Prezidentské voľby v Česku - výsledky, prieskumy, kurzy

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 30 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Novým prezidentom Českej republiky sa stal Petr Pavel. Koľko hlasov získal v druhom kole prezidentských volieb a ako skončil Andrej Babiš?

Štandarda prezidenta Českej republiky - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

INFORMÁCIE - VÝSLEDKYKANDIDÁTI
PRIESKUMYKURZY
STÁVKY A TIPOVANIE

Novým prezidentom Českej republiky sa stal Petr Pavel - výsledky druhého kola prezidentských volieb

Petr Pavel sa stal novým prezidentom Českej Republiky, keď v druhom kole prezidentských volieb porazil bývalého premiéra Andreja Babiša o takmer 1.000.000 hlasov voličov. Česi si tak zvolili v poradí len štvrtého prezidenta.

Petr Pavel je bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky a bývalý predseda vojenského výboru NATO. Kandidoval nielen s podporou koalície SPOLU, ktorej lídrom je aktuálny český premiér Petr Fiala, ale aj s podporou 81 083 vyzbieraných podpisov občanov Českej republiky.

Jeho hlavným mottom kandidatúry bolo "Vraťme Česku řád a klid". Sľuboval pevnú ruku nad prezidentským úradom a jasné smerovanie Českej republiky v náročných krízach a medzinárodnej politike. Do druhého kola postúpil ako víťaz s výsledkom 35,40 % (1 975 056 hlasov) a podľa bookmakerov a PBS prieskumu bol miernym favoritom na víťaza (viz. nižšie).

Novému prezidentovi ČR Petrovi Pavlovi ako jedna z prvých zagratulovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorú nasledovali mnohí ďalší svetoví lídri.

Volebná účasť v druhom kole dosiahla 70,25 %.

VÝSLEDKY 2. KOLA PREZIDENTSKÝCH VOLIEB ČR 2023
Kandidát Percentuálna úspešnosť Počet hlasov
Petr Pavel 58,32 % 3 359 151
Andrej Babiš 41,67 % 2 400 046

Voľby prezidenta Českej republiky 2023

Súčasnému prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi končí funkčné obdobie 8. marca 2023. Dvojnásobný úradujúci prezident, ktorý vyhral v priamych prezidentských voľbách v rokoch 2013 a 2018, už kandidovať nemohol. Na prezidentskú stoličku tak v tomto roku zasadlo nová hlava štátu, ktorá získala od voličov najviac hlasov v druhom kole prezidentských volieb 27. a 28. januára. A je ním Petr Pavel.

V prvom kole získali najviac hlasov bývalý český premiér Andrej Babiš a armádny generál vo výslužbe Petr Pevel. Ako obstáli zvyšní kandidáti ako Denuše Nerudová, či Pavel Fischer? A čo hovorili prieskumy a stávkové kancelárie na dvojicu postupujúcich do druhého kola? Zosumarizovali sme pre vás všetko dôležité, čo o voľbách prezidenta v ČR potrebujete vedieť.

Tipsport - registruj sa a vsaď si online

VÝSLEDKY prvého kola prezidentských volieb ČR 2023 - Andrej Babiš, Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fisher....

Petr Pavel vyhral prvé kolo prezidentských volieb s tesným náskokom 0,41 % pred Andrejom Babišom, čo predstavuje 22 843 hlasov.  Určite veľkým prekvapením prvého kola je výsledok Danuši Nerudovej, ktorá získala "len" 13,92 %,  keďže ešte pred voľbami patrila podľa prieskumovmedzi favoritov na víťaza.

Danuše Nerudová sa počas decembrových prieskumov až dva krát umiestnila na prvom mieste a ešte 2. januára získala v prieskume od agentúry Medián 25,12 %. Jej volebný výsledok môže byť preto pre mnohých voličov sklamaním.

Vo voľbách sa nepodarilo uspieť ani kandidátom Pavlovi Fisherovi a Marekovi Hilšerovi, ktorí kandidovali na prezidenta aj v posledných voľbách z roku 2018.

Volebná účasť v prvom kole bola 68,24 %.

VÝSLEDKY 1. KOLA PREZIDENTSKÝCH VOLIEB ČR 2023
Kandidát Percentuálna úspešnosť Počet hlasov
Petr Pavel 35,40 % 1 975 056
Andrej Babiš 34,99 % 1 952 213
Danuše Nerudová 13,92 % 777 080
Pavel Fischer 6,75 % 376 705
Jaroslav Bašta 4,45 % 248 375
Marek Hilšer 2,56 % 142 912
Karel Diviš 1,35 % 75 475
Tomáš Zima 0,55 % 30 769

Prezidentské voľby ČR 2023 - informácie, čas a termín (1. kolo a 2. kolo volieb)

Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike sa uskutočnilo 13. a 14. januára 2023. Ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, musí sa teda uskutočniť druhé kolo prezidentských volieb, ktoré je naplánované na 27. a 28. januára 2023. V druhom kole sa stretnú Andrej Babiš a Petr Pavel.

V piatok 27. budú volebné urny sprístupnené voličom v čase od 14:00 do 22:00. V sobotu 28. následne od 08:00 do 14:00. Výsledky volieb druhého kola by tak mali byť známe po odovzdaní a sčítaní všetkých hlasov už počas volebného víkendu.

Česi zažívajú priame voľby prezidenta len tretíkrát v histórii svojej samostatnosti. U nás na Slovensku sme síce na tento volebný systém zvyknutí, u západných susedov však do roku 2013 fungovala ešte takzvaná nepriama voľba, v ktorej o prezidentovi rozhodovali hlasy poslancov a senátorov.

Po Václavovi Havlovi, Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi si Česko zvolí v poradí len štvrtého prezidenta, keďže všetci traja predchádzajúci zotrvali vo svojich funkciách hneď dvakrát po sebe.

sipka Koľko bude stáť referendum na Slovensku v roku 2023 a kedy sa koná?

Volebný systém v Českej republike - história, prezidenti, priama a nepriama voľba

Až do roku 2013 fungoval v Českej republiky nepriamy volebný systém prezidenta. V ňom nerozhodovali voliči, ale poslanci a senátori. Prezidentom ČR sa stal kandidát, ktorý v prvom kole získal nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov poslancov a senátorov.

Ak žiaden z kandidátov neuspel, išlo sa do druhého kola, do ktorého postupoval kandidát s najväčším počtom hlasov od poslancov a kandidát s najväčším počtom hlasov od senátorov. Novým prezidentom sa následne stal kandidát s nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov z prítomných poslancov a senátorov.

Priama voľba prezidenta v Čechách, akú poznáme aj u nás na Slovensku, v ktorej o víťazovi volieb rozhodujú voliči, sa koná od roku 2013. K hlasovacím urnám teda chodia odovzdať svoj hlas všetci občania ČR starší ako 18 rokov, spôsobilí k tomu úkonu. V oboch priamych voľbách v ČR v rokoch 2013 a 2018 vyhral voľby úradujúci prezident Miloš Zeman.

sipka Chystáte sa na výlet? Pozrite si, ako je na tom Strečno a vyhnite sa kolónam

Prezidenti Českej republiky od roku 1993
Systém Rok Víťaz
priama voľba 2023 ?
2018 Miloš Zeman
2013 Miloš Zeman
nepriama voľba 2008 Václav Klaus
2003 Václav Klaus
1998 Václav Havel
1993 Václav Havel

Kandidáti na prezidenta ČR 2023 - Andrej Babiš vs. Peter Pavel

Voliči v Českej republike mohli v prezidentských voľbách 2023 odovzdať svoj hlas jednému z 8 kandidátov. Medzi najväčších favoritov patrili predseda hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš, armádny generál vo výslužbe Petr Pavel, ktorý ma podporu koalície SPOLU, a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brne, ekonómka a vysokoškolská profesorka Danuše Nerudová, taktiež s podporou koalície SPOLU.

Kým Andrej Babiš a Petr Pavel potvrdili svoje preferencie a postúpili do druhého kola, Danuše Nerudová skončila na treťom mieste s ďaleko horším výsledkom, než jej prieskumy predpovedali.

O post prezidenta sa usilovali aj neúspešní kandidáti z posledných volieb z roku 2018 - pedagóg, vedec a občiansky aktivista Marek Hilšer a politik a diplomat Pavel Fischer. Osmičku kandidátov uzatváral politik Jaroslav Bašta za stranu SPD, podnikateľ a matematik Karel Diviš a posledným kandidátom bol lekár, biochemik a rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima.

Josef Středula, predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS), ktorý mal taktiež podporu od prezidenta Miloša Zemana, sa vzdal kandidatúry a odstúpil z volieb. Svojim voličom odporúčal odovzdať svoj hlas kandidátke Danuši Nerudovej.

sipka Začnite s otužovaním, získajte pevné zdravie a znížte si stres z politiky

KANDIDÁTI NA PREZIDENTA ČR VO VOĽBÁCH 2023
Postupujúci do 2. kola
Kandidát Informácie Navrhovatelia Stranícka príslušnosť
Petr Pavel Vojak, bývalý predseda vojenského výboru NATO a bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR. Podpora koalície SPOLU 81 083 podpisov občanov Nezávislý kandidát
Andrej Babiš Politik, podnikateľ, pôvodom Slovák, poslanec PČR, bývalý predseda vlády ČR a minister financií, predseda hnutia ANO 56 poslancov ANO
Neúspešní kandidáti z 1. kola
Kandidát Informácie Navrhovatelia Stranícka príslušnosť
Pavel Fischer Politik, diplomat, senátor PČR, neúspešný kandidát na prezidenta z r. 2018. Podpora koalície SPOLU 30 senátorov Nezávislý kandidát
Jaroslav Bašta Politik, diplomat, poslanec PČR 20 poslancov SPD
Tomáš Zima Lekár, biochemik, rektor Karlovej univerzity a dekan 1. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity 13 senátorov Nezávislý kandidát
Danuše Nerudová Ekonómka, pedagogička, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brne. Podpora koalície SPOLU 82 413 podpisov občanov Nezávislý kandidát
Karel Diviš Podnikateľ, ekonóm, matematik 50 007 podpisov občanov Nezávislý kandidát
Marek Hilšer Lekár, pedagóg, vedec, občiansky aktivista, senátor PČR, neúspešný kandidát na prezidenta z r. 2018 13 senátorov MHS

Prezidentské voľby Česko 2023 - najnovší prieskum a preferencie kandidátov Babiš vs. Pavel

Podobne ako to poznáme u nás, tak aj v Českej republike je momentálne volebné moratórium, kedy zo zákona nesmú byť zverejňované nové volebné prieskumy. Aktuálne teda máme dispozícii len preferencie na základe PBS systému (viz. nižšie).

Začiatkom januára sa však agentúry pýtali respondentov otázku, koho z dvojice Andrej Babiš - Petr Pavel by volili za prezidenta. Výsledky prieskumov vyzerali takto:

sipka Spríjemnite si čakanie na výsledky volieb a bombujte filmy a seriály zadarmo

VOLEBNÉ PRIESKUMY BABIŠ VS. PAVEL
Median (duely) 9. januára 2023
Petr Pavel 59 % Andrej Babiš 41 %
Kantar (duely) 8. januára 2023
Petr Pavel 58 % Andrej Babiš 41 %
Stem (duely) 8. januára 2023
Petr Pavel 57 %
Andrej Babiš 43 %

Stávkové kancelária a voľby na prezidenta ČR 2023 - preferencie a PBS systém

Polls & Bets systém (PBS) bol vytvorený výhradne za účelom prezidentských volieb v Čechách. Základnou myšlienkou tohto systému je to, že pre meranie nálad v spoločnosti je potrebné pozrieť sa aj na iné merateľné skupiny než len volebné prieskumy, a to práve na reakcie tipérov a bookmarekov.

Ako to celé funguje? PBS si v prvom rade netreba mýliť s takzvaným "Polls of Polls", teda prieskumom prieskumov. PBS samozrejme berie do úvahy výsledky kandidátov v jednotlivých volebných prieskumoch, v ktorých sú dotazovaní samotní voliči. Pokročilejší je však v tom, že berie do úvahy aj zmeny kurzov v stávkových kanceláriách, ako aj reakcie tipujúcich po zverejnení volebných prieskumov.

Výsledný výpočet tak vzniká zberom dát z viacerých merateľných skupín, teda najmä z posledných prieskumov, vzhľadom k dátumu ich vzniku, dátumu ich publikácie, kurzovej reakcie stávkových kancelárií, ako aj samotných tipujúcich. Teoreticky tak môže zachytiť nálady voličov v Českej republike aj v čase, keď sa žiaden nový prieskum neuskutočnil, ale aj to, ako výsledky prieskumu na tieto nálady vplývali.

AKTUALIZOVANÉ: Keďže kvôli volebnému moratóriu nesmú vznikať nové prieskumy, PBS je tak momentálne jediný preferenčný údaj, ktorý máme k dispozícii. Údaje sú aktuálne k 18.01.2023.

Fortuna - registruj sa a vsaď si online

PRIESKUM NA PREZIDENTA ČR - POLLS & BETS SYSTÉM
Kandidát PBS
Petr PaveL 60,40 %
Andrej Babiš 40,51 %

Stávky a tipovanie na voľby prezidenta v Česku 2023 - Tipsport, Fortuna, DOXXbet (kurzy)

Chcete si staviť na víťaza prezidentských volieb v Česku? S bonusmi v slovenských online stávkových kanceláriách to ako nový hráč môžete vyskúšať aj zadarmo.

Môžete využiť ponuku slovenských online stávkových spoločností ako Tipsport, Fortuna, či DOXXbet. Po krátkej registrácii, ktorú vybavíte aj cez internet, na vás tiež čaká vstupný bonus, vďaka ktorému si užijete svoje prvé stávky zadarmo, alebo bez rizika. Čo to znamená?

V Tipsporte získate len za dokončenie registrácie až 20 € vo forme kreditu, ktorý môžete použiť na vaše prvé stávky zadarmo. V DOXXbet získate možnosť uskutočniť svoju prvú stávku bez rizika v hodnote 20 €. Stávka bez rizika znamená, že ak vám váš tip nevyjde, peniaze získate späť. Vo Fortune zas predstavuje stávka bez rizika pre nových hráčov až 30 €.

Bonusy za registráciu v SK online stákových kanceláriách
Stáková kancelária Bonus za registráciu Registrácia
Tipsport 20 € zadarmo STAV SI TU
Fortuna 30 € stávka bez rizika STAV SI TU
DOXXbet 20 € stávka bez rizika STAV SI TU

Ako tipovať na prezidentské voľby v Česku a aké sú kurzy?

V slovenských stávkových kanceláriách môžete tipovať nie len na víťaza prezidentských volieb v druhom kole, ale napríklad aj na volebnú účasť, či percentuálnu úspešnosť kandidátov.

Aj keď kurzová ponuka je samozrejme dostupná aj v českých online stávkovkách, upozorňujeme, že ako občania Slovenskej republikys trvalým pobytom na Slovensku musíte využiť ponuku našich online stávkových kancelárií. Registrácia, či bonusová ponuka v českej pobočke vám nebude zo zákona dostupná.

Kurzy na víťaza prezidentských volieb sa samozrejme neustále menia a aktualizujú. Zosumarizovali sme pre vás prehľad kurzovej ponuky platnej k 18.01.2023. Vo všetkých stávkových kanceláriách platí, že favoritom na víťaza je jednoznačne Petr Pavel.

Ak si chcete staviť na víťaza prezidentských volieb online, musíte sa v online stávkovej kancelárii zaregistrovať a vytvoriť si hráčsky účet. Celý proces však zvládnete aj cez internet už za pár minút.

KURZOVÁ PONUKA NA VÍŤAZA PREZIDENSTKÝCH VOLIEB ČR 2023
TIPSPORT
Petr Pavel 1.16 STAV SI TU
Andrej Babiš 4.70
FORTUNA
Petr Pavel 1.18 STAV SI TU
Andrej Babiš 4.70
DOXXBET
Petr Pavel 1.18 STAV SI TU
Andrej Babiš 4.75

Finálne rozhodnutie na koho podať svoju stávku je už samozrejme len na vás. Tipovanie by malo byť v prvom rade o zábave a môžete si tak najmä okoreniť sledovanie volieb v Čechách a držať svojmu favoritovi prsty. O víťazovi prezidentských volieb vás budeme informovať už po zverejnení výsledkov na konci januára.

Tipsport - registruj sa a vsaď si online

FAQ - Časté otázky o voľbe prezidenta v Čechách 2023

Zhrnuli sme pre vás odpovede na najčastejšie otázky o prezidentských voľbách v Českej republike. O novej hlave štátu rozhodnú českí voliči už tento mesiac.

*️⃣ Kedy sa bude konať druhé kolo prezidentských volieb v Česku?

Najbližšie voľby prezidenta v Českej republike prebehnú už 27. a 28. januára 2023 v druhom kole volieb, potom, ako žiaden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov v prvom kole uskutočnenom 13. a 14. januára 2023.

*️⃣ Kto sú kandidáti na prezidenta ČR v roku 2023?

O post prezidenta Českej republiky sa uchádza bývalý premiér a pôvodom Slovák Andrej Babiš a armádny generál vo výslužbe Petr Pavel, ktorí uspeli v prvom kole prezidentských volieb. Všetko o kandidátoch nájdete na tomto odkaze.

*️⃣ Ako dopadli výsledky 1. kola prezidentských volieb ČR 2023?

Prvé kolo prezidentských volieb v ČR vyhral Petr Pavel s výsledkom 35,40 % (1 975 056 hlasov). Na druhom mieste skončil tesne Andrej Babiš s výsledkom 34,99 % (1 952 213 hlasov). Favorizovaná Danuše Nerudová skončila s neuspokojivým výsledkom 13,92 % (777 080). Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

*️⃣ Ako vyzerajú prieskumy a preferencie dvojice Babiš - Pavel?

Na základe volebných prieskumov, stávkových kancelárií a PBS systému je favoritom na víťaza Petr Pavel. Najaktuálnejší prieskum a informácie nájdete na tomto odkaze.

*️⃣ Ako tipovať na voľby prezidenta v Česku?

V slovenských stávkových kanceláriách nájdete zverejnenú kurzovú ponuku na prezidentské voľby v Českej republike. Staviť si na víťaza môžete aj z pohodlia vášho domova, vďaka online ponuke. Na koho tipovať v prezidentských voľbách a ako využiť bonusovú ponuku stávkových kancelárií sa dočítate v tomto odkaze.

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Na snímke podpísané petičné hárky, ktoré petičný výbor strany Smer – sociálna demokracia odovzdal Kancelárii prezidentky Slovenskej republiky v Bratislave 24. augusta 2022 - Zdroj Profimedia

Referendum 2023: význam a koľko bude stáť?

Dátum a čas ⏰ Referendová otázka ❓ Výsledky 📌 Čo je to referendum a kedy je platné 📊 Kto môže hlasovať 🗳️ Koľko bude referendum stáť 💸

Petra Vlhová s trofejou za víťazstvo v pretekoch Svetového pohára - Zdroj Profimedia

Petra Vlhová – program dnes a zajtra, výsledky a priamy prenos

Petra Vlhová vo svojej 12. sezóne vo Svetovom pohári alpských lyžiarok ⛷️ Pozrite si program a výsledky našej najlepšej lyžiarky!

Súťaž rádia Expres

Aktuálne heslo na dnes ▶️ Súťaž Počúvam Rádio Expres

Jednou z najobľúbenejších LIVE súťaží je Počúvam Rádio Expres.📲 Aké je aktuálne heslo dňa na Exprese dnes? Práve hráme o 5000 € za jednu...