Parlamentné voľby v Poľsku 2023: strany, preferencie, výsledky

K ďalším zásadným voľbám v našom regióne dôjde už 15. októbra v Poľsku. Predvolebné nálady sú u nášho severného suseda značne vybičované, keďže proti dosluhujúcej vláde Mateusza Morawieckého a strany Právo a spravodlivosť sa zdvihla vlna občianskeho odporu. Dôkazom je aj veľký protest vo Varšave za účasti státisícov občanov. Aké sú aktuálne nálady a ako premiešajú kartami v nadchádzajúcich voľbách? Koho favorizujú najnovšie predvolebné preferencie a kto napokon zasadne do oboch komôr poľského parlamentu – Sejmu a Senátu?

Voľby 2019Volebný systémPiSKOOstatné
PrieskumyKampaňReferendumProtest
Exit pollKonečné výsledkyObvody – StávkyFAQ

Parlamentné voľby v Poľsku 2023 Foto: Pixabay

Hodnotenie kurzových príležitostí na voľby v Poľsku 2023: 8/10

  • Termín volieb: 15. október 2023 (nedeľa)
  • Čas konania volieb: od 07:00 do 21:00
  • Stávky na voľby v Poľsku: Tipsport

Poľsko – voľby do parlamentu 2023: Mateusz Morawiecki vs. Donald Tusk

V Poľsku sa parlamentné voľby už tradične odohrávajú v duchu súperenia jednotlivých veľkých blokov. Štandardnou praxou je, že viaceré strany sformujú volebnú koalíciu, v rámci ktorej sa snažia o prekročenie prahu potrebného pre vstup do dvojkomorového parlamentu.

sipka Kliknite TU a tipujte poľské voľby s bonusom od Tipsportu!

Najväčšími favoritmi tohtoročných poľských volieb sú Zjednotená pravica s aktuálnym premiérom Mateuszom Morawieckým a ich hlavný súper Občianska koalícia na čele s Donaldom Tuskom.

sipka Tipujte výsledky poľských volieb v Tipsporte! Kliknite na obrázok nižšie, zaregistrujte sa a čerpajte skvelý vstupný bonus 20 € na prvé stávky. Vďaka nemu môžete tipovať víťaza volieb úplne bez rizika!

Tipsport - registruj sa a vsaď si online

Voľby Poľsko: priebežné výsledky volieb live online a exit poll 2023

Sčítavanie výsledkov trvalo pre súbežné konanie referenda, ako aj veľký záujem verejnosti o voľby nezvyčajne dlho. Kompletné oficiálne výsledky sme sa tak dozvedeli až v utorok ráno. Víťazom volieb sa síce stala vládna PiS a jej volebná koalícia Zjednotená pravica, avšak na zostavenie novej vlády jej to tentoraz s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť nebude – ani s krajne pravicovou Konfederáciou by totiž nezískala väčšinu v Sejme.

Radovať sa tak môže opozícia na čele s Občianskou koalíciou Donalda Tuska. Výsledky volieb totiž naznačujú, že sa veľmi reálne črtá proeurópska centristická trojkoalícia KO-Tretia cesta-Ľavica. Pre bližšie info kliknite sem.

Voľby Sejm – počet odovzdaných hlasov celkovo: 21,596,674

VÝSLEDKY VOLIEB V POĽSKU 2023 – SEJM

aktualizované: 17.10., 10:58
zrátaných okrskov: 31,497
v percentách: 100 %
okrskov celkovo: 31,497

STRANA POČET HLASOV PERCENTÁ
PiS 7,640,854 35,38 %
KO 6,629,402 30,70 %
Trzecia Droga 3,110,670 14,40 %
Nowa Lewica 1,859,018 8,61 %
Konfederacja 1,547,364 7,16 %
Bezpartyjni Samozadowcy 401,054 1,86 %
Polska Jest Jedna 351,099 1,63 %
Ostatné strany menej ako 1 %

Voľby Senát – počet odovzdaných hlasov celkovo: 21,402,998

VÝSLEDKY VOLIEB V POĽSKU 2023 – SENÁT

aktualizované: 17.10., 10:58
zrátaných okrskov: 31,497
v percentách: 100 %
okrskov celkovo: 31,497

STRANA POČET HLASOV PERCENTÁ
PiS 7,449,875 34,81 %
KO 6,187,295 28,91 %
Trzecia Droga 2,462,360 11,50 %
Konfederacja 1,443,836 6,75 %
Nowa Lewica 1,131,639 5,29 %
Bezpartyjni Samozadowcy 1,049,919 4,91 %
Ostatné strany menej ako 1 %

Poľsko – voľby do Sejmu a Senátu 2019 (výsledky): ako to vyzeralo pred 4 rokmi

Pre ilustráciu toho, ako vyzerá súperenie jednotlivých volebných blokov, nemusíme chodiť ďaleko: v posledných poľských parlamentných voľbách v októbri 2019 zvíťazil blok Zjednotená pravica ovládaný najsilnejšou stranou v Poľsku, konzervatívcami z Práva a spravodlivosti. Okrem nich však na kandidátke figurovali aj predstavitelia ďalších 5 strán. Ich hlavným vyzývateľom bola Občianska koalícia, ktorá zastrešovala 6 strán.

Drvivé víťazstvo Zjednotenej pravice znamenalo, že mohla zostaviť kompletne celú vládu sama. Na ministerských stoličkách výrazne dominujú predstavitelia strany Právo a spravodlivosť na čele s predsedom vlády Mateuszom Morawieckým. Posledných volieb sa zúčastnilo o niečo menej právoplatných voličov v porovnaní s nedávnymi voľbami na Slovensku – 61,74 percent.

Voľby do Sejmu v Poľsku 2019
Volebný blok Najsilnejšia strana v koalícii Volebný výsledok Pridelené mandáty
Zjednotená pravica Právo a spravodlivosť 43,6 % 235
Občianska koalícia Občianska platforma 27,4 % 134
Ľavica Zväz demokratickej ľavice 12,6 % 49
Poľská koalícia Poľská ľudová strana 8,6 % 30
Konfederácia Národné hnutie 6,8 % 11
Nemecká menšina* 0,2 % 1

* Nemecká menšina nie je politická strana v pravom slova zmysle. Je platformou, prostredníctvom ktorej sa obsadzuje minimálne jedno zákonom garantované poslanecké miesto pre zástupcu nemeckej menšiny. Platforma Nemecká menšina teda nemusí prekročiť 5 % prah.

Voľby do poľského Sejmu a Senátu 2023: volebný systém, obvody, mandáty, poslanci, kreslá

Parlamentné voľby v Poľsku sú všeobecné, priame, rovné a tajné. Právo voliť má každý občan Poľskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil vek 18 rokov. V Poľsku sa parlament delí na dve komory:

  • Sejm – dolná komora so 460 poslancami
  • Senát – horná komora so 100 senátormi

sipka Kliknite TU a tipujte poľské voľby s bonusom od Tipsportu!

Členovia oboch komôr sú volení na 4-ročné obdobie. V prípade Sejmu sú mandáty v jednotlivých obvodoch prideľované na základe pomerného volebného systému, takže počet kresiel odzrkadľuje percentuálny podiel hlasov vo voľbách. Pri Senáte sa však už uplatňuje väčšinový volebný systém, kedy sa mandát prislúchajúci príslušnému obvodu pridelí víťazovi.

Aj v Poľsku sa uplatňuje volebné kvórum, podľa ktorého musí strana na vstup do parlamentu získať minimálne 5 % hlasov. V prípade koalície sa táto požiadavka navyšuje na 8 % hlasov. Na rozdiel napríklad od Slovenska, kde sa uplatňuje systém jediného volebného obvodu. Poľsko sa člení na desiatky volebných obvodov v závislosti od typu volieb:

  • Voľby do Sejmu – 41 obvodov s viacerými kreslami: počet pridelených mandátov za jednotlivé obvody závisí od ich počtu obyvateľov
  • Voľby do Senátu – 100 obvodov s jediným mandátom: každý obvod dodá jediného člena Senátu, ktorý tak má presne 100 členov

Voľby Poľsko 2023 | Právo a spravodlivosť: premiérom je Morawiecki, šedou eminenciou však zostáva Kaczynski

Zaujímavosťou je, že lídrom Práva a spravodlivosti (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS) ako aj celého bloku Zjednotenej pravice nie je Morawiecki, ale niekto iný – Jaroslaw Kaczynski. Vo vysokej politike dlhodobo pôsobil aj jeho brat Lech, ktorý tragicky zahynul v roku 2010. Bratský tandem sa v roku 2006 zapísal do dejín, keď ako prvé dvojčatá v dejinách ovládli dve najdôležitejšie pozície v ktoromkoľvek štáte: v čase, kedy sa Jaroslaw posadil do premiérskej stoličky, nebol totiž prezidentom nik iný ako jeho brat Lech.

Tipsport - registruj sa a vsaď si online

Voľby – Poľsko: Právo a spravodlivosť (PiS) a Zjednotená pravica (ZP): vznik, história, ideológia

Blok Zjednotená pravica (Zjednoczona Prawica, ZP) vznikol ešte v roku 2014 zjednotením konzervatívnych, pravicových a prevažne nacionalistických subjektov na báze kresťanskodemokratickej ideológie a podľa mnohých aj so silným vplyvom poľskej katolíckej cirkvi. V koalícii si strana PiS časom získala absolútne dominantnú pozíciu, preto sa občas v médiách PiS a ZP používajú ako v podstate zástupné termíny.

sipka Kliknite TU a tipujte poľské voľby s bonusom od Tipsportu!

História strany PiS siaha ešte ďalej, do roku 2001, pričom v prvých 4 parlamentných voľbách kandidovala zakaždým samostatne. V roku 2005 sa Jaroslawovi Kaczynskému podarilo zostaviť vládnu koalíciu, tá však pre korupčné kauzy dlho nevydržala a už v roku 2007 nasledovali predčasné voľby, v ktorých zvíťazil rival Donald Tusk. Od roku 2015 PiS kandiduje ako súčasť ZP a tento krok sa z ich hľadiska vyplatil, keďže dvakrát po sebe pravicový blok dokázal zostaviť jednofarebnú vládu.

Voľby v Poľsku 2023 (Sejm, Senát) – Občianska koalícia (KO): vznik, história, ideológia

Hlavným vyzývateľom PiS bude aj tentoraz Občianska koalícia (Koalicja Obywatelska, KO). Tá vznikla ešte len v roku 2018, takže jej prvým väčším podnikom boli parlamentné voľby v roku 2019. Na jej čele však stojí starý známy Donald Tusk a jeho liberálne konzervatívna stredopravá Občianska platforma (Platforma Obywatelska, PO), ktorá existuje na poľskej politickej mape už od roku 2001. V rokoch 2005-2014 PO vládla spolu s kresťanskodemokratickou Poľskou ľudovou stranou, pričom Tusk bol predsedom vlády.

Občianska koalícia aktuálne pozostáva zo 6 strán, okrem Občianskej platformy v nej figuruje napríklad aj environmentálna Strana zelených, progresivistická Poľská iniciatíva alebo socialistická AGROúnia, ktorá sa zameriava na vidiek.

Aj z tohto je zrejmé, že KO by sa dalo označiť za projekt "big tent" alebo "catch-all": v politológii sa pod týmito názvami skrývajú také strany a hnutia, ktoré sa snažia získať pravicového aj ľavicového voliča. Vo všeobecnosti sa KO opisuje ako proeurópska centristická strana, ktorá ako svoj hlavný cieľ deklaruje ochranu liberálnodemokratických hodnôt.

sipka Do vašej pozornosti: Ako hrať a vyhrať Tipsport casino jackpot?

Voľby v Poľsku 2023: ostatné liberálne, konzervatívne a ľavicové hnutia a strany, volebné preferencie 2023

V posledných dvoch parlamentných voľbách v Poľsku platilo "víťaz berie všetko". Kým v nedávnej minulosti bývali rozdiely medzi percentuálnymi výsledkami prvých dvoch miest doslova priepastné, výsledky prieskumov verejnej mienky sú už dlhodobo (minimálne od roku 2022) pomerne tesné. Tuskova Občianska koalícia sa na PiS čoraz viac doťahuje, takže sa očakáva napínavý súboj. V konečnom dôsledku tak o koaličnom potenciáli víťaza môžu rozhodnúť zisky menších strán.

Z ostatných strán, resp. blokov sa ako relevantní súperi v politickej súťaži ukazujú ešte 3 subjekty:

  • Ľavica (Lewica)
  • Tretia cesta (Trzecia Droga, TD)
  • Konfederácia slobody a nezávislosti (Konfederacja Wolnosc i Niepodleglosc, skrátene Konfederacja)

Predstavitelia všetkých týchto subjektov sedia aj dnes v oboch komorách súčasného parlamentu (Sejme i Senáte) a u všetkých sa očakáva približne podobný zisk okolo 8-11 %.

Voľby do poľského parlamentu 2023 – Ľavica: ideológia, kandidáti, najnovší prieskum preferencií

Ľavica zoskupuje viaceré menšie subjekty od stredoľavých pozícií až po radikálnejšiu ľavicu. Ideologicky sa pohybuje medzi sociálnou demokraciou a demokratickým socializmom, obsahuje však aj prvky progresivizmu a sociálneho liberalizmu (ako napr. podpora pre LGBT práva). Zastáva proeurópske a sekulárne stanoviská.

Aj keď strana má kolektívne vedenie, nepísaným lídrom je Wlodzimierz Czarzasty. Posledné predvolebné prieskumy (októbrové) strane namerali od 9,3 do 11,3 percent.

Parlamentné voľby Poľsko 2023 – Tretia cesta: ideológia, lídri, preferencie 2023

Tretia cesta vznikla iba nedávno, keď sily spojili Poľská koalícia (4. miesto vo voľbách 2019) a centristi z relatívne novej strany Poľsko 2050, zaregistrovanej iba v roku 2021. Aj Tretia cesta sa snaží zbierať voličov rôznych razení: zastáva stredopravé až pravicové pozície, pričom v jej programe možno nájsť okrem prvkov ekonomického liberalizmu napríklad aj príklon ku kresťanskodemokratickým hodnotám a dôraz na vidiek.

Strana sa snaží ponúknuť alternatívu voči PiS i KO. Medzi lídrov patria najmä Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a Szymon Holownia. Posledné prieskumy ukázali rozporuplné výsledky, keď strane namerali preferencie od 6 až do 13,2 percent.

Poľsko parlamentné voľby 2023 – Konfederácia: volebný program, kandidáti do parlamentu, preferencie 2023

Konfederácia je taktiež relatívne novým projektom, vznikla v roku 2018. Zoskupili sa v nej silno – často až krajne – pravicové sily, inklinujúce k nacionalizmu, populizmu a výraznému euroskepticizmu. Medzi jej hlavné témy patrí kritika EÚ a téma prisťahovalectva. Z ekonomického hľadiska zastáva pravicovo liberálne stanoviská (voľný trh, nižšie dane pre podnikateľské subjekty a pod.).

Medzi volebných lídrov patria predovšetkým Slawomir Mentzen a Krzysztof Bosak. Aj v tomto prípade sa preferencie pohybujú v pomerne širokom rozpätí od 5 percent až do 10 percent.

Najbližšie parlamentné voľby Poľsko: výsledky prieskumov preferencií volieb v Poľsku 2023

V tabuľke nižšie si môžete porovnať posledné preferencie strán kandidujúcich do poľského dvojkomorového parlamentu. Z nich je zrejmé, aké je aktuálne rozloženie síl, vo zvyšných dňoch sa však ešte môže veľa udiať – tak ako vždy, aj tentoraz môžu v prípade nerozhodnutých voličov zavážiť volebné diskusie.

Dáta pochádzajú z viacerých prieskumov od nasledovných agentúr: Estymator/DoRzeczy.pl, Opinia24/GW, IBRiS/Onet, PGB Opinium, Kantar/TVN, United Surveys/DGP, RMF. Údaje sa zbierali od 2. do 6. októbra zakaždým na vzorke aspoň 1000 respondentov. Nakoľko dáta pochádzajú zo 6 od seba nezávislých prieskumov, pri každom kandidujúcom subjekte uvádzame rozsah očakávaného percentuálneho zisku ("od-do").

Poľsko voľby 2023 – agentúrny predvolebný prieskum: preferencie politických strán v Poľsku 2023

Kandidujúci subjekt Preferencie (2023/10)
Zjednotená pravica (ZP)
30,0 % až 36,9 %
Občianska koalícia (KO) 25,0 % až 32,3 %
Ľavica 9,0 % až 11,3 %
Tretia cesta (TD) 6,0 % až 13,2 %
Konfederácia 5,0 % až 10,0 %
Ostatné subjekty 2,0 % až 4,6 %

sipka Prečítajte si tiež: Aktuálna cena diaľničných známok v Poľsku

Voľby do parlamentu v Poľsku 2023: počet kandidujúcich politických strán

Iba 6 kandidujúcich subjektov dokázalo pre tohtoročné poľské parlamentné voľby postaviť kandidátov do Sejmu i Senátu vo všetkých obvodoch. Menovite sú to:

  • Nestranícki aktivisti zo samospráv (Bezpartyjni Samorządowcy, BS)
  • Tretia cesta (Trzecia Droga, TD)
  • Ľavica (Lewica; technicky kandiduje celý blok na kandidátke strany Nová ľavica)
  • Zjednotená pravica (Zjednoczona Prawica, ZP; technicky kandiduje celý blok na kandidátke strany PiS)
  • Konfederácia pre slobodu a nezávislosť (Konfederacja Wolność i Niepodległość)
  • Občianska koalícia (Koalicja Obywatelska, KO)

sipka Kliknite TU a tipujte poľské voľby s bonusom od Tipsportu!

Vo viac ako jednom obvode kandidujú 4 subjekty:

  • Je iba Jedno Poľsko (Polska Jest Jedna, PJJ)
  • Liberálne Poľsko – Podnikateľský štrajk (Polska Liberalna – Strajk Przedsiębiorców, PL!SP)
  • Hnutie za mier a prosperitu (Ruch Dobrobytu i Pokoju, RDiP)
  • Normálna krajina (Normalny Kraj, NK)

V jedinom volebnom obvode kandidujú:

  • Anti-strana (Antypartia, AP)
  • Hnutie za opravu Poľska (Ruch Naprawy Polski, RNP)
  • Nemecká menšina (Mniejszość Niemiecka, MN)

Ďalších 38 subjektov kandiduje iba do Senátu, ktorý má výrazne obmedzené právomoci v porovnaní so Sejmom.

sipka Tipujte politické udalosti v najlepších slovenských stávkových kanceláriách

Parlamentné voľby v Poľsku 2023: kampaň, atmosféra, diskusie, strany

Atmosféra pred voľbami v Poľsku výrazne hustne. Kampaň sa nesie v tieni snáh vládnej strany PiS o založenie nového štátneho výboru, ktorý má posudzovať možné prepojenia politikov na Rusko. Opozícia nový zákon ironicky nazvala Lex Tusk, nakoľko má za to, že vládna strana ho ušila na mieru vodcovi opozície Donaldovi Tuskovi v snahe zbaviť sa ho. PiS totiž Tuska obviňuje z toho, že v minulosti konal v prospech Ruska, čo opozícia odmieta.

Voľby v Poľsku (dnešné správy): referendum o európskej legislatíve o migrantoch

Ďalšou ústrednou témou predvolebných diskusií je vzťah medzi Poľskom a EÚ. Európska únia dlhodobo kritizuje vládu Mateusza Morawieckého za zásahy do justičného systému i štátnych médií, ktoré podľa stanoviska EÚ nie sú v súlade s požiadavkami právneho štátu. Kvôli tomu EÚ zmrazila aj možnosť čerpania eurofondov.

Medzi pretriasané témy patrí aj mnohými kritizované referendum, ktoré vládna koalícia načasovala presne na deň volieb. Predmetom referenda majú byť otázky spojené s privatizáciou, vekom odchodu do dôchodku a migráciou.

Celoštátne referendum v Poľsku 2023: referendové otázky

Referendum sa bude konať paralelne s voľbami do parlamentu, teda 15. októbra 2023 od 07:00 do 21:00. Presné znenie referendových otázok:

  1. Podporujete predaj štátneho majetku zahraničným subjektom, vedúci k strate kontroly poľských žien a mužov nad strategickými odvetviami hospodárstva?
  2. Podporujete zvyšovanie veku odchodu do dôchodku, vrátane opätovného zvýšenia veku odchodu do dôchodku na 67 rokov pre ženy a mužov?
  3. Podporujete zrušenie bariér na hraniciach medzi Poľskou republikou a Bieloruskou republikou?
  4. Podporujete prijatie tisícov nelegálnych prisťahovalcov z Blízkeho východu a Afriky v rámci mechanizmu núteného premiestňovania zavedeného európskou byrokraciou?

Pochod milióna sŕdc Varšava (demonštrácie pred voľbami): čo vyvolalo obrovský protest vo Varšave

V reakcii na kroky vládnej strany PiS opozícia zvolala veľkú demonštráciu do Varšavy. "Pochodu milióna sŕdc", ako znel oficiálny názov akcie, sa podľa údajov radnice zúčastnilo až milión občanov, čím sa zaradil medzi najväčšie protesty v dejinách poľského hlavného mesta. PiS v reakcii na ňu zorganizovalo vlastnú predvolebnú akciu v Katoviciach.

Opozícia na varšavskej akcii kritizovala vládu za nedodržiavanie ľudských práv, pričom zdôrazňovala potrebu urovnania vzťahov s EÚ a zlepšenia postavenia žien či menšín. Predstavitelia PiS zas na svojej akcii ubezpečovali verejnosť, že aj naďalej budú pokračovať vo svojej politike podpory pre rodiny a dôchodcov, štátnej bezpečnosti a boja proti nelegálnej migrácii.

Kto vyhral voľby v Poľsku: konečné výsledky volieb a referenda online 2023

Poľské parlamentné voľby napokon podľa očakávania vyhrala koalícia vedená vládnou stranou Právo a Spravodlivosť (PiS). Už po prvých exit polloch však v centrále strany zavládli skôr zmiešané pocity a ponurá atmosféra: favorit volieb totiž s najväčšou pravdepodobnosťou nezostaví vládu, nestačila by mu totiž ani prípadná koalícia s krajne pravicovou Konfederáciou.

Naopak, oslavovať môže Občianska koalícia na čele s Donaldom Tuskom, ktorá síce voľby nevyhrala, má však v rukách oveľa lepšie karty ohľadom možností na zostavenie vlady. Na základe výsledkov je takmer isté, že novú vládu zostavia Občianska koalícia, Tretia cesta a Ľavica.

Účasť v oboch voľbách (do Sejmu i Senátu) bola prekvapivo vysoká, dokonca najvyššia od roku 1989 – v oboch prípadoch prekonala 74 percent. Vzhľadom na veľký záujem – ako aj paralelné konanie referenda vyhláseného dosluhujúcou vládou –sčítavanie hlasov trvalo nezvyčajne dlho, vyše 24 hodín.

Neúspech PiS podčiarklo aj napokon neplatné referendum, ktorého sa zúčastnilo necelých 41 percent. Pre úplnosť dodávame, že drvivá väčšina občanov (min. 94 %) na všetky 4 referendové otázky odpovedala "nie".

Strana/blok Získané hlasy/Sejm Získané hlasy/Senát
Zjednotená pravica 35,38 % 34,81 %
Občianska koalícia 30,70 % 28,91 %
Tretia cesta 14,40 % 11,50 %
Ľavica
8,61 % 5,29 %
Konfederácia 7,16 % 6,75 %
Nestrannícki aktivisti 1,86 % 4,91 %
Je iba jedno Poľsko 1,63 % 0,26 %
Ostatné strany < 1 % < 8 %

Voľby Poľsko – mapa obvodov a štatistika

Namiesto systému jedného volebného obvodu, aký poznáme u nás na Slovensku, sa v Poľsku uplatňuje systém s viacerými obvodmi. Na oficiálnom webe Národnej volebnej komisie nájdete všetky volebné obvody, ako aj zoznam kandidátov nielen podľa straníckej príslušnosti, ale aj podľa územného členenia. Na tom istom mieste nájdete aj oficiálne výsledky volieb:

  • na celoštátnej úrovni pre jednotlivé strany/koalície i jednotlivých kandidátov
  • na úrovni obvodov pre jednotlivé strany/koalície i jednotlivých kandidátov

Voľby v Poľsku dnes: 24 hodín LIVE v SK médiách

Ak by ste boli veľmi nedočkaví, určite v deň volieb sledujte slovenské, prípadne české webové portály, ktoré nepochybne budú poľské parlamentné voľby patrične pokrývať. Napokon, ide o nášho suseda, spojenca v zoskupení štátov V4 a v posledných rokoch aj o veľmi dôležitého hráča na celoeurópskej úrovni. Zloženie oboch komôr a najmä novej vlády výrazne ovplyvní budúce dianie (nielen) v našom regióne.

Kliknite a tipujte parlamentné voľby v Poľsku v Tipsporte Foto: Tipsport

Voľby Poľsko – ako staviť na parlamentné voľby v Poľsku 2023: kurzy, stávky, tipy, live (Tipsport)

Slovenskí tipéri si už mohli zvyknúť, že v ponukách našich stávkoviek sa pomerne často objavujú aj tzv. spoločenské stávky. Väčšinou sa jedná o voľby, ktoré sú z rôznych dôvodov ostro sledované aj u nás. V minulosti ste takto mohli tipovať napríklad prezidentské voľby v USA, české prezidentské voľby a naposledy aj naše parlamentné voľby, ktoré vyhrala strana SMER-SSD Roberta Fica.

sipka Kliknite TU a tipujte poľské voľby s bonusom od Tipsportu!

Tipéri Tipsportu možno boli v súvislosti s Poľskom doteraz skôr zvyknutí na futbalové zápasy poľskej Ekstraklasy, v týchto dňoch však v ponuke Tipsportu nájdu už aj kurzové príležitosti súvisiace s poľskými parlamentnými voľbami.

Politické stávky nájdete na webe Tipsport.sk v sekcii ŠPORTY a v záložke OSTATNÉ ŠPORTY – v nej si nájdite Spoločenské stávky a rozkliknite si ich. V čase písania článku sú vypísané kurzy na víťaza volieb a na umiestnenie do 2. miesta. Uvidíme, či do volieb nepribudnú ešte nejaké ďalšie možnosti na tipovanie.

Niektoré poľské predvolebné prieskumy síce naznačujú, že opozičná KO Donalda Tuska by sa mohla na favorita volieb dotiahnuť, ale bookmakeri Tipsportu v tom majú jasno: najnižší kurz na víťaza 1,03 je vypísaný na blok Zjednoczona Prawica zoskupený okolo PiS. Na KO je v čase písania článku vypísaný kurz 8,61.

sipka Chcete si tipnúť tiež? Kliknite na obrázok nižšie, zaregistrujte sa v Tipsporte a tipujte nielen športové, ale aj politické stávky! Tipsport vám na privítanie pribalí štedrý vstupný bonus 20 € na prvé stávky.

Tipsport - registruj sa a vsaď si online

Ako bude vyzerať poľský parlament? Voľby 2023 (FAQ)

Na záver vám ešte zodpovieme niektoré často sa opakujúce otázky ohľadom nadchádzajúcich volieb v Poľsku.

1️⃣ Kedy budú v Poľsku parlamentné voľby 2023?

Voľby do oboch komôr poľského parlamentu, nazývaných Sejm a Senát, prebehnú v nedeľu 15. októbra 2023 od 7:00 do 21:00. Najväčším favoritom volieb je vládna strana PiS a jej volebný blok Zjednotená pravica. Hlavným vyzývateľom bude Občianska koalícia Donalda Tuska. Pre viac info kliknite SEM.

2️⃣ Ktoré strany kandidujú do poľského parlamentu v roku 2023?

V poľských parlamentných voľbách v roku 2023 kandiduje presne 51 subjektov, mnohé z nich ako koalície viacerých strán či hnutí. Ďalších 34 subjektov získalo registráciu do volieb, napokon však žiadne kandidátky nezostavilo. Z 51 kandidujúcich subjektov postavilo kandidátov vo všetkých obvodoch iba 6 – pre viac info KLIK SEM.

3️⃣ Kde môžem sledovať voľby v Poľsku dnes naživo a kde nájdem mapu obvodov?

Existuje viacero spôsobov, ako sledovať poľské voľby online live. Mapu s volebnými obvodmi nájdete na tomto odkaze.

sipka Mohlo by vás zaujímať: Sledujte Tipos extraligu online naživo

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Kliknite TU a tipujte voľby v Tipsporte s bonusom!

Voľby 2023 – kde, čo a ako tipovať? Prehľad kurzov a stávkových možností

Kto vyhrá voľby 2023❓ Ktoré strany sa dostanú do NR SR a koľko ich bude❓ Koľko ľudí príde voliť❓ Stane sa Robert Fico opäť premiérom...

Povinná výbava vozidla 2023 u nás a v zahraničí

Zoznam povinnej výbavy vozidla u nás i v zahraničí 2024

Aktuálnu legislatívu (nielen) ohľadom povinnej výbavy automobilu je povinný ovládať každý vodič ☑️ Tá sa však spravidla v každej krajine...

Železničné stanica Bratislava - Zdroj Marko Erd/SME, Profimedia

Kto má nárok na lístok na vlak zadarmo?

Máte nárok na cestovanie vlakom zadarmo? Zistite to v našom článku! Podrobné informácie o 100% zľavách z cestovného ŽSSK pre rok 2024.