Ako na reklamáciu a odstúpenie od zmluvy: rady a postup

Práva a povinnosti pri reklamácii tovaru či služby upravuje zákon o ochrane spotrebiteľa aj Občiansky zákonník. Ako správne postupovať pri reklamácii tovaru zakúpeného cez internet alebo v kamennej predajni a čo je to odstúpenie od zmluvy?

Reklamácia Foto: Profimedia

Práva a povinnosti pri reklamácii

Ak sa vám stalo, že tovar či služba nespĺňal kvalitu, ktorú by mali, máte zo zákona nárok na okamžitú reklamáciu. O reklamáciu môžete požiadať osobne, ale aj poštou. Každá reklamácia musí spĺňať určité náležitosti. Uviesť v nej okrem iného treba napríklad aj to, akým spôsobom má byť reklamácia vybavená.

Zákon určuje, že vybavenie reklamácie nesmie trvať dlhšie ako 30 dní. V prípade, že by táto lehota nebola dodržaná, môžete ako spotrebiteľ podať podnet na obchodnú inšpekciu.

Podľa Občianskeho zákonníka je dĺžka záručnej doby určená na 24 mesiacov. Neplatí to však pri použitej veci, keď sa s vami môže predávajúci dohodnúť na kratšej záručnej dobe. Tá však musí byť najmenej 12 mesiacov.

No a keďže dnes mnoho ľudí dáva prednosť nákupu cez internet, spomenieme, že pri takomto nákupe máte právo na vrátenie tovaru bez udania dôvodu do 7 dní. Platí to nielen pri internetových nákupoch, ale aj v prípade, že vám bol tovar doručený kuriérom alebo ste ho zakúpili cez teleshopping či prostredníctvom podomového predaja.

Ako na reklamáciu tovaru?

Ak sa rozhodnete pre reklamáciu tovaru, môžete tak urobiť v akejkoľvek prevádzke predávajúceho, ktorá umožňuje prijatie reklamácie. Pri reklamácii tovaru by vás mal pracovník, ktorý je poverený vybavovaním reklamácií, informovať o vašich právach a tiež o ďalšom postupe.

Na mieste by ste sa mali teda dozvedieť spôsob vybavenia reklamácie, no môžu nastať náročnejšie situácie, kedy o tom musíte byť informovaný do 3 pracovných dní. Nie je však výnimkou, že vaša reklamácia bude vybavená najneskôr do 30 pracovných dní odo dňa jej uplatnenia. Stať sa tak môže vtedy, ak si reklamácia vyžaduje náročnejšie zhodnotenie stavu výrobku.

V prípade, že by vaša reklamácia nebola vybavená do 30 dní, máte právo na odstúpenie od zmluvy alebo na nový výrobok. Ak by sa stalo, že tovar reklamujete do 12 mesiacov od jeho kúpy, môže byť reklamácia zamietnutá len na základe odborného posúdenia.

Postup na reklamáciu v kamennej predajni krok za krokom

  • uistite sa, že máte pokladničný doklad
  • osobne zájdite do predajne, v ktorej ste tovar zakúpili
  • reklamáciu však môžete vybaviť v akejkoľvek prevádzke predajcu
  • prineste tovar, ktorý chcete reklamovať
  • tovar nemusí byť zabalený v pôvodnej škatuli
  • dôležité je, aby ste mali doklad o jeho kúpe

Ako reklamovať tovar kúpený cez internet?

  • tovar musíte poslať na adresu obchodu
  • do škatule zabaľte reklamovaný tovar spolu so sprievodným listom s odôvodnením, kontaktnými údajmi a dokladom o zaplatení či záručným listom
  • obal z tovaru musíte poslať len v prípade, že obal je neoddeliteľnou súčasťou výrobku alebo vtedy, ak výrobok bez obalu nie je funkčný
  • ak si v niečom nie ste istý, kontaktujte priamo e-shop, v ktorom ste ho kúpili

Ako reklamovať službu?

Reklamácia služby je menej častá ako reklamácia tovaru, no ako spotrebiteľ máte nárok aj reklamáciu služieb. V prípade nekvalitne poskytnutej služby je vhodné pristúpiť k reklamácii okamžite.

Reklamáciu musíte doručiť poskytovateľovi služby buď osobne, alebo tak môžete urobiť aj doporučene poštou, kedy môžete navrhnúť aj spôsob vybavenia reklamácie. Pri reklamovaní priamo v obchode si pred jeho návštevou overte otváracie hodiny:

Podobne, ako pri reklamovaní tovaru, ani pri reklamácii služby, by jej vybavenie nemalo trvať dlhšie ako 30 dní. Dôležité je, aby ste pri podaní reklamácie nezabudli na priloženie dokladu o zaplatení služby.

Ak by sa stalo, že by ste chceli reklamovať napríklad službu v podobe strihania či farbenia vlasov, manikúry alebo napríklad aj permanentného make-upu a podobne, je dôležité, aby ste za ňu zaplatili a nechali si vystaviť doklad o zaplatení. Nemôže sa teda stať, že za službu, s ktorou nie ste spokojný, nezaplatíte.

No a pre zaujímavosť spomenieme, že reklamovať môžete služby mobilných operátorov, kuriérov či servis a jedlo v reštauráciách a podobne.

Vybavenie reklamácie – vrátenie peňazí alebo nový tovar?

To, akým spôsobom bude vaša reklamácia vybavená, závisí aj od typu poškodenia tovaru. Ak je chybu možné odstrániť, môže byť výrobok opravený alebo vymenený. Pri neodstrániteľnom poškodení, ktoré bráni jeho ďalšiemu použitiu, máte možnosť rozhodnúť sa, či chcete vrátiť peniaze, alebo vymeniť tovar za nový.

Rovnaké práva máte aj vtedy, ak sa na výrobku objavia tri rôzne vady naraz, prípadne tá istá vada po druhý či tretí raz. Dodáme ešte, že ak sa rozhodnete pre vrátenie kúpnej ceny, nie ste povinný prijať od predávajúceho poukážky na ďalšie nákupy.

Odstúpenie od zmluvy a vrátenie tovaru bez udania dôvodu

Ak ste si zakúpili tovar napríklad cez internet, máte zo zákona nárok na vrátenie tovaru bez udania dôvodu. Tento nárok vám vzniká aj pri nákupoch cez telefón, ponukový katalóg alebo e-mail.

Právo na odstúpenie od zmluvy si môžete ako spotrebiteľ uplatniť písomne, a to aj e-mailom, no a ak bola zmluva uzavretá ústne, môžete tak urobiť aj jednoznačne sformulovaným vyhlásením.

Formulár týkajúci sa odstúpenia od zmluvy by vám mal poskytnúť predávajúci a od zmluvy môžete odstúpiť do 14 dní odo dňa prevzatia tovaru. Predávajúci vám potom do 14 dní od doručenia oznámenia musí vrátiť všetky platby, ktoré od vás prijal, a to aj náklady na prepravu a iné poplatky.

sipka Prečítajte si, ako je to s reklamáciou u našich českých susedov.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Online nákup

Tesco online nákupy – potraviny domov

Online nákupy sú pre mnohých ľudí pohodlným spôsobom, ako si nakúpiť priamo z domu bez nosenia tašiek. Ako fungujú Tesco online nákupy? 🛒

Online nákupy

Recenzia na Temu – čo to je a aké sú skúsenosti?

Temu sa vďaka mimoriadne širokej ponuke tovaru za extrémne nízke ceny teší obrovskej popularite. Ako Temu hodnotíme a je to bezpečné...

Clo a DPH na tovar z Číny

Koľko sa platí clo a DPH za tovar z Číny: Aliexpress, Wish

Koľko zaplatíte clo a DPH za zásielky z Číny? Slovenská pošta má pre Aliexpress a Wish nové pravidlá. Čo v prípade Banggood, Alibaba či...