Sírené vs. nesírené sušené ovocie: aký je rozdiel?

Sušenie ovocia je skvelým spôsobom, ako predĺžiť jeho životnosť. Lenže všetko má svoje úskalia, preto sú v priemyselnej výrobe používané konzervačné látky. Už ste počuli o sírenom ovocí? Pomôžeme objasniť, o čo ide.

Sušené ovocie Foto: whitestorm / stock.adobe.com

Sušené ovocie nie je úplne zbavené vody

Klasické sušené plody nie sú úplne zbavené vody. Napriek tomu, že dominantná časť sa z plodu skutočne odparí, zostáva v ňom (v závislosti od typu ovocia a dĺžky a intenzity sušenia) menej ako 20, či dokonca 10 % vody. Na zvyškovej vlhkosti nie je nič zlé. Lenže práve kvôli tejto vlhkosti je tu stále riziko, že sušené plody napadnú plesne, škodcovia či baktérie.

To síce nie je taký problém v domácich podmienkach, v prípade neúspechu jednoducho malú dávku ovocia vyhodíte, veľké podniky si ale nemôžu dovoliť najmenšie riziko kontaminácie produkovaných potravín. Preto sa hľadajú spôsoby, ako zaistiť maximálnu bezpečnosť a najvyššie hygienické štandardy. Akýkoľvek problém by totiž mohol ohroziť tisíce ľudí, vyústiť do likvidácie celej šarže sušeného ovocia a mohol by nenávratne poškodiť reputáciu výrobnej spoločnosti.

Okrem toho niektoré látky pomáhajú zachovať pôvodnú farbu ovocia, ktoré je tak aj po usušení pre zákazníkov vizuálne atraktívnejšie. Môže ísť o sušené mango, brusnice, sušené figy, čerešne, broskyne a mnoho ďalších produktov. Konzervačné látky vďaka týmto vlastnostiam pomáhajú predĺžiť trvanlivosť výrobku a zvýšiť objem predaja.

Čo je sírené ovocie?

Jednou z látok, ktorá sa na konzerváciu sušeného ovocia využíva, je síra. Konkrétne môže mať podobu oxidu siričitého (E220), siričitanu sodného (E221), disiričitanu sodného (E223) alebo hydrogénsiričitanu draselného (E228). V roztoku týchto látok je čerstvé ovocie máčané.

Sírenie ovocia na prvý pohľad môžete spoznať podľa toho, že si sušené ovocie zachová svoju pôvodnú farbu. Lepšie je ale pozrieť sa do zloženia. Ak nebudú látky priamo vymenované, možno ešte nájsť upozornenie, že výrobok môže obsahovať siričitany.

Je sírené ovocie zlé?

Nedá sa jednoznačne povedať, že by takto ošetrené ovocie bolo zlé. Ako už bolo povedané, síra pomôže zabrániť rozvoju plesní či baktérií. Pri takto ošetrenom ovocí tak máte takmer istotu, že s ním nie je nič v zásadnom neporiadku a konzumácia je bezpečná. Keby navyše použitie síry bolo zásadne zdravotne nebezpečné, produkty by neboli schválené na predaj a konzumáciu.

Látka je prítomná vo veľmi nízkom množstve a po chuti ju rozhodne nespoznáte. Nemusíte sa teda obávať. Je ale nevyhnutné upozorniť na skutočnosť, že pre niektoré osoby môžu byť použité látky s obsahom síry alergénom. Také osoby by sa mali sírenému ovociu vyhýbať.

Aké sú alternatívy?

Ovocie je samozrejme možné usušiť aj bez konzervačných látok s obsahom síry. Spravidla ide o prirodzenejšie formy sušenia. Také postupy ale bývajú náročnejšie a takto sušené ovocie potom môže byť drahšie. Na trhu ale alternatívy nepochybne existujú, a ak sa chcete sírenému ovociu vyhnúť, možnosti sú viac ako bohaté.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

coop-jednota-karta-karta-v-mobile-aplikacia-registracia.jpg

Vernostná karta COOP Jednota - registrácia online a aplikácia

Maloobchod COOP Jednota prináša svojim zákazníkom vernostnú kartu COOP Jednota, vďaka ktorej získate nie len množstvo zliav a exkluzívnych...

Lidl Plus - karta, aplikácia, prihlásenie a registrácia

Lidl Plus - karta, aplikácia, prihlásenie a registrácia

Sieť supermarketov Lidl prináša pre svojich zákazníkov vernostný program▶️ Lidl Plus. Vďaka vernostnému programu budete mať vždy prehľad...

Online nákup

Tesco online nákupy – potraviny domov

Online nákupy sú pre mnohých ľudí pohodlným spôsobom, ako si nakúpiť priamo z domu bez nosenia tašiek. Ako fungujú Tesco online nákupy? 🛒