Ako sa vyberá kliešť a kde sa vyskytuje? Príprava na sezónu

Príroda sa prebúdza a spolu s ňou aj potvory, ktorých spoločnosť človek veľmi neobľubuje. V prípade, že sa vás chytil kliešť, nemusíte hneď panikáriť. Stačí zvoliť správny postup na jeho vytiahnutie a navštíviť lekára. Viac informácií ponúkneme v texte.

Kliešť Foto: Pixabay

Skleróza multiplex, encefalitída, borelióza a ďalšie

Hoci hneď na úvod predstavujeme nebezpečné choroby, ktoré infikovaný kliešť môže spustiť vo vašom tele, nechceme vás strašiť. Týmto článkom nespúšťame paniku, aby ste sa báli chodiť do lesa či na prechádzky po prírode. Jedná sa o spôsob osvety o prevencii a dôslednejšom kontrolovaní ľudského tela po pobyte v prírode, a to nielen v čase kliešťovej sezóny.

Kliešť prenáša vyše 50 patogénov a spúšťa najčastejšie choroby, ako lymská borelióza kliešťová encefalitída. Okrem nich je v jeho portfóliu značné množstvo vážnych ochorení, ako napríklad škvrnitý týfus a toxoplazmóza (ochorenie mačiek a iných teplokrvných cicavcov) a mnohé ďalšie.

Stavba tela kliešťa – kliešť pod mikroskopom

Kliešť je parazit z rodu Ixodidae. Tento roztoč je plochého tvaru, žltej, červenej, hnedej alebo čiernej farby. Každé vývojové štádium kliešťa sa živí krvou iných živočíchov (cicavcov, stavovcov). Telo kliešťa nepresahuje ani 1 cm, ale pohľad na kliešťa pod mikroskopom nie je veľmi vábivý.

Samica kliešťa môže zniesť až 20 000 v závislosti od druhu. Nás budú zaujímať kliešte, ktorých populácia sa zvyšuje o veľké množstvo jedincov, a to pri každom podarenom znášaní a prežití jednotlivých štádií. Hoci sa môže zdať, že ten najmenší jedinec je neškodný, nemusí to tak byť.

Stredná Európa má doposiaľ zaznamenaných 7 epidemiologicky významných druhov ako:

Druh kliešťa Latinský názov
kliešť obyčajný Ixodes ricinus
kliešť lužný Haemaphysalis concinna
kliešť stepný Haemaphysalis punctata
kliešť lesostepný Haemaphysalis inermis
pijak lužný Dermacentor reticulatus
pijak stepný Dermacentor marginatus
kliešť ježí Ixodes hexagonus

Vývojové štádiá kliešťa

Predstavujeme vám vývojové štádiá kliešťa po vyliahnutí z vajíčka:

  • larva so 6 nohami (> 0,8 mm)
  • nymfa s 8 nohami (1,2 až 2 mm)
  • zvlečená nymfa imago (dospelý kliešť)

Každé vývojové štádium potrebuje k prežitiu krv hostiteľa. Kliešť nájde svoju "obeť" pomocou zachytenia vibrácií ich prednými nastraženými končatinami. Okrem toho cítia chemické látky, ktoré ich hostitelia vylučujú (napr. kyselina močová a mliečna, amoniak či oxid uhličitý).

Kliešte zo stromov neskáču na svoju obeť. Lezú. Keď sa im podarí uchytiť na tele, začína parazitizmus. Samice parazitujú 6 až 14 dní a samci o niečo kratšie, cca 3 až 6 dní. Keď sa kliešť nasýti hľadá si partnera, aby splodil potomstvo. Potom, ako sa tak stane, samec hynie a samička tiež, no až po nakladení vajíčok.

Ktoré miesta kliešť obľubuje na ľudskom tele?

Na človeka sa kliešť môže preniesť prostredníctvom odevu či kontaktu priamo s rastlinou, na ktorej kliešť čaká na "obed". Väčšinou sa jedná o tieto miesta:

  • členky
  • koža pod kolenom
  • slabiny
  • oblasť pohlavného ústrojenstva
  • miesta pod spodnou bielizňou (hrudník a poprsie, zadok, podpazušie)
  • za ušami
  • na hlave
  • pod vlasmi

Kliešť na pokožke Foto: Pixabay

Lokalizácia kliešťov

Výskyt kliešťa u nás na Slovensku je závislý nielen od klimatických podmienok, ale aj prítomnosťou predátorov a dostupnosťou koristi. V rámci globálneho otepľovania sa preto kliešte stále viac a viac presúvajú do severnejších oblastí Slovenska, kde im prajú tieto podmienky:

  • teplota sa pohybuje od 5 do 30 °C
  • vlhkosť prostredia je cca 80 %
  • nadmorská výška od 600 do 1000 m n.m.
  • sú prítomné lúky, háje, pasienky, mestské parky a lesoparky, zmiešané lesy
  • dostupnosť hostiteľa

Naopak, kde je vysoké teplo, sucho, mrazivé zimy, vyskytujú sa predátori (volavka chocholatá, drozd východoafrický, sliepky, žaby, jašterice či parazitujúce osy), tam je kliešťov menej. Okrem toho aj pH prostredia vie výskyt tohto parazita obmedziť. Prevažne v ihličnatých lesoch a lesoch bez tráv, v obrábanej pôde, vo viniciach sa im dariť nebude.

Kliešťová sezóna (jar, leto, jeseň)

Vrchol premnoženia kliešťa nastáva v mesiacoch, keď všetko krásne pučí, čo je máj mesiac lásky a jún, čas, kedy sa pomaly začínajú školské prázdniny. Cez horúce leto populácia kliešťa klesá, avšak pri poklese teploty začne opäť narastať.

Vo väčšine prípadov, je to v čase od septembra do októbra. Ak je ešte november teplý, no nie mrazivý, nájdu sa aj v tomto čase. Keď bude veľmi horúce a suché leto, populácia kliešťov sa obnoví až na jeseň, no bude oveľa nižšia.

Ako poznať a vytočiť (vybrať) kliešťa?

Ako sme si spomínali vyššie, kliešť je drobný tvor, ktorého si nemusíte hneď všimnúť na svojom tele. Ak bol kliešť prisatý dlhšie, môžete svoj objem zväčšiť, dokonca až 200 násobne.

Okrem iného, je kliešť veľmi rafinovaný. Totižto, pri napadnutí hostiteľa najprv vytvorí otvor. Doňho zasunie hypostóm s drobnými háčikmi na odsávanie krvi. Pritom všetkom sa stále ovláda a do tela človeka vylučuje látky, ktoré bránia zrážaniu krvi, umŕtvujú bod vpichu, ako aj protizápalovú látku a lepidlo, ako poistku. Len preto, aby sa udržal na svojom hodovaní čo najdlhšie.

Pri tom všetkom sa nemusíme ani čudovať, prečo človek ani nevie, že ho niečo poštípalo. V prípade, že sa tak už stalo a vy ste na kliešťa predsa len mali to "šťastie", miesto vpichu by malo byť vystúpené, začervenané.

Napriek tomu by ste ho nemali pri vyťahovaní dráždiť nevhodným postupom, aby ste si viac neuškodili. Hrozba alergickej reakcie, bakteriálneho či vírusového ochorenia je dostačujúca nemyslíte?

Ako vytiahnuť kliešťa vatovou tyčinkou?

V prípade objavenia kliešťa na ľudskom tele je nutné z tela ho odstrániť, aby sa znížilo riziko prenosu choroby z tráviaceho systému kliešťa do ľudského organizmu. Kliešťa nestláčajte, aby ste si do rany nevytlačili nákazu. Nepolievajte ho olejom, masťou alebo inými prípravkami, lebo sa kliešť začne dusiť a tým pádom vypudí svoj obsah do vášho tela. Vo videu nižšie si môžete tento spôsob napozerať.

Ako teda postupovať pri vybraní kliešťa? Prevencia

Pri vyťahovaní kliešťa pomáha jemné mierne pootočenie do polkruhu, do pravej a potom do ľavej strany. Vtedy sa kliešť odlepí. Všetko vykonávajte opatrne a pomaly. Nepanikárte. Držte sa nasledujúcich bodov.

  1. Nasaďte si gumené rukavice.
  2. Dezinfikujte miesto a kliešťa nedráždivým prostriedkom, ktorý zakúpite v lekárni.
  3. Pomocou pinzety na to určenej chyťte kliešťa za tvrdú hlavičku.
  4. Jemnými kývavými pohybmi uvoľňujte hlavičku parazita od kože.
  5. Pomaly ťahajte priamo kolmo od kože plynulým a trpezlivým pohybom.
  6. Po vytiahnutí kliešťa si ho dajte na bielu servítku a poriadne si ho poobzerajte, či je celý von aj so záchytným ústrojenstvom.
  7. Ranu dezinfikujte čírim alkoholom.
  8. V prípade, že vám v tele ostala hlavička, zájdite na pohotovosť, nech vám ho môžu celého vytiahnuť.
  9. Nezabúdajte sa pravidelne kontrolovať po pobyte vonku.
  10. Taktiež používajte ochranné oblečenie, spreje, rozprašovače či krémy, ktoré kliešte odpudzujú.

1️⃣Kedy ísť k doktorovi po uštipnutí kliešťom?

V prípade ak chcete byť dôslední a opatrní, po vybraní kliešťa zájdite za svojím obvodným doktorom čím skôr. V prípade, že nepôjdete hneď v ten deň, či na druhý a v mieste uštipnutia sa začne objavovať kruhový červeno-biely fľak, alebo budete mať inú reakciu, ktorá sa považuje za symptóm nákazy, vyhľadajte lekársku pomoc.

2️⃣Za ako dlho kliešť infikuje človeka?

Niektoré zdroje uvádzajú, že to závisí od miery imunitnej odpovede človeka na infekciu. Štandardne to býva po 8 až 24 hodinách. V krvi sa to môžu hodnoty zvýšených protilátok na borélie ukázať neskôr.

3️⃣Ako sa vyberá kliešť-prenášač?

Trpezlivo, pomaly a opatrne, podľa postupu uvedeného TU.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

huby

Kam na huby a kde rastú v roku 2024?

Kde a ako nájdete jedlé huby 🍄 a iné poklady lesa? Aké druhy húb môžete zbierať a konzumovať? Inšpirujte sa našim článkom!

Medveď hnedý: Čo robiť ak stretnem medveďa a spreje na medvede

Medveď hnedý: Čo robiť, keď stretnete medveďa

Stretnutie s medveďom hnedým 🧸 na Slovensku: Ako sa zachovať a predísť nebezpečenstvu. Zistite ako funguje a ako používať sprej na medvede.

tatry

Uzávera turistických chodníkov v Tatrách: termín, info

Turistické chodníky v Tatrách sú lákadlom pre mnohých turistov. Kedy chodníky 2024 sú otvorené a naopak pre verejnosť neprístupné? Viac...