťaženie svalov a kĺbov, čo vedie k bolestiam a nepríjemnému pocitu počas dňa.

Ak sa tieto bolesti opakujú, je dôležité zvážiť možnosť výmeny matraca, aby sa zabezpečil zdravý a obnovujúci spánok bez nepohodlia a bolesti tela. Zvážte tiež možnosť konzultácie so špecialistom, ako je fyzioterapeut alebo ortopéd, ktorý vám môže poskytnúť ďalšie rady a odporúčania pre zlepšenie vášho spánku a zdravia tela.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Cviky na chrbát

Ako cvičiť bedrovú chrbticu a zmierniť bolesť?

V tajomných zákutiach ľudského tela leží oblasť, ktorá je podozrivo zanedbávaná (hlavne pokiaľ nebolí) a pritom nosí bremeno našich...

žena beží

Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída je nepriateľom krásnej hladkej pokožky. Naučte sa starať o seba zvonka aj zvnútra a predchádzajte tak pomarančovej kôre a strate...

Cviky na chrbát

Existujú najlepšie cviky na chrbát? Ako si pomôcť od bolesti chrbta?

Predstavte si svet, kde by ste nikdy necítili bolesť chrbta 🙆‍♂️ - svet bez pocitu zatuhnutia medzi lopatkami po celodennom sedení v práci,...