Elektrický, plynový alebo kombinovaný sporák? Výhody a nevýhody

Elektrický, plynový alebo kombinovaný sporák je dnes súčasťou každej domácnosti. Viete aké sú medzi nimi rozdiely? Ktorý z nich je pre vašu kuchyňu najvhodnejší? Aké sú výhody a nevýhody uvedených sporákov? Oplatí sa vám zainvestovať do kombinovaného typu? Na tieto otázky nájdete odpovede aj v nasledujúcich riadkoch.

sporák Foto: Pixabay

Ako si vybrať ten správny sporák?

V dnešnej dobe by tento spotrebič nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Je pravda, že zrovna na niektorých internátoch táto možnosť nie je a mnohí študenti sú nútení variť si na jednoduchej dvojplatničke (ak to dovoľujú predpisy internátu), alebo navštevujú miestnu jedáleň či reštaurácie.

Ak bývate v podnájme či vo vlastnom byte alebo dome, sporák je neoddeliteľnou súčasťou vašej kuchyne, však? Čo potom, keď starý (niekedy aj nový) sporák vypovedá službu a musíte si skrátka kúpiť nový? Či už z tohto dôvodu alebo preto, že zariaďujete svoj domov nanovo? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Plynový sporák (plynové sporáky)

Vedeli ste, že sporák, ktorý funguje na plyn uprednostňujú aj profesionálni šéfkuchári? Prečo je plynový sporák taký obľúbený? Je to z toho dôvodu, že pri varení na plyne môžete intenzitu teploty rýchlejšie zregulovať, než na varení na indukcii či sklokeramike (elektrické sporáky).

Plynové sporáky môžete zohnať s klasickými alebo špeciálnymi horákmi (WOK a paella), alebo sú na trhu tzv. tálové plynové sporáky či kombinované sporáky (horáky plus tál). Plynový sporák sa osvedčuje pri varení najmä vo woku a náčiní z liatiny alebo smaltu. Varenie na plynovom sporáku je celkom štýlové, až retro, čo poviete?

Elektrické (sklokeramické) sporáky

Ako je to u elektrických sporákoch? Odozva teploty pri elektrických sporákoch je o niečo dlhšia. Napríklad taká sklokeramika sa zohrieva dlhšie a chladne pomalšie než indukcia, tým pádom vám zoberie aj viac energie. Výhodou elektrického sporáka typu sklokeramika je, že sa vie naladiť na rôzne typy materiálov vhodných na varenie.

Naopak indukcia vyžaduje špeciálne riady na varenie, ktoré nie sú magneticky vodivé. Čiže ak si kúpite indukciu, rozlúčte sa s nerezovým, hliníkovým, skleneným či teflónovým riadom. Na ne indukcia nebude reagovať a nič si v nich potom neuvaríte.

Hoci sa elektrické sporáky na prvý pohľad možno zdajú rovnaké, zdanie klame. Rozdiely medzi rôznymi druhmi elektrických sporákov spočívajú nielen vo výkone a účinnosti, v type riadov, ale aj ne/dostupnosťou zabudovanej rúry z technických príčin.

Napríklad také indukčné sporáky vo väčšine prípadov nemajú zabudovanú rúru. Je to z toho dôvodu, že prístroj potrebuje chladiť cievky indukčných generátorov a rúra by tento proces nedovoľovala. Pre zaujímavosť vám uvádzame, aké druhy elektrických sporákov máme na svete a už tu budete badať rozdiely.

  • indukčné: rovné + wok
  • so sklokeramickou doskou
  • tálovou platňou
  • štvorcovými platňami
  • kruhovými platňami

Výhody a nevýhody plynového a elektrického (indukčného) sporáku

V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté výhody a nevýhody elektrického a plynového sporáka. Ak hľadáte nový spotrebič, možno vám takéto porovnanie príde vhod. Veríme, že ak uvažujete nad kúpou sporáka, tak sa na základe uvedených parametrov aj ľahšie rozhodnete.

Budú to elektrické sporáky alebo zostanete pri klasike, akými sú tie plynové? Pôjdete s dobou vpred a vyberiete si kombinované sporáky? Je len na vás, ktorému z nich dáte za pravdu. Varenie na tom či onom bude pre vás aj tak krásna výzva.

Plynový sporák Elektrický sporák
Výhody Nevýhody Výhody Nevýhody
viac typov p. sporákov - viac typov e. sporákov -
pri starších typoch nepotrebujete na jeho chod elektrinu novšie typy potrebujú na svoj chod elektrinu - v prípade výpadku e. prúdu ho nespustíte - potrebujete stály prísun elektriny - v prípade výpadku e. prúdu ho nespustíte
manuálne zapaľovanie pilotným plameňom manuálne zapaľovanie zápalkami/zapaľovačom/ zapaľovanie iskrou, piezzo -
únik plynu je cítiť (metán je doňho kvôli tomu pridaný) potenciálne riziko úniku plynu, pri otvorenom ohni môže reagovať výbuchom takmer žiadne riziko nehrozí, pokiaľ nevaríte na poškodenej platničke varenie na poškodenom spotrebiči ohrozuje vašu bezpečnosť
retro dizajn náročnejší na údržbu vo všetkých záhyboch ľahký na údržbu vďaka hladkému povrchu -
pomalé alebo intenzívne varenie - hodí sa na pomalé dusenie alebo pečenie jedla (ak je zabudovaná aj elektrická rúra) -
rýchle zmiernenie teploty - poskytuje rovnomerné rozohriatie hrncov na platničke -
kompatibilný s väčšinou druhov riadov - sklokeramika je kompatibilná s väčšinou druhov riadov indukcia potrebuje špeciálne hrnce s obsahom železa
varenie na plyne je o čosi ekonomickejšie - varenie na indukcii ušetrí e. energiu oproti sklokeramike sklokeramika sa pomaly rozpaľuje a dlho chladne

Čo sú kombinované sporáky?

Odpoveď je jednoduchá. Sú to kombinované typy spotrebičov, na ktorých môžete nielen variť, ale i piecť. Na vrchnej doske máte zabudovanú elektrickú alebo plynovú jednotku. V tých modernejších verziách je na vrchnej strane kombinovaného sporáku k dispozícii aj elektrický alebo plynový tál (platňa v jednom kuse, o ktorej si môžete bez problémov posúvať hrnce a variť ďalej).

Na spodnej strane tohto spotrebiča nájdete dvierka od rúry na pečenie. Najčastejšou kombináciou býva obvykle plynová doska s elektrickou rúrou, ktorá sa vyrába v statickom prevedení alebo s ventilátorom. Statické elektrické rúry sa vyrábajú s ohľadom na veľkosť plechov ako GN2/1 či 3xGN1/1.

Naproti tomu tzv. ventilované rúry sa predávajú len v prevedení GN1/1. Výhodou kombinovaných sporákov je šetrenie miesta v kuchyni, tým, že spotrebiče máte na jednom mieste. Môžete teda naraz variť a piecť. Na trhu máte veľké množstvo značiek, stačí si len vybrať podľa technických parametrov, ktoré majú spĺňať a podľa dizajnu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

ako-vycistit-ruru-na-pecenie.jpg

Ako vyčistiť rúru na pečenie?

Čistenie rúry 🪣 patrí rozhodne k tým menej obľúbeným činnostiam a väčšina z nás ju odkladá na neurčito. Máme pre vás tipy a rady, ako si...

abc

Čistenie žehličky: rady, tipy, spôsoby

Čistenie žehličky a iných elektrických spotrebičov by malo byť samozrejmosťou v každej domácnosti. Naučte sa správne ošetrovať žehličku aj...

Postup ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Rýchlovarná kanvica je jeden z najpoužívateľnejších spotrebičov. Čo však s vodným kameňom, ktorý sa v nej usadzuje? V našom článku sa...