Nintendo (r)evolúcia: Pripomeňte si dôležité míľniky obľúbenej značky

Nintendo, PlayStation a Xbox – tzv. veľká trojka na poli dnešných konzol. Aj keď v súčasnosti drží prím zariadenie od Sony a Microsoftu, cestu k úspechu im vydláždilo práve Nintendo, a to už v 80. rokoch, keď na svetový trh uviedlo svoj Nintendo Entertainment System (NES). Predchodcovia, ako slávny Atari alebo vôbec prvá konzola Magnavox Odyssey, sa s ním nemohli merať. Tu sa začala písať budúcnosť herného priemyslu.

Nintendo Foto: graziella / Stock.adobe.com

Ako to všetko začalo

Prvá konzola Nintendo sa na japonskom trhu objaví v roku 1977. Je to Color TV-Game 6, na vývoji ktorej sa podieľala aj spoločnosť Mitsubishi. Za hranice sa dostáva až v roku 1985 už spomínaný NES. Na ňom si celý svet môže zahrať klasiky ako napríklad Donkey Kong, Super Mario Bros, sériu Final Fantasy, The Legend of Zelda alebo napríklad hru Duck Hunt, ku ktorej sa dá zaobstarať aj špeciálny ovládač v tvare zbrane.

Deväťdesiate roky a nástup konkurencie

Prvá polovica 90. rokov sa stále nesie na vlne Nintendo. Rok 1991 privíta vylepšenú konzolu Super NES a s ňou aj množstvo noviniek. Vychádza dodnes obľúbené Super Mario Kart a ďalšie diely Final Fantasy. V rovnaký rok zaznamená aj prvú konkurenciu – spoločnosť Sega vydáva hru Sonic the Hedgehog, ktorej hlavná postava Sonic sa stáva protiváhou nintendovského Maria.

Nával protivníkov však nekončí. V roku 1995 vstupuje na trh PlayStation od firmy Sony. Hoci mu Sega a Nintendo zdatne konkurujú, uteká im vlak. PlayStation ponúka väčšiu pamäť a hry na CD.

Nintendo sa v júni 1996 predvedie s modelom Nintendo 64. Bondovku GoldenEye 007 si hráči vychutnajú už na sklonku nasledujúceho leta, úspech o ďalší rok neskôr oslavuje aj nový diel The Legend of Zelda, nazvaný Ocarina of Time. V roku 1999 sa predstaví ešte Super Smash Bros, potom už sa Nintendo skôr sťahuje do ústrania.

Začiatok milénia a boj o moc

Roku 2001 na trh vstúpi novinka Nintendo GameCube. Cartridgové hry nahradia minidisky. Konzola sa však so svojimi protivníkmi, ktorými je japonský PlayStation 2 a americký Xbox, nemôže merať. Súperi sú oveľa výkonnejší, majú lepšiu grafiku aj atraktívnejšie hry. Firma sa tak začne zameriavať na vreckové konzoly. Vylepšuje svoj Game Boy, až nakoniec v roku 2004 predstaví Nintendo DS.

Zlomový rok 2006

Konzola Nintendo Wii je vo svojej dobe úplnou senzáciou. V predajoch porazí PlayStation 3 aj Xbox 360, a to aj napriek horšej grafike. Firma totiž stavila na inú kartu – propagáciu multiplayerových hier. Domácnosti rozveselia napríklad Wii Sports alebo Wii Fit, ku ktorému sa dá navyše prikúpiť Wii Balance Board.

Dole a zase hore

Čo sa podarilo v roku 2006 s Nintendo Wii, už sa bohužiaľ nepodarí v roku 2012 s Nintendo Wii U. Firma narazí predovšetkým kvôli zlému marketingu, kedy konzolu nazve „ovládačom“. Predá sa iba 13 miliónov kusov, čo je v porovnaní so 110 miliónmi u PS4 a 50 miliónmi u Xbox One naozaj smiešny počet.

Našťastie prichádza rok 2017. Nintendo Switch sa predvedie v tom najlepšom svetle. Obrovský boom spôsobí aj starnutie fanúšikov – tí, čo mali ako deti Game Boy, dospeli a k svojim obľúbeným hrdinom sa vracajú na modernejšej platforme. Super Smash Bros Ultimate alebo Animal Crossing: New Horizons a ďalšie kultovky na seba totiž po vydaní Nintendo Switch nenechajú príliš dlho čakať. A čo prinesie Nintendo ďalej? To sa dozvieme snáď už budúci rok.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

robot

Ako vybrať robotický vysávač? Informácie a kritéria

Robotický vysávač je samochodným typom vysávača, ktorý zbiera nečistoty po vašom dome. Jednoducho sa nabíja a používa.

eac

Kde nájdem číslo elektromera a plynomera (EAN a EIC) 2024

Číslo elektromera a plynomera sa odlišuje určitými parametrami. V našom článku si vysvetlíme, kde tieto čísla hľadať a čo znamenajú.

Perla

Sladkovodné a morské perly: šperky, účinky, cena a predaj

Perly ⚪ sú symbolom luxusu, nehy a lásky. V našom článku vám predstavíme proces, za ktorého perly vznikajú. Taktiež vás oboznámime s ich...