Wordle - kde si zahrať zábavnú hru po slovensky

Virálna hra so slovami, ktorá sa stala celosvetovým fenoménom. Poznáš Wordle? Ak si o tejto hre ešte stále nepočul, odporúčame túto chybu rýchlo napraviť. Zahrať si ju môžeš dokonca aj v slovenčine.

Wordle, hra - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

Čo je Wordle?

Jednoduchá hra, ktorá vzbudzuje silnú závislosť u každého hádankára a milovníka slovných hier. Navrhol ju americký softvérový inžinier Josh Wardle už v roku 2013. Pôvodne ju vymyslel pre svoju partnerku, ktorá pri podobných hrách trávila veľa voľného času.

Wordle ale zažila svoj najväčší boom až v októbri 2021, keď ju zverejnil na internete. Na sociálnej sieti Twitter sa okamžite stala virálnou. O hre tweetoval aj populárny americký hudobník Questlove, ale aj firmy ako Lego, alebo Starling Bank.

Vo svojej talkshow ju zas naživo pred publikom hral Jimmy Fallon. O Wordle písali dokonca aj uznávané svetové médiá Wall Street Journal a Financial Times. Dnes je Wordle obrovským svetovým fenoménom a stále naberá na popularite aj na slnskej internetovej scéne.

Pravidlá Wordle – 5 písmen, 3 farby, 1 slovo, 6 pokusov a 24 hodín.

Každý deň hra ponúka nové slovo na hádanie. To znamená, že máte vždy 24 hodín a iba 6 pokusov na jeho uhádnutie. Slovo obsahuje 5 písmen. S každým pokusom sa vám jednotlivé písmená zafarbia. Podľa farby zistíte, či sa dané písmeno v slove nachádza a či je na správnom mieste.

  • ZELENÁ - Ak sa písmeno zafarbí nazeleno, viete, že je na správnom mieste.
  • ŽLTÁ - Uhádli ste písmeno, ale v slove sa nachádza na inom mieste.
  • SIVÁ - Písmeno sa v slove nenachádza.

Na spodnej časti obrazovky je umiestnená klávesnica, ktorou zadávate jednotlivé pokusy. Pomôckou pre vás je, že písmena sa vám zafarbia aj na danej klávesnici.

Pravidlá Wordle môžu tiež mnohým pamätníkom pripomínať kultovú hru Logik.

Wordle sk – kde hrať hru po slovensky?

Hra vznikla pôvodne v Amerike a dnes jej práva vlastní vydavateľstvo New York Times. Ak si trúfate vyskúšať originál v anglickom jazyku, hru si môžete zahrať na tomto odkaze.

V slovenčine je však hra oveľa náročnejšia! Náš krásny a bohatý jazyk nám to totižto komplikuje diakritikou. Slovenský variant hry si môžete zahrať na stránke wordle.sk.

Niektoré portály, ako napríklad onlinehry.sk prinášajú aj varianty hry na 4 a 6 písmen, alebo možnosť poslať vlastné slovo dňa vaším priateľom. Rôzne varianty hry sa už naviac pomaly začínajú objavovať aj v mobilných aplikáciách!

V češtine je hra dostupná napríklad na wordle.cz alebo na hadejslova.cz.

Wordle slovo dňa

Každá stránka a každý portál má svoje vlastné slovo dňa. Nájdite si jazykový variant, ktorý vám najviac vyhovuje a skúšajte svoje šťastie pokojne aj každý deň. A ak by vám jedno slovo na deň náhodou nestačilo a mali by ste chuť pokračovať, stačí sa jednoducho prepnúť na inú stránku, alebo vyskúšať hru v inom jazyku. O zábavu mať núdzu určite nebudete.

Stratégia Wordle pre začiatočníkov

Hádankári po celom svete si už mesiace lámu hlavu nad tým, ako hrať Wordle čo najefektívnejšie. To znamená, ako si čo najviac zvýšiť šance na uhádnutie slova. Pre anglický variant existuje hneď niekoľko tipov, ktoré by sme vedeli uplatniť aj v slovenčine. Pre začiatočníkov existuje v princípe takýto postup:

  1. Ak ste v prvom pokuse neuhádli žiadne písmeno, druhý pokus by mal byť úplne nové slovo.
  2. Ak je to možné, v druhom pokuse by ste mali použiť samohlásky, ktoré prvý pokus neobsahoval. Takto zistíte, či sa v slove vôbec nejaké samohlásky nachádzajú (pravdepodobne áno, rozoberieme si to nižšie).
  3. Ak ste v prvom pokuse odhalili nejaké žlté písmená, ktoré nie sú na správnom mieste, mali by ste sa snažiť použiť ich v druhom pokuse na inom mieste.
  4. Ak ste v prvom pokuse odhalili nejaké zelené písmená, ktoré sú na správnom mieste, mali by ste sa snažiť použiť ich v druhom pokuse na rovnakom mieste.

Stratégia Wordle pre pokročilých

Pokročilý hráči môžu skúsiť aj náročnejšie stratégie, akými sú napríklad tieto:

  • Na začiatok tipujte slová, ktoré obsahujú čo najviac samohlások. Toto pravidlo vychádza z princípu tipovať slová obsahujúce čo najviac najpoužívanejších písmen v danom jazyku. Spomeniete si v rýchlosti aspoň na dve slová, ktoré neobsahujú A,E,I,O,U? V anglickom variante sa odporúča začať napríklad slovom ADIEU – obsahuje hneď 4 najčastejšie samohlásky v angličtine.
  • Niektoré štúdie rozširujú predchádzajúce pravidlo aj o spoluhlásky. Podľa Oxfordského slovníka z roku 2004 sú písmená v angličtine zoradené od najpoužívanejšieho po najmenej používané takto - E, A, R, I, O, T, N, S, L, C, U, D, P, M, H, G, B, F, Y, W, K, V, X, Z, J, Q.
  • Pravidlo o spoluhlásky samozrejme siaha ešte ďalej, keď hádankári využívajú štatistiky zobrazujúce výskyt jednotlivých písmen v rôznych častiach slova. Koľko slov sa začína na písmeno S? Ako často sú samohlásky prepojené písmenom R? Koľko z nich sa končí na T.
  • Slovenský variant má výhodu, že zadané slová vôbec nemusia dávať zmysel. Ak ste už nejaké písmeno uhádli, svoj ďalší tip ho nemusíte vôbec použiť. Zvýšte tak svoje šance na odhalenie ďalších písmen v slove. Ak slovo obsahuje málo krátkych samohlások, zatipujte tie dlhé.
  • Skúste už počas druhého tipu uhádnuť aspoň jednu spoluhlásku. Ak sa vám nedarí, nezabúdajte, že máte 6 pokusov. V prvých 4 sa pokojne snažte odhaliť čo najviac písmen a posledné 2 pokusy si nechajte na ich vyskladanie, tak ako na obrázku.

Ak si však nechcete kaziť chuť náročnejšími stratégiami, slovo dokážete uhádnuť aj jednoduchým hraním a skúšaním. Stačí si hru otvoriť a nájsť si spôsob, ktorý vám sedí najlepšie. Nezabudnite, že najdôležitejšia je vždy zábava, a to platí pre všetky typy hier vrátane hazardných hier.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

Super článok

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

SÚVISIACE ČLÁNKY

Horoskop - Zdroj Profimedia

Horoskop na dnešný deň a na zajtra 2024

Prinášame vám kompletný horoskop ✨ pre všetky znamenia. Chcete vedieť ako sa vám bude najbližšie dni dariť? Prečítajte si náš článok a...

Waze navigácia v aute - Zdroj Profimedia

Waze navigácia - livemap a dopravná situácia

S aplikáciou Waze 📲 vás už neprekvapí žiadna kolóna, uzávierka či policajná kontrola. Majte nepretržitý prehľad o vždy aktuálnom dianí na...