Ako zariadiť kuchyňu a ktoré spotrebiče si vybrať?

Kuchyňa je srdcom domácnosti. Ako si zariadiť kuchyňu, aby ste sa v nej cítili úžasne? Ako usporiadať spotrebiče a ktoré z nich sú pre kuchyne nepostrádateľné? Čo okrem spotrebičov nesmie chýbať v kuchyni a mnoho iného sa dozviete aj v našom článku.

Kuchyňa Foto: Pixabay

Kuchyňa na mieru a vnútorné vybavenie kuchynskej linky

Zakladáte si novú kuchyňu, alebo pretvárate ju do nového dizajnu? V dnešnej dobe nie je problém sa pustiť do renovácie kuchyne, či do kuchyne vyrobenej na mieru. Všetko záleží od vašich preferencií a budgetu. Vo väčšine prípadov sú to dámy, ktoré majú vysnívaný dizajn svojej kuchyne.

Páni dbajú možno skôr na praktickosť a funkčnosť, než na dizajn. Ten pre nich nemusí mať až taký význam ako pre dámy. Keď sa tieto dva "póly" spoja môže vzniknúť výnimočný nápad. My sa vám v našom článku pokúsime poradiť, ako si s týmto nápadom poradiť a čím si kuchyňu zariadiť. Počnúc od farieb, nábytku až po spotrebiče, ktoré v kuchyni nesmú chýbať.

Najpredávanejšie kuchynské linky

Rohová kuchynská linka

Medzi klasiku, ktorá nikdy nestarne je rohová kuchyňa. Či už sa rozhodnete pre retro alebo moderný štýl, rohová kuchyňa bude ozdobou vášho príbytku. Pokiaľ kuchynská linka v tvare L je umiestnená v tmavšom kúte bez okna, je potrebné zvoliť svetlé farby a vybrať vhodné osvetlenie, ktoré vám kuchynskú dosku a všetko čo potrebujete dostatočne osvetlia.

Ak rohová kuchyňa disponuje oknom, pokojne zvoľte kombinácie studených dvierok s úchytkami s teplým tónom. Máme na mysli napríklad kombináciu tmavomodrých dvierok so mosadznými úchytkami. Ak však obľubujete strieborné alebo iné studené farby úchytiek, pokojne zvoľte aj také. Samozrejme k tomu dolaďte štýlovo a farebne aj drez, spotrebiče, kuchynský riad a náčinie.

Na čo sa nesmie zabudnúť je obklad nad kuchynskou linkou. Ten môžete voliť do neutrálnej farby alebo staviť na odvážnejšiu kombinácie. Všetko závisí od vášho vkusu, budgetu a či je kuchyňa v otvorenom a väčšom priestore, alebo je menšia. Tu totižto platí pravidlo, že do menších miestností voľte svetlejšie a menej dramatické kombinácie, zvislé tvary, aby sa opticky tieto priestory nezmenšovali, ale naopak. Pôsobili vzdušne a priestranne.

Kuchyňa s ostrovčekom

Tento typ kuchyne sa využíva najmä pre modernejší štýl kuchyne, no vidieť ho aj v tzv. vidieckom či industriálnom prevedení. Kuchyňa s ostrovčekom môže mať tvar rovná sa, teda: kuchynská linka je zarovno s nosnou stenou a s ostrovčekom. Taktiež býva aj do tvaru L alebo U, kde priamo uprostred kúsok od linky sa nachádza akýsi pult s úložným priestorom a niektorými spotrebičmi.

  • kuchyňa do tvaru U disponuje väčšou pracovnou plochou, pôsobí spoločenskejšie
  • kuchyňa v tvare L pôsobí otvorenejším dojmom, možnosťou volnejšieho pohybu
  • kuchynská linka do tvaru = je nestarnúcou súčasťou dizajnu kuchýň, ktorý nájde miesto v menšom i väčšom priestore podporujúci minimalizmus

Ostrovček môže slúžiť aj ako typ stola alebo pracovnej plochy, kde môžete pripravovať dobré jedlo alebo len tak pri ňom sedieť, piť čaj či kávu a čítať noviny. Ak sa rozhodnete pre ostrovček, mal by sa štýlovo ponášať na kuchynskú linku, prípadne ju štýlovo dopĺňať. Môže sa obložiť barovými stoličkami.

Ostrovček môže obsahovať umývadlo, sporák, rúru alebo ich kombináciu. Taktiež úložný priestor. Kuchynskú linku s ostrovčekom využívajú najmä novostavby rodinných domov, pretože si môžu dovoliť veľkorysejšie priestory, než v bytoch. Ale samozrejme existujú aj väčšie a priestrannejšie byty, kde aj menší typ ostrovčeka sa môže krásne vynímať a hodiť.

Zariadenie do kuchyne: kuchynský stôl a stoličky, obrus, chladnička

Retro chladnička a vstavaná chladnička

Okrem výberu kuchynskej linky je vhodné zamyslieť sa aj nad kvalitnými a pre vás cenovo dostupnými spotrebičmi. V súčasnosti je veľmi IN, keď sa všetky spotrebiče ladia do jedného štýlu a farby. No niekedy nie je na škodu, keď je chladnička akoby samostatne stojaci element vo výraznejšej farbe, napríklad červenej, modrej či čiernej. Je to chic a oživí to možno na prvý pohľad monotónnu kuchyňu.

Dnes sa chladničky vyrábajú jednodverové alebo dvojdverové. Na trhu nájdete malé či veľké, vstavané a samostatne stojace, chladničky s premakaným úložným priestorom, modernými technológiami, so šetrným režimom voči energiám, či nízkou hlučnosťou. Na rôznych e-shopoch, či v kamenných predajniach viete natrafiť aj dnes na zaujímavé kúsky, ktoré vyhovujú vašim požiadavkám.

Taktiež sú dostupné chladničky bez mraziaku alebo s ním. Tie s mraziakom sa nazývajú kombinované. Ten býva zväčša ukrytý za dvierkami alebo v šuflíkoch. Vstavané chladničky sú väčšinou súčasťou kuchynského nábytku, aby ich tvar nenarušil celkový koncept kuchynskej linky. Netreba opomenúť, že energetická trieda, kvalita a prevedenie sa líši v závislosti od ceny a značky, pre ktorú sa rozhodnete.

Mikrovlnka voľne stojaca vs. mikrovlnka vstavaná (mikrovlnky cena)

Vedeli ste, že v minulosti predstavovali mikrovlnky veľký boom, pretože výrazne urýchľovali ohrievanie i prípravu jedla? Viete aj to, že tu boli aj časy, kedy sa stali mikrovlnky akousi hrozbou pre svoje negatívne žiarenie? No ani dnes tomu nie je inak. Ak sa neviete rozhodnúť, či sa vám mikrovlnka hodí alebo nie, navštívte predajňu s elektrom, pozrite si výber a poraďte sa s personálom obchodu. Možno vám povedia niečo, čo vám zmení pohľad na vec a vy zistíte či ju potrebujete alebo nie.

Nikde nie je napísané, že by mala byť súčasťou kuchyne, skôr, že by mohla byť. Či už dáte prednosť modernejšej alebo tej tradičnejšej verzii, mikrovlnka vám vie uľahčiť život. V prípade núdze vám pomôže pri ohreve a príprave jedla. Zohreje vankúšiky plnené pohánkou či pšenicou, ktoré si môžete prikladať na boľavé miesta. Aj dnes mikrovlnka nájde využitie. Stačí si len vybrať formu: voľne stojacu alebo vstavanú?

sipkaTip na záver: Dnes sa názory na používanie a vôbec vlastnenie mikrovlnky rôznia. Niekto si bez nej nevie predstaviť "žiť". Iní ju k životu vôbec nepotrebujú. No tí, ktorí na mikrovlnku nedajú dopustiť by ju nemali zabúdať pravidelne čistiť prípravkami na to určenými. Taktiež, pri výmene starej za novú navštívte zberný dvor či smetný kôš na starú elektroniku, aby sa mohla pekne recyklovať.

Výbava do kuchyne: stojan na kuchynské náradie, riady a príbory

Integrujte priestor kuchyne s celým priestorom aj prostredníctvom výberu vhodných doplnkoch ktoré sa navzájom budú prepájať. Áno, máme na mysli farby, tvary a štruktúry, ktoré nájdete všade, kde sa pozriete. Biela ladí s čiernou, ale aj so zlatou, alebo s mixom farieb. Treba si zvoliť jednu dominantnú farbu, ku ktorej sa rozhodnete pre dve ďalšie, ktoré sa nebudú vylučovať. Pri tom vám pomôže tzv. farebné koliesko, ktoré nájdete aj na internete.

Môžete ísť do rôznych podtónov, alebo do dramatickejších kombinácií. Ako sme spomínali na začiatku tohto článku. Nezabúdajte však, že detaily tvoria celok. No nemusíte byť totálni puntičkári, iba ak chcete. Keď sem tam uletíte mimo, nič sa nedeje, váš štýl bude jedinečný a nezameniteľný. Napríklad, ak idete do jednoduchých a nenásilných kombinácií béžovej s bielou a sivou, pokojne ju môžete oživiť trebárs farebnejším detailom na porcelánových šálkach a tanieroch. Fantázii sa medze nekladú.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Postup ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Rýchlovarná kanvica je jeden z najpoužívateľnejších spotrebičov. Čo však s vodným kameňom, ktorý sa v nej usadzuje? V našom článku sa...

ako-vycistit-ruru-na-pecenie.jpg

Ako vyčistiť rúru na pečenie?

Čistenie rúry 🪣 patrí rozhodne k tým menej obľúbeným činnostiam a väčšina z nás ju odkladá na neurčito. Máme pre vás tipy a rady, ako si...

abc

Čistenie žehličky: rady, tipy, spôsoby

Čistenie žehličky a iných elektrických spotrebičov by malo byť samozrejmosťou v každej domácnosti. Naučte sa správne ošetrovať žehličku aj...