Beh od Tatier k Dunaju - Štafetový beh 345 km: mapa, trasa, info

Z Demänovskej doliny až do Bratislavy. Ohromný štafetový beh plný okúzľujúcich krás Slovenska ohlasuje štart aj v roku 2023. Máte už svoj tím zaregistrovaný?

Vysoké Tatry, Slovensko Foto: Pixabay

Hodnotenie behu Od Tatier k Dunaju: 10/10

  • Termín: 19. až 20. augusta 2023
  • Štart: Demänovská dolina, Jasná
  • Cieľ: Tyršovo nábrežie, Bratislava

Beh od Tatier k Dunaju 2023 – štafetový beh dlhý 345 km

Od Tatier k Dunaju, bežci si spievajú! Ďalší ročník štafetového behu dlhého 345 kilometrov je pred nami aj v tomto roku. Začína sa v Demänovskej doline a končí sa v Bratislave, na Tyršovom nábreží. Účastníci tak zdolajú ohromný kúsok Slovenska, na trati plnej okúzľujúcej prírody a národných pamiatok.

Štafetový beh od Tatier k Dunaju je určený pre tímy, ktoré si celkovú vzdialenosť rozdelia do 36 úsekov. Dĺžka jednotlivých úsekov je 7 až 12 kilometrov, čo by mali bez obáv zvládnuť aj rekreační bežci. Športova udalosť je tak ideálnou príležitosťou pre všetky bežecké kluby, priateľov, ultramaratóncov, ale aj pre osamelých vlkov. Tí najodvážnejší a najvytrvalejší totiž môžu celú trať zabehnúť aj sólo.

Beh od tatier k Dunaju 2023 propozície, štart, kategórie, sólo

Beh odštartuje už v sobotu 19. augusta 2023 od 07:00 do 15:00. Na registráciu máte čas len do 31. júla. Váš tím môže na preteky prihlásiť kapitán, ktorého si vzájomne zvolíte. K povinnej výbave bežcov patrí aj čelovka, či reflexná vesta. Pobeží sa totiž až do nedele 20. augusta, kedy je predpokladané ukončenie behu v Bratislave.

Beh od Tatier k Dunaju 2023
Dátum: 19. až 20. 08. 2023
Štart: Demänovská dolina, Jasná
Cieľ: Tyršovo nábrežie, Bratislava
Dĺžka: 345 kilometrov
Počet úsekov: 36
Max. dĺžka jedného úseku: cca. 12 kilometrov
Počet členov v tíme: 6 až 12
Trať: 95 % asfaltová
Prevýšenie: prírastok cca 3 990 m / strata cca - 4 870 m
Organizátor: Občianske združenie Pohyb ako dar

Tímy sa môžu registrovať v nasledujúcich kategóriách, podľa pohlavia a počtu členov v tíme:

  • A) ALL - 9 až 12 členné tímy bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia
  • B) ŽENY - 9 až 12 členné tímy bez rozdielu veku a výkonnosti
  • C) MIX - 9 až 12 členné tímy bez rozdielu veku a výkonnosti (v tíme musí byť počet žien rovnaký alebo vyšší ako počet mužov)
  • D) Elite - pre tento ročník bola zrušená
  • E) ULTRA - 6 členné tímy bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia (ultramaratón)
  • S) SÓLO (neoficiálna kategória) -  individuálny beh celej trate bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia

sipka Kde natankovať tímové vozidlá a aká je aktuálna cena benzínu?

Od Tatier k Dunaju mapa trasy a úseky, gps tracking

Celkový úsek dlhý 345 kilometrov je rozdelený do 36 úsekov, ktoré sú dlhé 7 až 12 kilometrov. Členovia tímov bežia tieto úseky v poradí, v akom sa zapísali počas registrácie.

Príklad: Pri 12-člennom tíme beží člen tímu s číslom 1 úseky číslo 1, 13 a 25. Po odbehnutí úseku predáva štafetu ďalšiemu členovi tímu.

Po úsekoch číslo 6, 12, 18, 24 a 30 dochádza k takzvanej veľkej odovzdávke štafety, kedy sa vymenia tímové vozidlá. Každý tím môže mať k dispozícii maximálne 2 vozidlá, preto sa odporúčajú autá s väčším počtom miest na sedenie. Tímové vozidlá si tímy musia zabezpečiť sami.

Aj keď sa pobeží prevažne na cestách 2. a 3. triedy, v prípade vlastných áut nezabúdajte ani na diaľničnú známku, ktorá vám umožní rýchly bezproblémový presun na podujatie.

Každý tím je zodpovedný za vlastnú navigáciu na trati. Využiť k tomu môže aj GPS tracking v spolupráci s organizátorom, ktorý poskytne dôležité dáta k pripravenej trati.

sipka Cestujete na beh cez Žilinu? Pozor na aktuálnu situáciu pod Strečnom.

Od Tatier k Dunaju beh – registrácia, štartovné, výsledky

Cena štartovného závisí najmä od kategórie, ale aj od dátumu, do ktorého váš kapitán zaregistrujte svoj tím.

Všetky potrebné údaje o podujatí, ktoré by ste si pred behom mali naštudovať, vrátane postupu pre registráciu, ako aj výsledkovú listinu, nájdete na oficiálnej stránke behu odtatierkdunaju.sk.

Od Tatier k Dunaju na bicykli 2023

Na beh sa môžete pripraviť aj v máji, počas podujatia Od Tatier k Dunaju na bicykli aj napriek skleróze multiplex. To prebieha od 23. do 27. mája 2023. Je určené nie len pacientom s ochorením, ale aj ich podporovateľom.

Chcete byť súčasťou pelotónu priateľsky naladených ľudí, ktorí zdolajú úsek od Vysokých Tatier až po Bratislavu? Prečítajte si viac o podujatí podporujúcej výnimočne dobrú vec na tomto odkaze.

FAQ - Maratón od Tatier k Dunaju

Beh od Tatier k Dunaju si môžu zabehnúť ultramaratónci, sólo bežci, aj bežecké kluby a tímy. Výnimočne podujatie združuje všetkých nadšencov športu, ale aj prírody a Slovenska ako takého. Organizátorom podujatia je Občianske združenie Pohyb ako dar, ktoré môžete kontaktovať aj e-mailom na adrese beh345@odtatierkdunaju.sk.

1️⃣ Kedy štartuje Beh od Tatier k Dunaju 2023?

Tento ročník podujatia Beh od Tatier k Dunaju štartuje už 19. augusta v Demänovskej doline a končí 20. augusta v Bratislave. Trať je dlhá 345 kilometrov.

2️⃣ Môžem zabehnúť Beh od Tatier k Dunaju aj sólo?

Áno. Ide o neoficiálne kategóriu, do ktorej sa môže zapojiť každý, bez ohľadu na vek alebo pohlavie. Tento formát je určený práve najodvážnejším a najvytrvalejším bežcom.

3️⃣ Kde nájdem trasu behu od Tatier k Dunaju?

Pozrite si kompletnú mapu trasy behu od Tatier k Dunaju, s podrobne vyznačenými úsekmi. Pripomíname, že každý tím je sám zodpovedný za orientáciu na trati, zvážte preto možnosť GPS trackingu. Mapu nájdete na tomto odkaze.

podujatí

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Petra Vlhová s trofejou za víťazstvo v pretekoch Svetového pohára - Zdroj Profimedia

Petra Vlhová – program dnes a zajtra, výsledky a priamy prenos

Petra Vlhová vo svojej 12. sezóne vo Svetovom pohári alpských lyžiarok ⛷️ Pozrite si program a výsledky našej najlepšej lyžiarky!

Rajecký Maratón

Rajecký maratón a polmaratón 2023: program, trasa, štartovné

Rajecký maratón 2023 ✨ odštartuje už 12. augusta. Pozrite si s nami kompletný program podujatia, dĺžku trasy, štartovné a pokyny k...

Národný beh Devín - Bratislava

Národný beh Devín – Bratislava: registrácia, trasa, dĺžka

Národný beh Devín – Bratislava štartuje už svoj 75. ročník. Podujatie sa uskutoční 16. apríla 2023. Máte už vyplnenú registráciu ✏️?