Valentín (14. február): sviatok zamilovaných, legenda a tradície

Valentín je sviatkom lásky pre všetky milujúce sa páry. Je dňom v roku, kedy môžete svoju polovičku potešiť valentínkou alebo darčekom, po ktorom túži. Viac informácií o sviatku lásky nájdete v našom článku.

Svätý Valentín z Terni
Slávenie Valentína vo svete
Valentínske darčeky
Dekorácie na Valentína
Valentínka handmade
Ako sa píše Valentín

valentin Foto: Pixabay

Valentín – sviatok, dátum 2024

Sviatok svätého Valentína oslavujeme 14. februára. V tento deň si na sviatok všetkých zamilovaných ľudia vyznávajú lásku a dávajú si darčeky. Väčšina z vás si dáva záležať na tom, aby tento deň bol magickým a plným lásky. Svoju drahú polovičku obdarúvate sladkosťami, romantickou večerou pri sviečkach, šperkami alebo krásnymi kvetmi. V deň svätého Valentína sa veľa párov zasnúbi alebo zosobáši. Svätý Valentín tak môže držať patronát nad činmi z lásky.

Svätý Valentín z Terni – legenda

Valentín bol biskupom a lekárom, neskôr svätcom, ktorý sa podieľal svojimi činmi, za vlády cisára Claudia II., na vzniku sviatku, ktorý slávime v súčasnosti. O čo všetko sa Valentín zaslúžil?

Cisár Claudius v tej dobe zastával názor, že jeho legionári sa nemôžu ženiť, lebo ich to oslabuje v boji. Claudius vojny a boje zbožňoval. Biskup Valentín tento zákaz nebral vážne a zaľúbené páry napriek zákazom aj tak sobášil. Okrem iného svojim životom a slovom informoval ľudí o viere v Boha.

Keď sa o jeho činnosti cisár Claudius dozvedel, dal Valentína nemilosrdne uväzniť. Legenda hovorí, že pred tým, ako mal byť popravený, napísal list sudcovej dcére. V hlavičke dopisu malo byť napísané: "Od Tvojho Valentína". Či išlo o zamilovaný list alebo nie, sa dnes už môžeme len domnievať. Napriek tomu list možno považovať ako odkaz lásky, keď svojim milým slovom chcel niekoho povzbudiť.

Valentín zomrel 14. februára 269 v Ríme mučeníckou smrťou, a to sťatím hlavy na želanie cisára Claudia, ktorého jeho činnosť pobúrila. O niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 496 sa práve deň popravy Valentína preklasifikoval na sviatok svätého Valentína, ktorý sa stal aj patrónom zaľúbencov, pocestných včelárov a mládeže.

Svätý Valentín – slávenie sviatku vo svete 2024

Aj dnes zasnúbené i zamilované páry sa zvyknú k svätcovi prihovárať v nádeji, že im v ich láske požehná. Preto nie je žiadnou novinkou, že ľudia veriaci v ochranu a patronát svätého Valentína navštívia relikviu (lebku) svätého Valentína, ktorá je uložená v rímskej Bazilike Santa Maria in Cosmedin v Taliansku. Iné ostatky svätcovho tela sa nachádzajú v hrobe pod Bazilikou svätého Valentína v Terni a tam si jeho posolstvo pripomínajú dodnes.

V USA má slávenie 14. februára dlhú tradíciu. Vedeli ste, že prvé ručne zdobené a maľované valentínske pohľadnice sa posielali už v 19. storočí? Valentínska pohľadnica bola vtedy v krásnych farbách ozdobená mušľami, sušenými kvetmi a rôznymi ornamentami s pečaťou lásky. Dnes si na tento sviatok ľudia rezervujú miesto v reštaurácii a obdarúvajú sa kvetmi, sladkým potešením alebo šperkami.

V Škótsku sa aj dnes koná festival, v ktorom si každý jeden účastník ide vyžrebovať svoju Valentínku alebo Valentína, s ktorým tancuje počas celého večera. Medzi ďalšie zvyky patria aj prvé náhodné stretnutia s človekom opačného pohlavia, ktorého v ten deň stretnete ako prvého.

Slávenie sviatku svätého Valentína v Anglicku sa nesie v znamení hľadania a nájdenia lásky na celý život. Inšpiráciu Angličania našli aj v avifaune. Napríklad v páre s tým istým partnerom žijú labute alebo holuby. Symboly lásky nesmú chýbať.

Pokiaľ ide o Valentína na Slovensku aj v Českej republike, tradičnejší je 1. máj. Aj napriek tomu si však Deň svätého Valentína našiel cestu aj k nám. Je to pochopiteľné, pretože je to ďalšia skvelá príležitosť pre predajcov, ako si získať svojich zákazníkov. Ľudia majú ďalší dôvod na nákup čokolády, pohľadníc, kvetov a mnohých ďalších vecí, ktoré by si bez sviatku svätého Valentína možno nekúpili. Aj online kasína často využívajú Valentína na rôzne bonusové akcie. Musíte si však dať pozor, aby ste sa zaregistrovali v online kasíne, ktoré má vo vašej krajine platnú licenciu.

Valentínsky darček pre frajera (muža) a frajerku (ženu): fotodarčeky, vankúš s fotkou, valentínske srdce

Ak chcete svojho partnera alebo partnerku naozaj potešiť, skúste ich prekvapiť niečím, po čom veľmi túžia. K obvyklým darčekom sa radia rôzne typy fotodarčekov, pri ktorých si môže spomínať na spoločné romantické chvíle s vami. Taktiež aj sladké dary v podobe kvalitných čokolád alebo zákuskov v tvare srdca.

Niekedy to môže byť aj romantický pobyt v horách, kde budete spoločne lyžovať alebo bežkovať. Ani taký wellness pobyt nie je na zahodenie. Vy najlepšie viete, čo poteší srdce vášho milovaného. Prípadne môžete pripraviť aj valentínske menu a u vás doma si vytvoriť romantickú atmosféru pri sviečkach.

sipka Vyskúšajte so svojim partnerom alebo partnerkou bežkárske trasy na Slovensku.

Dekorácie na Valentína 2024

K tomu, aby atmosféra u vás doma bola valentínska, je potrebné priložiť ruku k dielu. Máme na mysli výzdobu, varenie a pečenie a celkovú pohodu. Hlavnými farbami sviatku Valentín sú samozrejme odtiene červenej. K symbolom, ktoré sa k Valentínu viažu, patrí srdce, ale i ruže, sviečky a párové predmety. V nasledujúcom videu uvidíte, ako rýchlo a jednoducho si môžete vyrobiť dekoráciu z kvetov v tvare srdca.

Valentínka, valentínske priania a pozdravy

K Valentínu neodmysliteľne patrí aj posielanie pozdravov alebo zaľúbených listov. V bežnej trafike alebo i v papierníctve nájdete už predtlačené pohľadnice. Určite máte možnosť vyrobiť si vlastnú pohľadnicu podľa vlastnej fantázie. Celkový vzhľad a obsah vyrobenej pohľadnice bude v tomto prípade osobnejší. V nasledujúcom videu sa môžete inšpirovať výrobou pohľadnice.

Ako sa píše Valentín/Valentýn?

V nasledujúcej tabuľke nájdete správne skloňovanie slova Valentín (podľa vzoru chlap) a jeho správne i nesprávne pravopisné tvary. Veríme, že vám toto zrhnutie pomôže napísať gramaticky aj pravopisne správny a pekný ľúbostný list.

Pád/otázka Tvar v jednotnom čísle Tvar v množnom čísle Nesprávne tvary slova Valentín

N

Kto, čo?

Valentín Valentínovia

Valentýn

Valentýnovia

G

Bez koho, bez čoho?

Valentína Valentínov

Valentýna

Valentýnov

D

Ku komu, ku čomu?

Valentínovi Valentínom

Valentýnovi

Valentýnom

A

Koho, čo?

Valentína Valentínov

Valentýna

Valentýnov

L

O kom, o čom?

Valentínovi Valentínoch

Valentýnovi

Valentýnoch

I

S kým, s čím?

Valentínom Valentínmi

Valentýnom

Valentýnmi

sipka Rýchlo a jednoducho si zopakujte pravidlá slovenského pravopisu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Top romantické filmy

Najlepšie romantické filmy všetkých čias

Chcete si urobiť pohodový večer? Dávate prednosť ❤️ a romantike pred strieľačkami? Určite si prečítajte naše tipy na romantické filmy,...

kvet

Kvitnúce a nekvitnúce izbové rastliny: druhy a pestovanie

Izbové rastliny🪴 kvitnúce i nekvitnúce zdobia príbytok človeka od nepamäti. Ktoré rastliny sú tieňomilné, vlhkomilné či nenáročné sa...

vone

Hit roka: vonné sviečky zo sójového a z včelieho vosku

Vonné sviečky 🕯️ zažívajú znovuzrodenie spolu s aróma lampami, vonnými tyčinkami, olejčekmi a difúzermi. Spoznajte ich využitie a účinky.