Recenzia na Temu – čo to je a aké sú skúsenosti?

Aj vy máte pocit, že v online priestore na vás z každej strany vyskakuje reklama na aplikáciu Temu? Sľubuje vám nákupy za extrémne nízke ceny a láka na obrovskú ponuku produktov. Je nakupovanie cez Temu bezpečné a ako tento internetový obchod funguje?

Online nákupy Foto: Pixabay

E-shop a firma Temu – čo to je a ide o podvod?

Poďme si na úvod predstaviť spoločnosť Temu, ktorá nie je tak úplne bežným internetovým obchodom. Temu by sme mohli charakterizovať skôr ako online trhové miesto, na ktorom nájdete viacerých predajcov ponúkajúcich svoje produkty. No a práve to je dôvod, prečo tu nájdete takmer všetko od oblečenia cez domáce potreby až po nástroje pre kutilov.

Ak máte skúsenosti s podobnými stránkami, ako je napríklad Shein či Aliexpress, bude vám užívateľské prostredie Temu povedomé. Treba však povedať, že zatiaľ čo pri dvoch spomenutých platformách je pomerne rýchlo jasné, že ide o čínske spoločnosti, pri Temu to až také zrejmé nie je.

Bližšie informácie o Temu

Materskou spoločnosťou Temu je nadnárodná obchodná skupina PDD Holdings sídliaca v írskom Dubline. Táto spoločnosť je majiteľom Temu a tiež sesterskej spoločnosti Pinduoduo. PDD Holdings mala svoje hlavné výkonné sídlo v minulosti v Šanghaji, no vlani sa presťahovala práve do Dublinu.

No a keďže Temu láka zákazníkov najmä na extrémne lacný tovar, vynára sa otázka, či nejde náhodou o podvod. To by sme však povedať nemohli, pretože za peniaze, ktoré ste na Temu minuli, tovar vo väčšine prípadov obdržíte. Samozrejme, môže sa stať, že sa zásielka stratí alebo jej doručenie trvá nezvyčajne dlho, no to sa stáva aj pri tuzemských e-shopoch.

To, na čo sa zákazníci zvyčajne sťažujú, je zlá kvalita produktov. Materiály sú lacné a nekvalitné, produkty často nezodpovedajú fotkám uvedeným v aplikácii, výrobky sú nefunkčné, a podobne. Treba si však uvedomiť, že také lacné produkty jednoducho nemôžu byť kvalitne spracované. Aby sme to nejako zhrnuli, o podvod rozhodne nejde. No ak vám príde nekvalitný, poškodený alebo nefunkčný výrobok, vymáhanie reklamácie bude pomerne náročné.

Aplikácia Temu sk/cz – bezpečnosť

Po tom, čo Temu začala výrazne tlačiť reklamu v rámci Európy, nastalo hromadné sťahovanie rovnomennej aplikácie. Tá sa však takmer okamžite stala predmetom špekulácií o tom, či je bezpečná a do akej miery má prístup k informáciám o svojich užívateľoch.

Aplikácia Temu s heslom Nakupujte ako miliardár sa dá stiahnuť cez Google Play aj cez AppStore, a tak je dostupná na mobiloch s operačným systémom Android aj iOS. V appke máte možnosť sledovať špeciálne ponuky od predajcov a viete tam pohodlne sledovať stav vašej objednávky. Pozor však na to, aby vaše osobné údaje neboli zneužité.

👉Prístup k polohe, kontaktom, mikrofónu, fotografiám aplikácii radšej odmietnite.👈

Recenzie na aplikáciu Temu

Hoci sa v minulosti objavili informácie súvisiace so zneužívaním osobných údajov užívateľov aplikácie, prevádzkovateľ Temu sa ich usiluje vyvrátiť. V rukách má hodnotenie nezávislej odbornej skúšobnej organizácie DEKRA a bezpečnostný certifikát MASA, čiže Mobile Application Security Assessment.

Appka Temu musela v rámci bezpečnosti splniť viacero pokynov smerujúcich k ochrane aplikácie pred kybernetickými útokmi. Mnohí však aj napriek tomu dnes považujú riziko užívania Temu porovnateľné so sociálnou sieťou TikTok, ktorá zhromažďuje osobné údaje.

Ďalším problémom je, že produkty, ktoré Temu ponúka sa často vyrábajú v podmienkach moderného otroctva či dokonca v čínskych pracovných táboroch. Otázne tiež je, do akej miery, a či vôbec, je výroba produktov, ktoré Temu predáva, ekologická. Dôkazom toho, že oblečenie obsahuje aj nebezpečné chemikálie, sú viaceré recenzie, v ktorých sa zákazníci sťažovali na nepríjemné kožné alergické reakcie.

Recenzie na internetový obchod (eshop) Temu Slovakia – hodnotenie

V tomto momente sa dostávame k tomu, čo mnohých zaujíma asi najviac, a síce k skúsenostiam zákazníkov s obchodom Temu. Najprv si však poďme povedať niekoľko dôležitých informácií:

  • na stránkach Temu nenájdete ucelené znenie obchodných podmienok
  • nedopracujete sa k obchodným podmienkam ani po zdĺhavom preklikávaní sa z jedného odkazu na druhý
  • Temu útočí na svojich potenciálnych zákazníkov skutočne agresívnymi marketingovými technikami: z každej strany na vás vyskakujú informácie o bleskových ponukách, obrovských zľavách a výpredajoch.
  • niektoré Temu produkty nesú známky vady, ktorá nejde reklamovať, to sa podpisuje aj na hromadení odpadu v smetných košoch

Temu má však aj svoje plusy, aby sme neboli len negatívni:

  • takmer pri každom výrobku nájdete hodnotenia a recenzie zákazníkov, často aj s reálnymi fotkami daného produktu.

Ako to však na internete chodí, všetko treba brať s rezervou.

Skúsenosti s Temu

Čo sa týka skúseností zákazníkov s Temu, nájdete tak pozitívne, ako aj negatívne. Viacerí zákazníci si nákup na Temu nevedia vynachváliť, oceňujú jednak rýchlosť dodania a aj kvalitu produktu. Na druhej strane však natrafíte aj na množstvo nespokojných zákazníkov, ktorí svoj tovar buď vôbec nedostali, alebo bol vo veľmi zlej kvalite.

Neuspokojivá kvalita sa nemusí prejaviť hneď, no neraz sa stane, že po nejakom čase používania výrobku, tento výrobok prestane fungovať a vám nezostáva nič iné, len ho vyhodiť. A to teda nie je ani ekologické a ani ekonomické. Ak by sme to chceli zhrnúť, mohli by sme použiť staré známe: "Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci."

Nakupovanie na Temu – ako prebieha nákup

Nie je ničím neobvyklým, že nakupovanie na Temu sa teší obľube nielen pre svoje priaznivé ceny, ale tiež preto, že na Slovensko vám bude tovar doručený zadarmo v prípade, že si zvolíte štandardné doručenie. To trvá od 4 do 15 pracovných dní.

Ak vás teda nič nedokázalo odradiť od nakupovania na Temu, poradíme vám ako na to. Samotné nakupovanie funguje v podstate na rovnakom princípe ako nakupovanie na Aliexprese či Shein. Po tom, čo si vyberiete tovar, vložíte ho do košíka, zaplatíte a už len čakáte na to, kým vám bude tovar doručený.

sipka Zoznam e-shopov s dopravou zadarmo 2024

Nákup na Temu Slovak republic: skúsenosti, recenzia a diskusia

Skúsenosti na internetovom trhovisku Temu sú rozličné. Niektorí zákazníci si lacné nákupy nevedia vynachváliť, iným zostávajú len oči pre plač. Mohli by sme povedať, že nákupy cez Temu sú tak trochu hazardom, pretože nikdy neviete, aký tovar, a či vôbec nejaký, za svoje peniaze dostanete.

Rizikom pri nákupe cez Temu je predovšetkým kvalita tovaru, a to sa týka tak oblečenia, ako kozmetiky či produktov do domácnosti. Bežne tu natrafíte na napodobeniny značkových výrobkov, ktoré môžu obsahovať rôzne chemické látky zakázané v rámci Európskej únie. Výnimkou nie je ani lacná a netestovaná elektronika, ktorá neprešla bezpečnostnou certifikáciou EÚ.

Ak hľadáte skúsenosti reálnych zákazníkov, nájdete ich napríklad v rôznych skupinách na Facebooku, ktoré sa venujú nákupom na Temu. Tam si zákazníci navzájom vymieňajú tipy na produkty, ktoré sa oplatia a radia si v rôznych ohľadoch. Pod viacerými príspevkami nájdete aj užitočné diskusie, ktoré vám pomôžu, ako postupovať pri nákupe či vymáhaní reklamácie. No a nájsť tu môžete aj rady o tom, či sa platí clo a v akej výške.

Nakupovanie na Temu – FAQ

Keďže lacné nákupy cez Temu sú pomerne veľkou a takpovediac aj kontroverznou témou, objavujú sa v súvislosti s nimi viaceré otázky. Poďme si zodpovedať niektoré z nich.

Aké sú recenzie na nakupovanie na Temu eshop?

Recenzie na Temu nájdete tak v pozitívnom, aj v negatívnom duchu. Nedá sa jednoznačne povedať, že by boli ľudia z nákupmi len spokojní alebo len nespokojní. Vo všeobecnosti však výrobky z Temu nie sú považované za veľmi kvalitné a často sa stáva, že po krátkom čase používania sa poškodia. Výnimkou napríklad nie sú ani alergické reakcie na niektoré oblečenie.

Je nákup na Temu bezpečný?

Otázka bezpečnosti nákupov na Temu je tiež sporná. Musíte totiž rátať s tým, že tovar vám nemusí byť z rôznych dôvodov doručený a len ťažko sa k nemu dopátrate. Ďalším problémom je samotná aplikácia a jej bezpečnosť, hlavne čo sa týka vašich osobných údajov.

Nie je Temu podvod?

O Temu nemožno povedať, že by to mohla byť podvodná aplikácia, resp. podvodný internetový obchod. Prečo? Tovar, ktorý si objednáte, vám bude odoslaný a keď všetko pôjde hladko, aj doručený. To, v akej kvalite a či vôbec vám daný produkt príde, je však viac-menej lotéria. Pomôcť vám môžu užívateľské recenzie, no aj tie treba brať s rezervou.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Planeo Elektro

Zákaznícka karta Planeo plus: registrácia a zľavy v Planeo Elektro

Planeo Elektro 🛒 je predajcom elektroniky, bielej techniky a rôznych domácich a záhradných spotrebičov, ktoré uľahčujú prácu. Okrem toho...

obchod

Dni Marianne 2024: zoznam obchodov, zľavové kupóny, aplikácia

Vďaka spolupráci časopisu Marianne a obchodmi na Slovensku i v Čechách vznikla skvelá príležitosť na nákupy rôzneho tovaru za skvelé ceny!

Slovenská sporiteľňa - Zdroj Marko Erd/SME, Profimedia

George - Internet banking SLSP

Vstúpte do bankovníctva budúcnosti s aplikáciou George od Slovenskej sporiteľne. Už ste ju vyskúšali?