Korunovácia princa Williama? Ešte si na ňu počkáme

Od korunovácie kráľa Karola III. neprešiel ešte ani rok a už sa šíria chýry o tom, že by na kráľovský trón mal zasadnúť jeho syn princ William. Ten už teraz vykonáva niektoré povinnosti za svojho chorého otca.

Kráľovská rodina Foto: ČTK / imago stock&people / Dave Bedrosian cez www.imago-images.de

Kedy bude korunovácia princa Williama?

Posledné týždne až mesiace prežíva britská kráľovská rodina náročné chvíle. Po tom, čo bola kráľovi Karolovi III. diagnostikovaná rakovina a len nedávno o zákernej chorobe verejne prehovorila aj Williamova manželka Kate, sa objavili informácie o tom, že by na trón mal zasadnúť práve princ William.

Ide však stále len o dohady a napriek tomu, že aktuálne mnohé kráľovské povinnosti vykonáva William, nie je isté, kedy a či vôbec vystrieda svojho otca na kráľovskom tróne. Určite vás budeme informovať o zmenách, ak k nim vôbec dôjde.

Blíži sa korunovácia princa Williama? Termín a miesto konania

Podľa odborníka na britskú kráľovskú rodinu Toma Quinna Buckinghamský palác pripravuje spoločnosť na nového kráľa, ktorým by mal byť princ William. Na druhej strane sa však objavujú názory, že slová Toma Quinna treba brať s rezervou, keďže sa často venuje skôr škandálom kráľovskej rodiny.

To, či je na jeho predpokladoch niečo pravdy, sa ukáže zrejme už o krátky čas. Nástup nového kráľa by mohol naznačovať aj fakt, že Buckingham o kráľovom zdravotnom stave informoval verejnosť na svoje pomery mimoriadne otvorene.

Ak by totiž o zdravotnom stave kráľa Karola III. palác mlčal, pritom by nečakane prišiel so správou o jeho abdikácii, bolo by to pre britskú spoločnosť veľmi prekvapivé. Čo je zaujímavé je fakt, že o zdravotnom stave kráľovnej Alžbety II. palác informoval omnoho zdržanlivejšie. Mohlo však ísť o skromné želanie dnes už zosnulej kráľovnej.

William princ z Walesu, nový kráľ Anglicka?

Nástupníctvo na britský trón podľa údajov na Wikipédii závisí od:

  • pôvodu
  • pohlavia
  • legitimity
  • náboženstva

Platí napríklad aj to, že muži, ktorí sú narodení pred 28. októbrom 2011 predchádzajú v rade nástupníctva svoje sestry. Dedičmi britskej koruny sa stávajú teda deti panovníka, prípadne najbližšia vedľajšia línia, ak ide o panovníka bez potomkov.

Britský princ Charles, neskôr kráľ Karol III. Spojeného kráľovstva

Aktuálne je stále panovníkom kráľ Karol III. a jeho dedičom je jeho starší syn princ William, ktorý má titul vojvoda z Cambridge. Ďalším dedičom koruny je Williamov syn princ George, za ktorým stojí jeho sestra princezná Charlotte.

Štvrtým nástupníkom v poradí je ich najmladší brat princ Louis. Princ Harry, brat princa Williama, ktorý nosí titul vojvoda zo Sussexu, je až piatym v poradí.

Ak by teda došlo k abdikácii kráľa Karola III. zo zdravotných dôvodov, svet by čakala korunovácia Williama. Napriek tomu, že William už teraz prebral zodpovednosť za niektoré úlohy svojej manželky Kate a rovnako tiež vykonáva niektoré povinnosti svojho otca, informácie o korunovácii sú zatiaľ na úrovni klebiet.

sipka Zaujíma vás britská kráľovská rodina? Tu nájdete novinky o Meghan Markle a princovi Harrym.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Protestné zhromaždenie v Bratislave

Poznáte najznámejšie prezývky politikov? Takto vznikli

Bývalí aj súčasní politici na Slovensku si z rôznych dôvodov vyslúžili viacero prezývok. Ktoré sú tie najznámejšie?

Čajové plantáže

História a konzumácia čaju u nás a v zahraničí

História čaju pramení už veľmi dlho. Odkiaľ sa čaj 🫖 vzal a akú má históriu? Odpovede nájdete v našom článku.

Top romantické filmy

Najlepšie romantické filmy všetkých čias

Chcete si urobiť pohodový večer? Dávate prednosť ❤️ a romantike pred strieľačkami? Určite si prečítajte naše tipy na romantické filmy,...