Ako znížiť spotrebu elektrickej energie a ušetriť?

Vysoké zálohy za energie trápia obyvateľov Slovenskej republiky už dlhší čas. Vedeli ste, že existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sa správať úspornejšie a uľaviť tak svojmu rodinnému rozpočtu?

shutterstock-1689681127.jpg Foto: Farknot Architect / Shutterstock.com

4 tipy na šetrné hospodárenie s energiami

Ako rýchlo a efektívne ušetríte na spotrebe energií? Napríklad tým, že zmodernizujete svoju domácnosť, žrútov energie vymeníte za úsporné vybavenie a naučíte sa správne zaobchádzať so spotrebičmi. Vedeli ste, že sa energia spotrebováva aj v stand-by režime?

1. Rozsvieťte svoj domov LEDkami

Klasickým žiarovkám už odzvonilo, ale stále sa nájde dosť ľudí, ktorí si ich nakúpili do zásoby a svietia nimi. Prečo sa predzásobili? Pretože sú LED žiarovky drahšie. Ak si ale spočítate, koľko peňazí ušetríte, ak nimi budete svietiť, vaša investícia sa vám rýchlo vráti. LED zdroje spotrebujú až 7-krát menej energie v porovnaní s klasickými žiarovkami.

2. Kúpte si úsporné spotrebiče

Medzi najväčších žrútov elektrickej energie patria chladnička a práčka. Ak máte doma viac ako 10 rokov staré modely, niet sa čomu diviť, že na vás z vyúčtovania spotreby idú mrákoty. Vymeňte ich za nové modely v najúspornejšej energetickej triede A. Ich nákup je síce finančne náročnejší, ale o pár rokov sa vám investícia vráti a potom už budete napríklad pri praní len šetriť.

3. Nové technológie, ktoré šetria energiu

Tento bod sa týka najmä tých, ktorí bývajú v starších domoch. Energetickú náročnosť domov môžete znížiť inštaláciou fotovoltaických elektrární, tepelným čerpadlom alebo zakúpením vonkajšieho tienenia, vďaka ktorému môžete v zime znížiť náklady na vykurovanie až o 30 %.

4. Správne zaobchádzanie so spotrebičmi

Viete, že aj v stand-by režime sa spotrebováva energia? Najmä staršie spotrebiče, ako sú kávovary, stolné počítače alebo televízory, vždy vypínajte zo zásuvky alebo sieťovým vypínačom. Chladnička má menšiu spotrebu, ak nestojí v blízkosti zdroja tepla (rúra, kúrenie) a môže okolo nej voľne cirkulovať vzduch. Pravidelne odmrazujte mrazničku. Už 3 mm námrazy zvyšujú spotrebu až o 30 %.

Z čoho zaplatiť nákup nových spotrebičov a technológií?

Počiatočná investícia do nákupu nových spotrebičov a technológií je veľká. V dlhodobom horizonte sa vám však vráti. Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov, alebo nechcete siahať na úspory, môžete nákup rýchlo vyriešiť pomocou nebankovej pôžičky.

Nebankové spoločnosti môžu ponúkať pôžičky, ktoré v porovnaní s ponukou bankových domov lepšie zodpovedajú vašim potrebám. Vybrali ste si úsporný spotrebič, ktorý je v akcii, ale aj tak jeho cena prevyšuje vaše aktuálne možnosti? O nebankovú pôžičku môžete zažiadať hneď po výbere výrobku. Vybavíte ju z pohodlia svojho domova. Stačí zavolať alebo vyplniť formuláre na internete.

Nebanková pôžička môže pokojne dosahovať hodnotu až 10 000 €. Použiť ju môžete na čokoľvek. Niektoré nebankové pôžičky umožňujú flexibilné splácanie, takže každý mesiac môžete zaplatiť inú sumu. Najmenej však takú, na ktorej ste sa dohodli s poskytovateľom.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Inflácia na Slovensku 2023

Aktuálna inflácia na Slovensku – tempo rastu cien sa spomaľuje

Čo je inflácia, aké sú jej dôsledky a čo ju spôsobuje? Pozrite si aktuálnu mieru inflácie na Slovensku a rast cien v roku 2023/2024 ⚡.

Clo a DPH na tovar z Číny

Koľko sa platí clo a DPH za tovar z Číny: Aliexpress, Wish

Koľko zaplatíte clo a DPH za zásielky z Číny? Slovenská pošta má pre Aliexpress a Wish nové pravidlá. Čo v prípade Banggood, Alibaba či...

iban

Čo je IBAN? Ako ho zistiť? Čo je kalkulačka IBAN a číslo účtu?

IBAN čo to je a ako ho môžete zistiť? K čomu je potrebný? Kde ho môžete nájsť? 💸Viac informácií nájdete v texte.