Zvažujete koberec do kuchyne? Zistite, kam ho umiestniť a aký materiál je vhodný

To, kam koberec v kuchyni umiestniť a aký materiál zvoliť, sa odvíja do veľkej miery od účelu, ktorý by mal spĺňať. Nejde však iba o funkčný prvok, ktorý chráni podlahu a tlmí hluk. Koberec predstavuje skvelý spôsob, ako vniesť do miestnosti trochu farebného akcentu, textúry a charakter.

1 Foto: Shutterstock.com

Pozdĺž kuchynskej linky

Priestor pozdĺž kuchynskej linky, resp. oblasť medzi drezom, varnou doskou a chladničkou, tzv. pracovný trojuholník, je tým najrušnejším. Na prvom mieste je preto funkčnosť, vizuálna stránka prichádza na rad až potom. Koberec (behúň) by mal byť dostatočne odolný, aby chránil podlahu pred prípadnými padajúcimi predmetmi, mäkký, aby zabezpečil pohodlné státie pri varení, a ľahko udržiavateľný.

Je preto vhodné siahnuť po kobercoch do kuchyne s krátkym vlasom a plochým tkaním. Dobrou voľbou z pohľadu materiálu sú aj behúne z prírodných vlákien ako juta alebo sisal - vyznačujú sa dobrou odolnosťou voči škvrnám.

Pod jedálenský stôl

Koberec v kuchyni môže byť tiež prostriedkom pre zónovanie jednotlivých oblastí. Najčastejšie sa v tomto kontexte využíva pre definovanie jedálenskej časti, kde sa umiestňuje pod jedálenský stôl. Do hry tu vstupuje aj estetická stránka, preto môžete voliť i dekoratívne koberce s vyšším vlasom a vytvoriť tak zaujímavý centrálny bod.

Rozmer koberca by mal byť zároveň úmerný veľkosti stola. Čo to znamená? Voľte o niečo väčší kusový koberec, aby zadné nohy jedálenských stoličiek nepresahovali ani v prípade odsunutia - po všetkých stranách by mal byť minimálne o 60 cm väčší ako stôl.

2 Foto: XXXLutz.sk

Spoľahnúť sa môžete na kvalitné stopercentné vlnené koberce, ktoré sa vyznačujú mimoriadnou rezistenciou. Sú tiež odolné voči pretláčaniu, takže sa nemusíte báť, že by v ňom jedálenský set zanechal nezvratné stopy. Do kuchyne prinesú teplo a zlepšia aj akustiku. Dobrú alternatívu predstavuje aj inovatívny tkaný vinyl alebo polypropylén s tzv. tvarovou pamäťou.

Tip na záver - použite podložku pod koberec!

Posledná vec, ktorú chcete je, aby sa niekto na koberci pošmykol, preto by ste nemali podceňovať význam protišmykových podložiek pri jeho umiestňovaní do interiéru. Okrem spomínaného bezpečnostného účelu však plnia aj funkciu ochrany koberca a predlžujú jeho životnosť. Ak sa napr. koberec pohybom jedálenských stoličiek neustále posúva, škáry v dlažbe alebo medzery medzi parketami ho môžu zospodu poškodiť.

Na položenie kvalitnej podložky pod koberec okrem toho nebudete potrebovať ani kvapku lepidla. Podložky na báze polymérovej technológie sa jednoducho k akejkoľvek podlahovej krytine doslova prisajú.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

robot

Ako vybrať robotický vysávač? Informácie a kritéria

Robotický vysávač je samochodným typom vysávača, ktorý zbiera nečistoty po vašom dome. Jednoducho sa nabíja a používa.

zver

Ako vybrať prepravku pre psa a mačku? Cestujte so psom a mačkou.

Cestovanie so zvieratami 🐕‍🦺 je veľmi peknou súčasťou života. Ak dodržíte pár zásad, budete mať z cestovania so psom a 🐈‍⬛ príjemný...

Tepovanie a čistenie kobercov, matracov a sedačiek

Tepovanie a čistenie kobercov, matracov a sedačiek

Chystáte sa tepovať a neviete, ako na to? Alebo hľadáte spoľahlivú firmu, ktorá vám s tým pomôže? Pokračujte v čítaní a dozviete sa ako na...