Pravidlá letného biatlonu: disciplíny, dĺžka okruhov, streľba

Biatlon je tradičný a veľmi obľúbený zimný šport. Rastúcej popularite sa však teší aj jeho letná verzia. V roku 2023 sa s letným biatlonom nerozlučne spája aj Slovensko; v Brezne-Osrblí sa po 19 rokoch opäť uskutočnia majstrovstvá sveta v letnom biatlone. V akom formáte sa budú konať tieto preteky?

SUPERŠPRINTŠPRINTSTÍHAČKAMASS

MS v letnom biatlone 2022, Ruhpolding - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

Zimný biatlon vs. letný biatlon: rozdiely, informácie

Zimná verzia biatlonu kombinuje beh na lyžiach so streľbou zo špeciálnej pušky-malorážky. Letná verzia biatlonu kombinuje streľbu z malorážky s behom na kolieskových lyžiach, prípadne trailovým behom ako takým.

Medzinárodné (i národné) súťaže v oboch športoch prebiehajú v drvivej väčšine na uzavretých okruhoch so štartom a cieľom v rovnakom mieste. Trate majú predpísanú šírku i maximálne stúpanie či klesanie.

Letný biatlon majstrovstvá sveta (summer biathlon): disciplíny, zoznam

Vrcholným podujatím v letnej biatlonovej sezóne sú preteky majstrovstiev sveta. Svetový šampionát sa koná od roku 1990. Až do sezóny 2009 bol súčasťou MS vyššie spomenutý trailový beh, následne sa začalo jazdiť na kolieskových bežkách.

V dňoch 24. až 27. augusta 2023 sa MS v letnom biatlone uskutočnia v Brezne-Osrblí. Na vynovenom okruhu miestneho biatlonového areálu uvidíme špičkových biatlonistov zo Slovenska i sveta v štyroch rôznych disciplínach.

MS v letnom biatlone – superšprint

Disciplína superšprint je zložená z dvoch rozdielnych častí. V kvalifikácii pretekári štartujú jednotlivo v 15-sekundových intervaloch a strieľajú jedenkrát v ľahu a jedenkrát v stoji. Jeden okruh má dĺžku 1,5 kilometra a biatlonisti ho odbehnú trikrát.

Do finále postupuje 30 najlepších kvalifikantov. Vo finále (koná sa v rovnaký deň ako kvalifikačné preteky) sa už ide päť okruhov, štartuje sa hromadne a strieľa sa dvakrát v ľahu a dvakrát v stoji. Trestné kolo pre kvaldu aj finále meria 75 metrov.

MS v letnom biatlone – šprint (rýchlostné preteky)

Formát rýchlostných pretekov môžu fanúšikovia poznať napríklad zo SP v zimnom biatlone. Štartuje sa jednotlivo v 30-sekundových rozostupoch. Strieľa sa raz v ľahu a raz v stoji, jedno trestné kolo za netrafenú ranu meria 150 metrov.

  • Rýchlostné biatlonové preteky sa v lete konajú na kratších tratiach; muži a juniori idú 7,5 kilometra, ženy a juniorky 6 kilometrov.

MS v letnom biatlone – stíhacie preteky (stíhačka)

Do stíhačky postupuje 60 najlepších jazdcov z rýchlostných pretekov. Štartuje sa podľa poradia a časových rozostupov zo šprintu; pri letnom biatlone sa ale čas rozostupov ešte delí dvomi. Strieľa sa štyrikrát, najskôr dvakrát v ľahu a potom dvakrát v stoji. Za každú ranu mimo nasleduje trestné kolo s dĺžkou 75 metrov.

  • Stíhačku na MS v Osrblí absolvujú iba juniorské kategórie; juniorky pôjdu 7,5 kilometra, juniori 10 kilometrov.

MS v letnom biatlone – preteky s hromadným štartom (mass)

Preteky s hromadným štartom sa na MS v Osrblí týkajú iba elitných kategórií mužov a žien. Účastní sa ich 30 pretekárov, respektíve 30 pretekárok podľa kľúča, ktorý uvádzame v nasledujúcich nižšie uvedených bodoch:

  • TOP 15 ľudí z celkového poradia SP 2022/2023
  • Medailisti z aktuálnych MS v letnom biatlone
  • Zvyšok na základe bodov-výsledkov z piatka a soboty

Po hromadnom štarte čakajú pretekárov najskôr dve streľby v ľahu a potom dve v stoji. Trate sú v porovnaní so zimným biatlonom kratšie; ženy idú 10 kilometrov, muži 12,5 kilometra. Trestné kolo je pre obe kategórie rovnaké (150 metrov).

  • Kde sledovať MS v letnom biatlone 2023? sipka POZRITE SEM

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Kliknite TU a pozrite si Slovan v Lige majstrov zdarma na Tipsport TV!

ŠK Slovan Bratislava v Lige majstrov 2023/2024: stream zadarmo

Sledujte futbalový Slovan v Lige majstrov! Belasí sa chcú dostať až medzi absolútnu smotánku - podarí sa im preniknúť do skupinovej fázy?

Šport v roku 2023 (ilustračné foto) - Zdroj Profimedia

Prehľad športových udalostí v roku 2023: kalendár akcií

Športový kalendár 2023 ✔️ Majstrovstvá sveta aj majstrovstvá Európy ✔️ Futbal, tenis, hokej, lyžovanie, cyklistika a iné športy...

Petra Vlhová s trofejou za víťazstvo v pretekoch Svetového pohára - Zdroj Profimedia

Petra Vlhová – program dnes a zajtra, výsledky a priamy prenos

Petra Vlhová vo svojej 12. sezóne vo Svetovom pohári alpských lyžiarok ⛷️ Pozrite si program a výsledky našej najlepšej lyžiarky!