Neviditeľné riziko, ktoré ohrozuje životnosť a bezpečnosť prilby na motorku

Prilba na motorku je základným prvkom bezpečnosti každého jazdca, ktorý dokáže podľa odborníkov znížiť smrteľné a vážne zranenia hlavy až o 45 %. Mnohí z nás si však neuvedomujú, že ani táto výbava nie je imúnna voči poškodeniu a vonkajším vplyvom, ako je UV žiarenie, ktoré môže intenzitu ochrany hlavy znížiť. Keď je prilba vystavená silnému slnečnému žiareniu, môže to viesť k poškodeniu plastovej škrupiny a tým k oslabeniu jej bezpečnosti. Ako sa dá tomuto neviditeľnému riziku predísť a chrániť životnosť aj bezpečnosť vašej prilby na motorku?

Jazda na motorke Foto: Jag_cz/Shutterstock.com

Prečo je UVA a UVB žiarenie aj pre prilby škodlivé?

Je preukázané, že UVA a UVB lúče, ktoré sú súčasťou slnečného žiarenia, môžu z dlhodobého hľadiska spôsobiť značné poškodenie pokožky tela. Výsledkom takéhoto správania, ktoré si pleť pamätá, môže byť nielen spálenie, ale aj rakovina. Deťom sa dokonca pobyt na priamom slnku preto neodporúča až do veku troch rokov.

Pod dlhodobým pôsobením slnka sú však ohrozené aj inak pevné a stabilné plastové materiály, ktoré sa používajú na výrobu prilby. Ide najmä o možné zmeny v štruktúre a farbe plastovej škrupiny, čo vedie k oslabeniu prilby a strate jej pevnosti a bezpečnosti. Čím viac je vystavená slnečnému žiareniu, tým väčšie je riziko poškodenia a skracovania jej životnosti.

Výber odolných materiálov novej prilby na motorku je základ

Aby sa minimalizovalo riziko poškodenia moto výbavy UV žiarením, je dôležité aby bola prilba na motorku z odolných materiálov. Znamená to, zamerať sa pri jej výbere na modely, ktoré obsahujú látky s vysokou odolnosťou voči UV žiareniu a dokážu lepšie odolávať škodlivým účinkom slnečného žiarenia a zachovať integritu prilby na dlhší čas. Platí to nielen pre samotnú škrupinu prilby, ale aj priezor, ktorým pred škodlivým slnkom chránite svoje oči.

Pravidelné monitorovanie ochrany a kvality

Okrem výberu odolných materiálov je dôležité pravidelne monitorovať stav prilby a jej ochrany. To zahŕňa kontrolu prítomnosti možných príznakov poškodenia spôsobených slnečným žiarením. Ak si všimnete akékoľvek známky zmeny farby, štruktúry alebo integrity prilby, mali by ste zvážiť jej výmenu alebo opravu. Ak nie je vystavená intenzívnej záťaži a dávate si na túto časť výbavy dobrý pozor, za nový model odporúčajú výrobcovia vymeniť aktuálnu prilbu zhruba po piatich rokoch.

Použitie UV blokátorov

Na ochranu prilby pred UV žiarením je možné tiež použiť špeciálne UV blokátory určené pre plasty, pryže alebo vinyl. Nielenže zvyšujú lesk plastových povrchov, ale tiež môžu chrániť ich povrch  pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a predĺžiť tak životnosť.

Bezpečnosť pri jazde na motorke je na prvom mieste, preto si dávajte dobrý pozor na faktory, ktoré ju môžu ohroziť. Patrí sem aj neviditeľné riziko, v podobe poškodenia prilby UV žiarením, ktorému sa ale našťastie môžete určitými spôsobmi vyhnúť. Venujte pozornosť kvalite a aktuálnemu stavu prilby, a možné poškodenia eliminujte aj správnou údržbou a ohľaduplným používaním.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Doplnkové zariadenie Zelená šípka, semafor, cestná premávka - Zdroj Martin Gerten dpa/lnw, Profimedia

Čo znamená doplnková zelená šípka na semafore?

Novinka, ktorú zaviedla vyhláška č. 30/2020 o cestnej premávke ✅ Doplnkové dopravné zariadenie Zelená šípka - aký má význam a pravidlá?

Dieťa v aute

Povinnosť autosedačky a podsedáku v aute na Slovensku

Autosedačka by mala byť súčasťou každého auta 🚘, v ktorom sedí malé dieťa. O tom aké predpisy platia u nás a v zahraničí sa dočítate aj v...

Waze navigácia v aute - Zdroj Profimedia

Waze navigácia - livemap a dopravná situácia

S aplikáciou Waze 📲 vás už neprekvapí žiadna kolóna, uzávierka či policajná kontrola. Majte nepretržitý prehľad o vždy aktuálnom dianí na...