Formula 1: pravidlá, bodovanie, vlajky a novinky 2023

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

V kolotoči Formuly 1 musia robiť rýchle a správne rozhodnutia nielen piloti priamo na trati, ale aj mechanici a tímový manažment v zákulisí. Nazrite s nami za oponu F1 a spoznajte detaily pravidiel a novinky platné pre sezónu 2023!

ProgramBodovaniePneumatikyVlajkyNovinky

Sergio Pérez a mechanici tímu Red Bull - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

Program F1 2023: veľké ceny, preteky (závody) a termíny

V roku 2023 budeme sledovať 74. edíciu pretekov F1. Program má rekordných 23 veľkých cien vrátane GP Kataru a celkom novej GP Las Vegas. Ako prvé však prídu na rad preteky v Bahrajne (5.3.); naopak, sezónu ukončí Veľká cena abu Dhabi 26. novembra. Kompletný prehľad pretekov nájdete v tabuľke nižšie. Po kliknutí na vybraný závod zobrazíte jeho detailný program a výsledky.

Fortuna - registruj sa a vsaď si online

Formula F1 2023: program a termíny
Dátum Preteky Víťaz
5.3. Veľká cena Bahrajnu (Sakhir) M.Verstappen (Red Bull)
19.3. Veľká cena Saudskej Arábie (Jeddah) S.Pérez (Red Bull)
2.4. Veľká cena Austrálie (Melbourne) M.Verstappen (Red Bull)
30.4. Veľká cena Azerbajdžánu (Baku) S.Pérez (Red Bull)
7.5. Veľká cena Miami (Miami Gardens) M.Verstappen (Red Bull)
21.5. Veľká cena Emilia-Romagna (Imola) -
28.5. Veľká cena Monaka (Monte Carlo) M.Verstappen (Red Bull)
4.6. Veľká cena Španielska (Barcelona) M.Verstappen (Red Bull)
18.6. Veľká cena Kanady (Montréal) M.Verstappen (Red Bull)
2.7. Veľká cena Rakúska (Spielberg, Austrian GP) M.Verstappen (Red Bull)
9.7. Veľká cena Veľkej Británie (Silverstone) M.Verstappen (Red Bull)
23.7. Veľká cena Maďarska (Budapešť) M.Verstappen (Red Bull)
30.7. Veľká cena Belgicka (Spa) M.Verstappen (Red Bull)
27.8. Veľká cena Holandska (Zandvoort) M.Verstappen (Red Bull)
3.9. Veľká cena Talianska (Monza) M.Verstappen (Red Bull)
17.9. Veľká cena Singapuru (Singapur) C.Sainz jr. (Ferrari)
24.9. Veľka cena Japonska (Suzuka) M.Verstappen (Red Bull)
8.10. Veľká cena Kataru (Lusail) M.Verstappen (Red Bull)
22.10. Veľká cena USA (Austin) M.Verstappen (Red Bull)
29.10. Veľká cena Mexika (Mexico City) M.Verstappen (Red Bull)
5.11. Veľká cena Brazílie (Sao Paulo) M.Verstappen (Red Bull)
18.11. Veľká cena Las Vegas (Nevada) M.Verstappen (Red Bull)
26.11. Veľká cena Abu Dhabi (Yas Marina) M.Verstappen (Red Bull)

Do aktuálnej sezóny zasiahne celkovo 10 rôznych tímov, pričom každý tím musí na štart veľkej ceny postaviť dvoch pilotov. V priebehu sezóny však za jednu stajňu môžu "naskočiť do hry" maximálne štyria jazdci.

Ako vyzerá pretekársky víkend F1? Tréningy, kvalifikácia (šprint), hlavné preteky

Veľká cena, respektíve samotné víkendové preteky o body, je vyvrcholením niekoľkodňového procesu, ktorý obvykle začína už v druhej polovici príslušného týždňa. Čo všetko teda predchádza pretekom?

  • Tréningy: väčšinou sa jazdia tri; dva v piatok a jeden v sobotu, pričom každý z nich trvá 60 minút. Výsledky tréningov môžu mať pre fanúšika akurát informatívny charakter, piloti za umiestnenie v nich žiadne body nedostávajú.
  • Kvalifikácia: trvá 45 minút, no tento čas sa delí na tri časti (18, 15 a 12 minút). Po každej časti odpadne päť najpomalších pretekárov a zvyšok začína odznova. Výsledky kvalifikácie určujú poradie na štartovom rošte.
  • Preteky: vyvrcholenie súťažného víkendu s dopredu daným počtom kôl. Pre všetky veľké ceny platí dĺžka aspoň 305 kilometrov a čas maximálne 2 hodiny. Za výsledky v preteku už jazdci aj tímy samozrejme získavajú body.

sipka Zistite, kde sledovať preteky F1

Program veľkej ceny môže byť mierne odlišný v prípade, že je jeho súčasťou aj tzv. šprint. Tento formát sa jazdí na vzdialenosť 100 kilometrov a trvá do 30 minút. Poradie na štarte šprintu určuje kvalifikácia. V šprinte sa boduje prvých osem miest a poradie šprintu zároveň určuje poradie v hlavných nedeľňajších pretekoch.

Ak je súčasťou veľkej ceny aj spomínaný šprint, jej program vyzerá nasledovne: v piatok sa ide prvý tréning a kvalifikácia, v sobotu potom druhý tréning a šprint, no a v nedeľu klasicky hlavné preteky.

2023 FIA Formula One World Championship: bodovanie (systém)

V tejto sezóne, rovnako ako vlani, sa boduje prvých desať miest v cieli. Jeden bod navyše môže získať autor najrýchlejšieho kola za predpokladu, že preteky dokončí v TOP 10. K úprave bodovania môže dôjsť v prípade, že sa odjazdí iba časť preteku.

Bodovanie F1 podľa percenta odjazdených kôl
Umiestnenie 75 - 100 % 50 - 75 % 25 - 50 % 2 kolá - 25 %
1. 25 19 13 6
2. 18 14 10 4
3. 15 12 8 3
4. 12 10 6 2
5. 10 8 5 1
6. 8 6 4 -
7. 6 4 3 -
8. 4 3 2 -
9. 5 2 1 -
10. 1 1 - -
Najrýchlejšie kolo 1 1 1 -

Ako sme už spomenuli vyššie, v šprinte sa boduje prvých osem pozícií s tým, že najviac bodov (8) získava prvý "šprintér". Druhý v poradí dostane 7 bodov, tretí 6 a tak ďalej až po ôsme miesto, za ktoré je jeden bod. Jazdci však musia dokončiť kompletne celý šprint.

Pneumatiky používané v pretekoch F1: značky, sady, typy

V sezóne 2023 obúvajú všetky monoposty pneumatiky talianskej značky Pirelli, celkovo osem rôznych druhov podľa tvrdosti a použitia v špecifických podmienkach. Pneumatiky sú rozlíšené farebne aj podľa označenia.

Typ Označenie Farba
Tvrdé C0 až C3 Biela
Stredné C1 až C4 Žltá
Mäkké C2 až C5 Červená
Na mokré povrchy - Modrá
Prechodné - Zelená

sipka Mohlo by vás zaujímať: MS superbikov 2023 - program a výsledky

Formula 1 vlajky: vysvetlenie a význam

Pomocou špeciálnych vlajok traťoví komisári komunikujú jazdcom určitú situáciu na trati. V súčasnosti sa už vlajky zobrazujú pilotom elektronicky, stále sa však využíva aj klasické mávanie popri trati pre prípad, že by elektronické znázornenie zlyhalo. Význam vlajok uvádzame v bodoch nižšie.

  • Pruhovaná žlto-červená vlajka signalizuje nečistoty na trati alebo klzký povrch; napríklad z dôvodu dažďa alebo vytečeného oleja. Jazdci v takomto prípade musia spomaliť.
  • Žltá vlajka znamená nebezpečenstvo na trati, napríklad po kolízii. Jazdci musia v nebezpečnom mieste spomaliť. Ak je nebezpečenstvo veľké, objavia sa dve žlté vlajky. V tomto prípade musia byť piloti pripravení aj zastaviť. V oboch prípadoch je zakázané obiehanie.
  • Zelená vlajka signalizuje, že nebezpečenstvo (a s tým spojené obmedzenia) pominulo.
  • Červená vlajka znamená prerušenie pretekov. Všetky monoposty musia zájsť do pit lane a počkať na prípadné rozhodnutie o pokračovaní preteku. Piloti toho času v boxoch takisto nemôžu vyjsť na trať.
  • Biela vlajka oznamuje pomalé vozidlo, napríklad sanitku, odťahovku alebo monopost odstupujúci z pretekov. Ostatní jazdci musia spomaliť.
  • Modrá vlajka signalizuje, že k pomalšiemu pilotovi sa blíži rýchlejší monopost. Situácia nastáva pri výjazde z pit lane alebo pri predbiehaní o kolo. Pomalší nesmie rýchlejšiemu brániť v predbiehacom manévri.
  • Čierna vlajka s číslom jazdca značí diskvalifikáciu daného pilota, ktorý musí čo najrýchlejšie zájsť do pit lane.
  • Čierna vlajka s oranžovým bodom uprostred oznamuje nebezpečné poškodenie monopostu. Aj táto vlajka býva doplnená číslom dotknutého monopostu. Jeho pilot musí s vozidlom zájsť do boxov.
  • Čierno-biela vlajka rozdelená priečne a doplnená o číslo konkrétneho monopostu oznamuje nešportové správanie niektorého z pilotov.
  • Čierno-biela šachovnicová vlajka oznamuje koniec pretekov.

Penalizácie za porušenie pravidiel v pretekoch F1

Nerešpektovanie vyššie uvedených signalizácií, ale aj iných pravidiel, môže pre vinníka znamenať penalizáciu v pretekoch, prípadne na štarte ďalšie preteku. Trest v závode môže byť vo forme prejazdu pit-lane, stop-go (10 sekúnd v boxoch) alebo penalizácie 5 až 10 sekúnd v boxoch.

Formula 1 - zmeny a novinky v sezóne 2023

Na záver vám prinášame informácie o niekoľkých zásadných zmenách, ktoré prinesie nová sezóna F1. Uvidíme napríklad až šesť šprintov, konkrétne na VC Azerbajdžanu (30.4.), VC Rakúska (2.7.), VC Belgicka (30.7.), VC Kataru (8.10.), VC USA (22.10.) a VC Brazílie (5.11.).

Bude sa tiež testovať nové pravidlo s názvom Alternative Tyre Allocation; piloti budú musieť jednotlivé časti vybranej kvalifikácie odjazdiť postupne na tvrdých, stredne-tvrdých a mäkkých pneumatikách. Následne sa rozhodne, či a akým štýlom sa novinka implementuje v ďalších kvalifikáciách.

Došlo aj na úpravu podlahy monopostov v záujme odstránenia fenoménu s názvom "porpoising". Po novom sa okraje podlahy monopostov zdvihli o 15 milimetrov, spevnili sa okraje difúzoru a vozidlá dostali nový senzor na citlivejšie meranie "poskakovania". Ďalšie úpravy na monopostoch sa týkajú ich hmotnosti (klesla o dva kilogramy na 796 kg) a spätných zrkadiel, ktoré sa rozšírili zo 150 na 200 milimetrov.

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

F1 štartovací rošt - Zdroj HIGH TWO, Profimedia

Program pretekov F1: kalendár veľkých cien, výsledky 2023

Kompletný program novej sezóny F1 ▷ kalendár a termíny veľkých cien, zoznam a poradie jazdcov a tímov (bodovanie), info o priamych...

Tour de France 2023 naživo ► spustiť TU

Tour de France: zaujímavosti a program 2023

Informácie o cyklistickej Tour de France: program 110. ročníka pretekov, opäť aj s Petrom Saganom vo farbách TotalEnergies...

Ako je na tom Strečno

Aktuálna dopravná situácia pod Strečnom: informácie

Ako je na tom aktuálna dopravná situácia pod Strečnom? Kedy bude dokončený tunel Višňové? Pozrite sa s nami na dopravné informácie na...