Softshellové pracovné bundy – ideálny odev pre outdoorové profesie

Softshell je obľúbeným materiálom pri výrobe outdoor oblečenia, či už pre športy, turistiku alebo manuálnu prácu v exteriéri či v skladoch. Prečo si zvoliť práve softshellovú bundu? A aké bonusové vlastnosti tohto pracovného odevu pri výkone svojho zamestnania oceníte?

Softshellová bunda Foto: Wojciech Dziadosz / Shutterstock.com

V čom spočíva čaro softshellovej bundy?

Softshellové pracovné bundy sú priedušné – umožňujú odvod vlhkosti, ale zároveň poskytujú izoláciu pred vetrom a chladom, čím zabezpečujú skvelý tepelný komfort. Vonkajšia vrstva je okrem toho vodoodpudivá, takže sa nemusíte obávať prehánok. Táto technológia v podstate eliminuje potrebu vrstvenia oblečenia. Softshellové bundy sú ľahké a pohodlné – materiál je pružný, prispôsobí sa telu a neobmedzuje rozsah vášho pohybu.

2 alebo 3-vrstvová bunda?

Ako prvé by ste sa mali zamerať na to, z koľkých vrstiev je pracovná bunda vyrobená:

  • 2-vrstvová softshellová bunda – je zložená z vnútornej podšívky (zväčša z mikrofleecu) a vonkajšej vrstvy s vodoodpudivou úpravou, ktorá chráni pred dažďom a snehom. Vhodná je do miernejších vonkajších podmienok.
  • 3-vrstvová softshellová bunda – prvou vrstvou je aj v tomto prípade mikrofeece, po ňom však nasleduje priedušná medzivrstva (membrána), na ktorú nadväzuje vonkajšia vrstva. Tá v mnohých prípadoch nie je už len vodoodpudivá, ale aj vodotesná, resp. nepremokavá. Vhodná je preto aj do náročnejších podmienok.

Vlastnosti pracovnej bundy, ktoré oceníte

Je potrebné dbať na to, aby bola bunda dostatočne priliehavá, vďaka čomu vám nebude prekážať ani vás obmedzovať pri práci. Softshell je možné kombinovať aj s reflexnými prvkami, ktoré sú obzvlášť potrebné pri niektorých profesiách, napr. v doprave, logistike alebo stavebníctve.

Ďalším bonusom je odnímateľná kapucňa. V závislosti od počasia sa tak môžete prispôsobiť rôznym podmienkam. Výhodou je, ak má bunda viacero bočných, náprsných alebo vnútorných vreciek, ideálne na zip, kde si budete môcť uložiť rôzne drobnosti, napr. pracovný mobil alebo iné pomôcky. Praktickým prvkom sú aj sťahovacie patenty (prípadne nastaviteľné rukávy na suchý zips) alebo vysoký golier podšitý fleecom, ktorý chráni krk.

Nielen bundy, ale aj nohavice

Okrem bundy si pre prácu v exteriéri (či pohyb v prírode) môžete zvoliť aj pracovné nohavice vyrobené zo softshellu. Sú nepremokavé a súčasne priedušné. Aj v tomto prípade sa poobzerajte po modeloch s viacerými vreckami, ventilačnými zipsami so sieťovinou a so zosilnením kolien.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Action, logo, diskont, obchodný reťazec - Zdroj Profimedia

Obchodný reťazec Action na Slovensku: predajne, sortiment

Nový lacný diskont na Slovensku ☝ Obchodný reťazec Action od 2. marca 2023 v Bratislave! Pozrite si otváracie hodiny, sortiment a ceny...

robot

Ako vybrať robotický vysávač? Informácie a kritéria

Robotický vysávač je samochodným typom vysávača, ktorý zbiera nečistoty po vašom dome. Jednoducho sa nabíja a používa.

Allegro

E–shop Allegro SK: recenzie, skúsenosti s nákupom

Allegro SK je internetovou platformou, na ktorej môžete nakupovať 🛒 a prehľadávať rôzne druhy tovaru za výhodnejšie ceny. V článku sa...