Svätý Mikuláš: meniny, tradície a zvyky, básničky

Svätý Mikuláš, či Mikuláš z Myrty bol kresťanským biskupom, ktorý sa narodil 15. marca 270 v Malej Ázii. Stal a patrónom cestujúcich, rybárov, sudcov, advokátov a notárov, lekárom a námorníkov, hasičov, pivovarníkov a mäsiarov, krajín ako Rusko a Lotrinsko a pod.. Jeho atribútmi, podľa ktorých ho viete spoznať sú: mitra, biskupská perla, tri zlaté gule (jablká), zlaté prúty, vrecia a mešce, chleby a atď.. Čítajte viac a dozviete sa ďalšie zaujímavosti. Mikuláš Foto: Pixabay

Svätý Mikuláš životopis

15. marca v roku 270 sa narodil Mikuláš v bohatej kresťanskej rodine Epifaniovi a Loanne. Stala sa tak v meste Patara, ktorá bola rímskou provinciou Lycii. Ako Mikuláš rástol, začal študovať v Alexandrii a viac cestovať. Jeho cieľom bolo vidieť Jeruzalem a zvyšky Kristovho kríža a hrob, do ktorého bol uložený.

Keď ho jeho cesty doviedli až na post biskupa, pomáhal a vykúpil prenasledovaným kresťanom počas vlády Diokleciána aj vďaka svojmu postaveniu a svojmu bohatstvu. Hovorí sa, že na svoje náklady dal postaviť aj nemocnicu a podarilo sa mu zachrániť mnoho ľudí. Avšak v tom čase náboženstvo nebolo veľmi podporované. Mikuláša uväznili.

Keď v roku 313 vydal Konštantín Veľký Milánsky edikt, ktorý sa zaslúžil o beztrestné vyznávanie náboženskej viery, Mikuláša oslobodili. Po tom ako sa Mikuláš dostal na slobodu, povýšili ho na arcibiskupa. Ako arcibiskup sa v roku 325 pričinil o to, aby sa odsúdilo učenie arianizmus, čo predstavovalo nerovnocennosť medzi Bohom a Kristom.

5. decembra 345/352 sa datuje úmrtie svätého Mikuláša v Myre (Lýkia, Maláa Ázia). Po smrti sa jeho telo uložilo do rímskeho sarkofágu a namočila sa do myrhy. V roku 1087 bol sarkofág Mikuláša presunutý do chrámu sv. Štefana na Bari. Podľa pozostatkov vedci zistili, že Mikuláš mal prešedivelé vlasy, hnedé oči, výrazné líca a tmavšiu pokožku. Vedci sa domnievajú, že počas hádky s biskupom Areion, ktorý presadzoval arianizmus, došlo u Mikuláša k zlomenine nosa.

Svätý Mikuláš a legenda

Hovorí sa, že Mikuláš zachránil tri dcéry v rodine, ktorá prišla na mizinu. Osud dcér nebol ružový, pretože aby rodina rýchlo prišla k peniazom sa rozhodla svoje dcéry predať na prostitúciu. Keď sa to dostalo do uší Mikulášovi, ihneď začal konať. Vzal mešec plný peňazí a položil ich na parapet okna tam, kde rodina bývala. Tento dobrý skutok sa opakoval ešte raz.

Otec dcér bol veľmi zvedavý, kto mu takto nezištne pomohol. Na tretí deň v noci počkal pri okne, kde sa napokon s Mikulášom stretol osobne. Vrúcne mu poďakoval a tajomstvo jeho zbohatnutia nikomu neprezradil. Okrem toho v mešci bolo dosť aureov na to, aby každej dcére zabezpečil slušné veno.

Mikuláš, význam mena a meniny, známe osobnosti

Mužské krstné meno gréckeho pôvodu Nikoláos znamená niečo ako víťaziaci medzi ľuďmi, či víťaz. Mikuláš oslavuje meniny 6. decembra každý rok. Muž s týmto významným menom je veľmi obľúbený medzi priateľmi, pretože je veľmi láskavým, kreatívnym, priamočiarym a obetavým človekom.

O ľuďoch má vždy tú najlepšiu mienku, čo sa často stáva kameňom úrazu, lebo nie každý človek vie byť taký ako sa na prvý pohľad zdá. Mikuláš sa vyhýba klamstvu, zrade či iným podvodom a na krivdy nezabúda. Ak však stretne človeka otvoreného, úprimného a verného, bude si ho nadovšetko vážiť.

Šťastnou farbou Mikuláša je modrá. Ochrannými kameňmi sú ametyst a smaragd. Mikuláš je ovplyvňovaný planétou Jupiter. Mikuláša zvykneme prezývať Miki, Nikola, Mikulas, Claus, Klaus, Santa. Medzi známe osobnosti nosiacimi toto krstné meno patria:

  • Mikuláš Huba: herec
  • Mikuláš Macala: herec
  • Mikuláš Dzurík: herec
  • Mikuláš Dohnány: básnik a historik

Mikuláš a pranostiky

Iste viete, že ľudové pranostiky vznikli na základe pozorovania prírody ľuďmi. Vedeli ste však, že na zimu je pranostík tradovaných viac než na iné obdobie? Možno je to aj pre dlhé zimné večery a trávenia času doma. No niečo na tých pranostikách bude, lebo sem tam sa niektorá aj vyplní. Však posúďte sami.

  • Na svätého Mikuláša už je zima celá naša.
  • Svätý Mikuláš daždivý zime sa ešte protiví.
  • Na svätého Mikuláša už je všetka zima naša.
  • Keď na deň Mikuláša sneží, bude požehnaný rok.
  • Aká Barbora, Sára a Mikuláš, taký celý advent máš.
  • Keď je na svätého Mikuláša počasie peknô, v januári pole je bielo.
  • Blatnatý december, blatnatý celý rok.
  • Mierny december, mierna celá zima.
  • Keď je december studený, je vždy s úrodným rokom spojený.
  • Aká zima v decembri, také teplo v júni.
  • Čo v decembri nespravíš, v januári nedohoníš.
  • Aké veľké sú cencúle v decembri, také dlhé budú rúrky z kukurice.

Kedy chodí Mikuláš 2024?

Každoročne, i tento rok príde Mikuláš 6. decembra. V mesiaci december všade cítiť príchod sviatočných dní a niet sa čomu čudovať, že môžete natrafiť v meste či na dedine pochôdzky trojice Mikuláša, čerta a anjela, ako navštevujú rodiny s deťmi a nosia malé darčeky. Večer pred príchodom Mikuláša sa zvykne čistiť obuv a príbytok, aby prišiel do čistého a niečo dobré v domácnostiach nechal. V čižme si dokáže nájsť rôzne dobroty, ale aj uhlie na zamyslenie, aby ste boli nastávajúci rok lepším človekom.

Básničky a riekanky na svätého Mikuláša

Vitaj, vitaj, Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?

Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?

Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.

Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.

Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili.

Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás už čakať nechce.

- - -

Pred oknom - za oknom stojí Mikuláš,

povedz nám deduško, čo v tom koši máš.

Pre dobrú Aničku medovú paničku

a pre zlého Jožka korbáč a paličku.

- - -

Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku,

zlož tú svoju plnú tašku, daj nám z darov tvojich trošku,

či koláča makového, či koníka medového.

Veď ty svätý Mikuláš, veľa dobrých darov máš.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Traja králi a Betlehem

Kedy sú Traja králi, ako sa volali a čo priniesli? Čo znamená C+M+B?

Traja králi sa slávia každoročne 6. januára. S týmto sviatkom sa spája aj posvätenie domácností a napísanie skratky C+M+B na zárubňu dverí...

Tradície na Nový rok

Tradície a zvyky na Nový rok: povery a pranostiky + história

Slávenie Nového roku sa spájalo v minulosti s množstvom zvykov, povier. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako to v minulosti bolo a čo sa z...

Roráty

Advent, Vianoce, roráty. Čo sú roráty a kde sa tento rok konajú?

Roráty, či anjelské ranné omše 🕯️, sú súčasťou adventu. Spoznajte ich históriu, pôvod a význam a prežite predvianočné obdobie naplno.🎄