Cinematik: 18. ročník medzinárodného filmového festivalu

Tento rok sa uskutoční už 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. V termíne od 12. do 17. septembra 2023 čakajú na divákov filmy od známych európskych a slovenských tvorcov, ale aj od mladých talentov. Všetky dôležité informácie o akreditácii a filmoch si môžete prečítať nižšie.

Program festivalu - Akreditácie a trailer - Prihlásenie filmu

MFF Cinematik Piešťany Foto: Pixabay

Hodnotenie festivalu Cinematik: 9/10

  • Termín: 12 – 17. 09. 2023, Kino Fontána, Beethovenova 1812, Piešťany
  • Program: prehliadka hraných a dokumentárnych filmov z Európy a Slovenska

Medzinárodný filmový festival Cinematik -  program a filmy, kino v Piešťany

18-ty ročník MFF CInematik sa uskutoční od 12. do 17. septembra 2023 v Piešťanoch v kine Fontána a Dome umenia. Súčasťou programu festivalu Cinematik sú dve dôležité súťažné sekcie - Meeting Point Europe a Cinematik.doc.

V hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe sa predstavia tie najlepšie hrané filmy z celej Európy, ktoré vyberá 15 kritikov z rôznych krajín Európy. V minulosti sa tu premietali filmy, ktoré uspeli na veľkých Európsky filmových festivaloch ako Cannes či Berlinale.

Program Medzinárodného filmového festivalu Cinematik

Druhá súťažná sekcia Cinematik.doc sa sústredí na slovenské dokumentárne filmy. Podrobný program festivalu bude zverejnený zhruba mesiac pred jeho začiatkom. Festival sa sústredí ako na známych režisérov, tak aj na objavovanie nových talentov. Cinematik spoluorganizuje medzinárodný seminár, ktorý sa venuje vývoju a koprodukcii dokumentárnych filmov v Európe.

Na filmovom festivale Cinematik čakajú na divákov svetové premiéry domácich aj zahraničných filmov. Hneď prvý večer po slávnostnom ceremoniáli otvorí festival slovenský film Úsvit, ktorý mal svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

sipka Filmové ceny Slnko v sieti poznajú svojich víťazov!

Ďalej sa môžu diváci tešiť na film Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka Svetloplachosť, ktorý prináša pútavý príbeh dvoch detí, ktoré sa s rodinami musia niekoľko mesiacov ukrývať v metre zničeného ukrajinského mesta Charkov.

sipka Do vašej pozornosti: ktoré filmy sú nominované na Oscara?

Neskôr sa predstaví aj film Citlivý človek debutujúceho režiséra Tomáša Kleina, české sci-fi Bod obnovy, animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, film Brutální vedro, hraný film Stepne ukrajinskej režisérky Maryny Vroda, ktorý vznikol v koprodukcii. Premiéru budú mať aj filmy Pravda je to najdôležitejšie, Šťastný človek a Všetci ľudia budú bratia. Podrobný program festivalu nájdete na oficiálny stránkach cinematik.sk

Cinematik festival - vstupenky, akreditácia, cena a trailer

Akreditáciu na festival si môžete kúpiť v predpredaji so zľavou až do 31. augusta 2023. Potom sú akreditácie dostupné v predaji online, ale aj v Dome umenia v Piešťanoch. Ceny akreditácií zatiaľ nie sú zverejnené. Pre ľudí z médií sú k dispozícii Press akreditácie. Diváci si môžu teraz zakúpiť akreditáciu od 35 €. V predpredaji vyšla na 30 €.

Cinematik - prihlásenie filmu

Ak by ste chceli prihlásiť svoj film do súťaže, môžete tak urobiť na TU. Do sekcie Cinematik.doc môžete prihlásiť slovenský celovečerný dokument s minimálnou dĺžkou 52 minút, ktorý mal premiéru niekedy v období od 15. septembra 2022 do 15. septembra 2023. Prihlásiť môžete film aj mimo súťažnú sekciu, stačí vyplniť formulár a organizátori MFF Cinematik vás budú kontaktovať.

sipka Prečítajte si, ktoré filmy zvíťazili na Oscaroch 2023!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Golden Globe Awards

Zlatý glóbus 2024 – filmové a televízne ceny: nominácie, výsledky

Zlatý glóbus (The Golden Globe Awards) je prestížne ocenenie na poli filmovej a televíznej tvorby, ktoré sa udeľuje už viac ako sedem...

Kuciak: Vražda novinára - dokumentárny film

Kuciak: Vražda novinára - dokumentárny film

Do slovenských kín prichádza dokumentárny film o krvavej vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny...

Ginny a Georgia - Netflix

Seriál Ginny a Georgia verzus Ženy z rodu Gilmorovcov na Netflixe

Niektoré média prirovnávajú úspešný netflixovský seriál Ginny a Georgia ku kultovému seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov. Majú však seriály...